«Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα - Στις έξι το απόγευμα οι ανακοινώσεις από τον Θ. Πλεύρη

«Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα - Στις έξι το απόγευμα οι ανακοινώσεις από τον Θ. Πλεύρη

«Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν με στόχο την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Από το πρωί πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες όπου παρουσιάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τα οποία δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ο πρωθυπουργός μάλιστα συμμετείχε και στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό, η οποία δεν έγινε χθες εξαιτίας της παρουσίας του στη Γλασκώβη. 

Στις 13:00 θα συνεδριάσει Επιτροπή Επιδημιολόγων και στις 18:00 θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και με pool της ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα όποια μέτρα δε θα αγγίζουν τις «ελευθερίες» των εμβολιασμένων ενώ βασικός άξονας θα είναι η ενίσχυση των δομών του εθνικού συστήματος υγείας, στις περιοχές που «πιέζονται» όπως στη Βόρειο Ελλάδα.  

Τα μέτρα αποτελέσουν προϊόν μίας δύσκολης άσκησης ισορροπίας, την οποία θα πρέπει να εκτελέσει με ακρίβεια η κυβέρνηση. Από τη μία δε θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στους εμβολιασμένους και από την άλλη δε θα πρέπει τα όποια νέα μέτρα να στοχοποιήσουν τους ανεμβολίαστους, μια και ήδη εγείρονται ορισμένα συνταγματικά θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να απορρίπτονται σενάρια που θέλουν απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας σε όλους σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, μια και σε μία τέτοια περίπτωση το απαγορευτικό θα αφορά και σε αυτούς που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Με την ίδια λογική φαίνεται να μην κερδίζουν έδαφος εισηγήσεις που θέλουν στους ανεμβολίαστους να μπαίνει φρένο σε μπαρ, εστιατόρια ή σούπερ μάρκετ ακόμα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 

Αντιθέτως, φαίνεται ότι ενισχύεται η πιθανότητα να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους στις περιοχές με υψηλό φορτίο. Παράλληλα σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test σε μη εμβολιασμένους από ένα σε δύο σε όλες τις ομάδες εργαζόμενων.