Για τρίτη ημέρα ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι χρήζει ανάγκης ψυχιατρικής παρακολούθησης. «Ο τύπος που ηγείται της Γαλλίας έχει ανάγκη εγκεφαλικής θεραπείας. Έχει μπερδευτεί, ξυπνάει και κοιμάται με το να ασχολείται με τον Ερντογάν. Είναι μια περίπτωση που πρέπει να εξεταστεί ιατρικά», ήταν η τελευταία… διάγνωση του Τούρκου για τον Γάλλο ομόλογό του.
Πέραν των αντιδράσεων της Γαλλικής Προεδρίας, ξύπνησε λεκτικά προς το παρόν και η Ευρώπη: Ο εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα λόγια Ερντογάν. Από κοντά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με τρεις ημέρες καθυστέρηση, χαρακτήρισε την προσωπική επίθεση στον Μακρόν ως απαράδεκτη, που σηματοδοτεί «ένα νέο χαμηλό».
Μια μέρα πριν ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε απαντήσει στον υπεύθυνο επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν που είχε γράψει «Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν στοχεύον μόνο τους μουσουλμάνους. Επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας , στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας - στον τρόπο ζωής μας» (γιατί ως γνωστόν μόνο ο μουσουλμανικός τρόπος ζωής αξίζει σεβασμού, εν αντιθέσει με τον ευρωπαϊκό).
Ο κ. Σχοινάς παρέθεσε την διάταξη της συνθήκης της ΕΕ για τις βασικές αξίες που διέπουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Η διάταξη αναφέρει: Η Ενωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και το σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη μέλη σε μια κοινωνία που υπερισχύει ο πλουραλισμός, η μη διάκριση, η ανοχή, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών».
Πάλι καλά, που θυμήθηκαν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Και τον θυμήθηκαν όχι χάρις στον στυγερό αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί. Αν ήταν έτσι το Charlie Hebdo με τους 12 νεκρούς το 2015, ή το Μπατακλάν με τους 130 νεκρούς τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, θα είχαν λειτουργήσει σαν εγερτήριο κινδύνου.
Θυμίζουμε ότι ένα χρόνο πριν υπήρξαν εκκωφαντικές αντιδράσεις επειδή το χαρτοφυλάκιο που δόθηκε στον Μαργαρίτη Σχοινά είχε τον τίτλο «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής». Αριστεροί και φιλελεύθεροι βουλευτές απέστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ότι ο τίτλος - λέει - αντικατοπτρίζει τη γλώσσα της ακροδεξιάς, και ότι αφήνει να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι απειλούνται από την άφιξη των προσφύγων! Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Πράσινοι, αλλά και η διεθνής αμνηστία - αντί να ασχολείται με τους πολιτικούς κρατούμενους του Ερντογάν.
Αποτέλεσμα η Λάιεν να αλλάξει τον τίτλο του Χαρτοφυλακίου και από «Προστασία» να το κάνει «Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»!
Απλώς η ποιοτική διαφορά τώρα ακούει στο όνομα Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έδωσε άδεια μόνο να αναρτηθούν σκίτσα του Charlie Hebdo σε δημόσια κτήρια (σημειωτέον ότι τα σκίτσα αφορούσαν και τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, Χριστιανισμό, Ιουδαϊσμό και Μουσουλμανισμό, όχι μόνο τον τελευταίο). Εξουσιοδότησε επίσης δημάρχους και νομάρχες να κλείνουν τις καντίνες που διαθέτουν μόνο «θρησκευτικό» μενού (δηλ. μόνο για μουσουλμάνους), και τις πισίνες όπου σε προβλεπόμενα ωράρια μπορούσαν να πάνε μόνο γυναίκες – δηλ οι μουσουλμάνες που δεν μπορούν να μπουν σε πισίνα όταν υπάρχουν άντρες ( τακτική διαχωρισμών που έχουν αποδεχθεί και άλλα πολύ φιλελεύθερα κράτη).
Γενικώς, πλην Μακρόν, η Ευρώπη δεν έχει κατανοήσει το ισλαμιστικό πρόβλημα. Ότι είναι άνθρωποι που προέρχονται από ένα άλλο σύμπαν, και ότι οι έννοιες όπως ανεξιθρησκεία, ελευθερία έκφρασης, δικαίωμα κριτικής και σάτιρας, ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, σεξουαλική ελευθερία και αυτοπροσδιορισμός, ανοχή, κράτος δικαίου κλπ, είναι έξω από τον αξιακό τους κύκλο.
Δεν τις κατανοούν καν, γιατί στις δικές τους αξίες που είναι εμποτισμένες από το Κοράνι, όπως αυτό ερμηνεύεται από τους μουλάδες ιεροδιδασκάλους του πολεμικού ισλαμισμού. Η ευρωπαϊκή διάταξη είναι «αξίες» των εκφυλισμένων απίστων.
Όποιος επίσης έχει ταξιδεύσει στις χώρες τους και έχει συνομιλήσει με μουσουλμάνους - ευγενείς, γλυκείς και καλλιεργημένους κατά τα άλλα ανθρώπους - όλα αυτά τα ωραία της ευρωπαϊκής διάταξης, που για μας κατακτήθηκαν με κοινωνικούς αγώνες, τα περιφρονούν.
Στις χώρες τους όποιος καταφερθεί δημοσίως κατά του Προφήτη, την έβαψε. Στη Δύση όποιος κατά του Χριστού, δεν θα έχει - και καλώς φυσικά - ουδεμία επίπτωση. Ε, αυτό δεν το κατανοούν. Το εκλαμβάνουν ως εκφυλισμένη αδυναμία της γηρασμένης Δύσης (υπάρχουν φυσικά και Ευρωπαίοι, και ακόμη περισσότερο Έλληνες, που θα κατανοήσουν τη βλασφημία του μουσουλμάνου, ως απότοκο της καταπίεσης που υπέστη η χώρα του από την αποικιοκρατία και τις ιμπεριαλιστικές σταυροφορίες).
Ο πόλεμος που άνοιξε ο Μακρόν δεν είναι στιγμιαίος. Και να το ήθελε, αναρρίπισε αντιδράσεις στις μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες θα συνεχιστούν. Ξεκινούν από το μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, που υιοθέτησε και ο Ερντογάν, και δεν αποκλείεται να φτάσουν σε νέες πράξεις αντεκδίκησης. Σίγουρα όμως κάτι άρχισε να κινείται στην προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Ο Μακρόν έβγαλε το τζίνι από το μπουκάλι.