Την ενίσχυση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο επισφράγισε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Διάδοχο του Θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan και την αποστολή των ΗΑΕ.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, κατ' αντιστοιχία της πολιτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που προκύπτει από τη στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Στη συνάντηση έγινε σε βάθος ανασκόπηση της ραγδαίας προόδου που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις και σε όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας. Συζητήθηκαν, επισης, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Επί τάπητος τέθηκαν, εξάλλου, οι σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία επισφραγίζεται με την Κοινή Δήλωση των δύο κυβερνήσεων, καθώς και με τις υπογραφές από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ αλλά και διμερούς συμφωνίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.
Η υπογραφή των συμφωνιών καταδεικνύει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ταυτότητα των θέσεων εκατέρωθεν έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και αναβαθμίζει τις σχέσεις τους σε στρατηγικό επίπεδο σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν πως η συμφωνία συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή της, καθώς και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στη βάση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 2007.
Η αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΑΕ δίνει νέα προοπτική στην ενδυνάμωση των περιφερειακών σχημάτων πολυμερούς συνεργασίας που κινούνται στον ίδιο στρατηγικό άξονα, με γνώμονα της συνεργασίας την εμπέδωση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία, με σειρά παράνομων ενεργειών, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.
Στις διμερείς επαφές, από ελληνικής πλευράς, έλαβαν μέρος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης, Ελένη Σουρανή και ο πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΑΕ
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας σε όλους τους τομείς, καθώς και τη στρατηγική διάσταση των σχέσεων των δύο χωρών.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι έχουν προηγηθεί δύο στρατηγικά Fora μεταξύ των δύο χωρών. Το πρώτο (στην Αθήνα, τον περασμένο Φεβρουάριο), εστιάστηκε στη διερεύνηση προοπτικών εμβάθυνσης της διμερούς οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας, ενώ στο δεύτερο, που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης στα τέλη Ιουλίου, έλαβε χώρα η υπογραφή τεσσάρων Μνημονίων Κατανόησης και ενός Προγράμματος Κοινής Δράσης.
Συγκεκριμένα, οι συμφωνίες αφορούσαν στους τομείς Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Καινοτομίας / Αναπτυξιακής Συνεργασίας / Ψηφιακών Δραστηριοτήτων / Πολιτισμού, καθώς και Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού.
Έτσι, οι δύο χώρες έχουν διευρύνει και εμβαθύνει τις οικονομικές σχέσεις με έμφαση στους τομείς του εμπορίου και επενδύσεων, ενέργειας, ψηφιακής διακυβέρνησης, τουρισμού, γεωργίας, άμυνας και πολιτισμού.
Ο σημαντικότερος επενδυτής στην Ελλάδα από τις χώρες του Κόλπου
Χαρακτηριστικό της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών είναι πως περισσότερες από 300 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται σε διαφόρους τομείς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με σημαντικότερους αυτούς των τηλεπικοινωνιών, κατασκευών – παροχής τεχνικών υπηρεσιών, ναυτιλιακής υποστήριξης, εμπορίου τροφίμων, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών ενώ τα ΗΕΑ κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των αραβικών χωρών σε άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό.
Τομείς επενδυτικής συνεργασίας, αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων, αποτελούν η αγροτοβιομηχανία, η κτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια (ΑΠΕ, φυσικό αέριο), οι υποδομές μεταφορών ενώ είναι ο σημαντικότερος επενδυτής στην Ελλάδα από τις χώρες του Κόλπου έχοντας συμμετοχή σε μια σειρά επενδύσεων.
Σημειώνεται τέλος ότι τομείς ενδιαφέροντος και επενδύσεις θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιας για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φρακογιάννης και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης με τα εμιρατινό χρηματοδοτικό fund Mubadala Investment Company PJSC.
Δίπλα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Οι πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν ακόμα πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρέθηκαν δίπλα στη χώρα μας, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19, προσφέροντας στην Ελλάδα υγειονομικό υλικό 11 τόνων, (ειδικές προστατευτικές στολές, γάντια, αντισηπτικά), το οποίο μεταφέρθη μέσω της Etihad Airlines.