Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πριν καλά καλά συνέλθει το κυβερνών κόμμα από την διψήφια διαφορά που το χώρισε από την πρώτη ΝΔ στην ευρωκάλπη αλλά και από την μεγάλη υπεροχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιφερειακή κάλπη, έρχονται νέα κακά «μαντάτα» για τον ΣΥΡΙΖΑ από τις έρευνες κοινής γνώμης που διενεργούνται αυτές τις μέρες, τις πρώτες μετά από την τριπλή αναμέτρηση. Τα ευρήματα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία αναμένεται ασφαλώς να παίξουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της στρατηγικής τους ενόψει εθνικών εκλογών. Ποιά είναι λοιπόν τα συμπεράσματα από την επεξεργασία των στοιχείων;
- Η ΝΔ όχι μόνο διατηρεί άνετη πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά φαίνεται πως το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την 26η Μαΐου μέχρι σήμερα, ήταν αρκετό για να «τσιμπήσει» 1%-1,5% η αξιωματική αντιπολίτευση, από το ποσοστό που έλαβε στην ευρωκάλπη.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την ίδια εικόνα με εκείνη που παρουσίασε στην ευρωπαϊκή κάλπη. Διατηρεί τα ποσοστά του χωρίς όμως μέχρι σήμερα να παρουσιάζει τάσεις ανόδου, κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες ικανές για να κάνει την μεγάλη ανατροπή. Προσοχή όμως, ακόμα υπάρχει «πολύ νερό να κυλήσει στο αυλάκι».
- Μεγάλο ενδιαφέρον, σε σχέση και με την δυνατότητα επίτευξης της αυτοδυναμίας της ΝΔ, έχει ο αριθμός των κομμάτων που θα καταφέρουν να περάσουν το 3% για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Όσο πιο λίγα είναι τα κόμματα εντός βουλής τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες το πρώτο κόμμα να πετύχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αναμφίβολα λοιπόν σε αυτό το επίπεδο τα φώτα πέφτουν στην «Ελληνική Λύση», το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, το οποίο κατάφερε και εξέλεξε ευρωβουλευτή αλλά και στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη που έχασε την πολυπόθητη έδρα στο παραένα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών που «τρέχουν», στην παρούσα χρονική συγκυρία η επόμενη βουλή μοιάζει να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι πεντακομματική ή το πολύ εξακομματική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από τις κυβερνητικές παλινωδίες των τελευταίων 24ώρων, τα μηνύματα των πρώτων δημοσκοπικών ερευνών. Το μπαράζ «τακτοποιήσεων» στη Βουλή και η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην ρητορική του 2015 μοιάζουν να είναι οι τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις με κύριο στοιχείο τον πανικό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όποια και αν είναι η εικόνα την παρούσα στιγμή στις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ νωρίς για καθαρά συμπεράσματα. Η προεκλογική περίοδος δεν έχει ακόμα κηρυχθεί επισήμως και ασφαλώς τα πάντα μπορούν να συμβούν. Παράλληλα όμως υπάρχει και ένα δεδομένο: Οι πρώτες κυβερνητικές επιλογές μετά την ευρεία ήττα της 26ης Μαΐου δε δίνουν την εικόνα ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να «γυρίσει το παιχνίδι». Παρ'' όλ'' αυτά οι απαντήσεις θα δοθούν σε 30 μέρες από σήμερα...