Αδ. Γεωργιάδης: Δείγμα ανθρώπινης αλαζονείας η αγνόηση της ΗΔΙΚΑ - Με τα anti-fraud συστήματα θα πιάσουμε και άλλους
Eurokinissi
Eurokinissi

Αδ. Γεωργιάδης: Δείγμα ανθρώπινης αλαζονείας η αγνόηση της ΗΔΙΚΑ - Με τα anti-fraud συστήματα θα πιάσουμε και άλλους

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση, τις αναμονές των εφημεριών, το ΕΣΥ, και το ζήτημα των υπερσυνταγογραφήσεων.

«Είναι διαχρονικά προβλήματα, δεν είναι τωρινά, κάποια από αυτά είναι πραγματικά, κάποια είναι συνδικαλιστικές υπερβολές» σχολίασε, για όσα είχε καταγγείλει νωρίτερα ο κ. Γαλανόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

«Τα πραγματικά προβλήματα, είναι αυτά που έχουν όλα τα δημόσια συστήματα του κόσμου. Έχουν ένα δίκιο στην Ελλάδα να λένε ότι οι γιατροί και το προσωπικό υποαμείβεται σε σχέση με άλλες χώρες, αυτό είναι αλήθεια, αλλά γενικά στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από ό,τι στις άλλες χώρες. Δεν είναι ζήτημα μόνο στο ΕΣΥ» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «όσο πηγαίνει καλύτερα η οικονομία μας αυτό σιγά σιγά διορθώνεται, τα τελευταία πέντε χρόνια ο μέσος μισθός στο ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 20%, φέτος δώσαμε τα έξτρα χρήματα για τα άγονα, δώσαμε την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, παίρνει μέτρα η κυβέρνηση στα μέτρα που επιτρέπει ο προϋπολογισμός» σημείωσε αρχικά.

«Από το Πάσχα του 2025 η ορατή βελτίωση στις αναμονές των εφημερειών»

Σχετικά με το πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στα μεγάλα νοσοκομεία και εν γένει της εξυπηρέτησης των πολιτών στις υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, «Η ενιαία λίστα χειρουργείων έχει αποδείξει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε τα περισσότερα διενεργηθέντα χειρουργεία στην ιστορία του ΕΣΥ, η λίστα έχει μειωθεί κατά κάποιες χιλιάδες και τώρα με τα απογευματινά χειρουργεία τα δωρεάν που παίρνουν μπρος, θα έχουμε σχεδόν μηδενισμό της λίστας άνω του ενός έτους. Άρα πρόοδος ως προς τα χειρουργεία έχει υπάρξει».

«Ως προς τις εφημερίες δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα το σχέδιό μας. Έχουν γίνει τώρα οι πρώτες δύο κινήσεις. Ποιες είναι αυτές; Προκηρύξαμε την περασμένη Παρασκευή πάρα πολλές θέσεις γιατρών στα ΤΕΠ, στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων, ακριβώς για να κινείται πιο γρήγορα το σύστημα. Βγάλαμε την εγκύκλιο που επιτρέπει στα νοσοκομεία να κάνουν συμβάσεις με ακτινολόγους για εξ αποστάσεως διάγνωση, ώστε να μπορούν το βράδυ που κυρίως παρατηρείται η μεγάλη καθυστέρηση να παίρνουν γρήγορα τις διαγνώσεις και να μην καθυστερεί ο κόσμος εκεί», επισήμανε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Υπογράψαμε με την κα Κεραμέως και τον κ. Πετραλιά το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για 530 επιπλέον τραυματιοφορείς που μέχρι τέλος του χρόνου θα βάλουμε στα επείγοντα των νοσοκομείων για να τρέχουν πιο γρήγορα οι μεταφορές των ασθενών που εκεί έχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Έχω δεσμευτεί στον ελληνικό λαό και στους ψηφοφόρους μου και αυτό είναι ένα πολιτικό ρίσκο για μένα, ότι μέχρι να φύγω από το υπουργείο Υγείας θα έχουν δει ορατή διαφορά στις μεγάλες εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων. (…) Όλα τα βήματα που έχουμε σχεδιάσει θα έχουν ήδη εφαρμοστεί μέχρι το Πάσχα. Άρα από το Πάσχα του 25 θα δει ο κόσμος ορατή βελτίωση».

«Με τα συστήματα anti-fraud τους πιάσαμε και θα πιάσουμε και άλλους»

Σχετικά με το ζήτημα των υπερσυνταγογραφήσεων, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις για ακόμα 100 γιατρούς που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με αυτή την πρακτική, ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης, πώς αγνοούσαν τόσο επιδεικτικά τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, είπε «είναι ένα δείγμα ανθρώπινης αλαζονείας».

«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει αναβαθμίσει πάρα πολύ τις δυνατότητες του κράτους. Όμως μέχρι σήμερα το κράτος δεν είχε αξιοποιήσει τις δυνατότητες, γιατί ακόμα το σύστημα χτιζόταν. Αυτός είναι ο λόγος. Τώρα πια το σύστημα έχει σχεδόν χτιστεί. Ένας από τους βασικότερους λόγους χρεοκοπίας της Ελλάδας το 10 ήταν τα φάρμακα. Θυμάστε που βρίσκαμε στις στοές του Λαυρίου, στα ορυχεία τόνους φαρμάκων πεταμένα. Τότε πως κλέβανε; Γράφανε στα βιβλία των ασθενών, που ήταν άλλος στο ΙΚΑ, άλλος στο ΤΕΒΕ, άλλος στον ΟΓΑ, δεν μπορούσε να γίνει καμία διασταύρωση κανενός ασθενούς, γράφανε ό,τι θέλανε, παίρνανε τα φάρμακα, τα πουλάγανε, βγάζανε λεφτά. Τώρα με την ηλεκτρονική καταγραφή αυτό έχει περιοριστεί ούτως ή άλλως, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν με την ίδια ευκολία γιατί φαίνεται ο ΑΜΚΑ και γίνεται αμέσως η σύγκριση. Παρά ταύτα, πάρα πολλοί εξακολουθούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά», σημείωσε.

«Τώρα, με τα συστήματα που εγκαταστήσαμε το καλοκαίρι, φέτος στην ΗΔΙΚΑ με δική μου πρωτοβουλία, είναι ειδικά συστήματα anti–fraud λέγονται, κατά της απάτης, τα συστήματα αυτά μας βγάζουν αμέσως μπροστά όλους όσους κάνουν παραβατικές συμπεριφορές. Φαίνονται αμέσως τα μοτίβα των γιατρών που γράφουν φάρμακα που το ένα ακυρώνει το άλλο, για παράδειγμα. Τα φάρμακα έχουν φύλλα οδηγιών. Σου λέει, δεν μπορείς να πάρεις αυτό το φάρμακο με αυτό. Όταν έχεις έναν γιατρό και γράφει στον ίδιο ασθενή δύο φάρμακα που απαγορεύονται, σου βγάζει το ΑI, εδώ κάτι περίεργο συμβαίνει. Όταν βλέπεις σε έναν ΑΜΚΑ να γράφει, όπως βγάλαμε αυτόν τον γιατρό που έγραψε στη μητέρα του κάτι χιλιάδες κουτιά αντιψυχωσικών φαρμάκων, σου λέει, εκεί δεν μπορεί να πάρει ένας ασθενής αυτά τα φάρμακα. Αυτά κάναμε και τους πιάσαμε και θα πιάσουμε και άλλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ορισμένοι είναι πιο οργανωμένοι και το κάνουν μεταξύ τους, μεταξύ γιατρών, φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκών. Αυτό είναι η έννοια του κυκλώματος. Ναι, ασφαλώς έχουμε βρει τέτοια κυκλώματα πια και αυτό που στείλαμε στην οικονομική Εισαγγελία, το γνωστό θέμα πριν από δύο μήνες και έχει πάει και πια έχουν επιβληθεί και κυρώσεις και κατασχέσεις λογαριασμών και λοιπά αλλά και αυτά που παρουσιάσαμε εχθές, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κύκλωμα και άλλοι είναι μεμονωμένοι γιατροί που το κάνουν με κάποια φαρμακαποθήκη ή με κάποιο φαρμακοποιό» συμπλήρωσε.

«Το βασικό πράγμα που έχει προκύψει εκεί είναι ποιο θα είναι το κινητό τηλέφωνο, το βέβαιο. Διότι, επειδή δεν θα μπορείς να πάρεις τα φάρμακά σου αν δεν έχεις κάνει επιβεβαίωση στο OTP, αν το κινητό που έχεις δώσει ή έχουμε εμείς στη βάση μας δεν είναι αυτό το δικό σου, πιθανόν να μπορείς να πάρεις το φάρμακο σου. Δεν είναι τόσο απλό. Άρα θέλει μια προσοχή» εξής» εξήγησε.

Στο πεδίο της πολιτικής επικαιρότητας, κληθείς να κάνει κάποιο σχόλιο για τη χειραψία του κ. Σαμαρά με τον κ. Παππά σε εκδήλωση στην Κύπρο, είπε ο κ. Γεωργιάδης «μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Εγώ δεν το λέω για να δικαιολογήσω τον κύριο Σαμαρά, αλλά θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής. Εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχω χαιρετήσει τον κύριο Νίκο Παππά; Πολλές φορές, είναι η απάντηση. (…) Ειδικά για τη Novartis, ο κύριος Νίκος Παππάς δεν ήταν από αυτούς που είχε εμπλακεί. Υπάρχει μια εσωκομματική λεπτομέρεια του τότε ΣΥΡΙΖΑ. Ο άνθρωπος που είχε πάει στον Άρειο Πάγο και είχε μιλήσει με την εισαγγελέα Τουλουπάκη μια μέρα πριν πάει ο φάκελος στη Βουλή ήταν ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κ. Τζανακόπουλος με τον κ. Παππά τότε είχαν αβυσσαλέο μίσος εσωκομματικό και έτσι η υπόθεση Novartis κυρίως κινήθηκε από πλευράς Τζανακόπουλου και ήταν μακράν αυτής ο κ. Παππάς. Άρα, για εμάς που έχουμε ζήσει τη Novartis από κοντά, ο Παππάς δεν είναι από τα πρόσωπα που τότε μας είχε, ας το πούμε, φέρει στα όριά μας. Θέλω να είμαι σε αυτό πάρα πολύ ειλικρινής. Τώρα το να σχολιάζουμε στο τουίτερ παντού, μια φωτογραφία είναι εκεί ο κύριος Σαμαράς και είναι μπροστά του ο κ. Παππάς. Να μην τον χαιρετήσει;».

Ερωτηθείς, εάν αναμένει μια συγνώμη ο ίδιος, για την υπόθεση της Novartis, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε τα εξής.

«Πρώτα απ’ όλα δεν πιστεύω ότι θα μου ζητήσουν ποτέ συγγνώμη γιατί οι άνθρωποι αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ αν είχαν αυτού του τύπου την εσωτερική ευγένεια, δεν θα ήταν ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα ήταν αυτό που ήταν. Εμένα, όχι δεν μου ζήτησαν συγγνώμη, εμένα όταν έγινε η πράξη αρχειοθετήσεώς μου πήγε η κυρία Γεροβασίλη, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Πλιώτα αν θυμάμαι καλά και του ζήτησαν να παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και να ψέξουν τον εισαγγελέα που είχε αρχειοθετήσει την υπόθεσή μου. Δεν ξέρω αν το θυμάστε. Οι άνθρωποι είναι σταλινικοί. Την έννοια της διάκρισης των εξουσιών και του σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν την ξέρουν. (…) Σήμερα με τον Πολάκη είμαι στο δικαστήρια γιατί εξακολουθεί να με λέει κλέφτη για τη Novartis, ενώ η υπόθεσή μου έχει μπει στο αρχείο μετά από πέντε χρόνια έρευνας και μάλιστα τα τέσσερα με την κυρία Τουλουπάκη».

Απαντώντας στο σχόλιο των δημοσιογράφων για το ότι και ο κ. Κασσελάκης είχε μιλήσει για «σταλινικές ανακοινώσεις», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Ένας από τους βασικότερους λόγους που μπήκα στην πολιτική, ίσως και ο βασικότερος, ήταν να πολεμήσω την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Εγώ μεγάλωσα σε μια Ελλάδα όπου το να είσαι αριστερός εθεωρείτο αυτόματα καλό πράγμα, ενώ το να είσαι δεξιός κακό. Και οι αριστεροί ήταν οι άνθρωποι του δικαίου, της δημοκρατίας, της προόδου. Αυτά ήταν το perception της κοινωνίας για πάρα πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα. Εγώ, από νωρίς, από τα φοιτητικά μου χρόνια κατάλαβα ότι αυτά είναι ένα παραμύθι τεράστιο και ένα λάθος. Διότι όσοι αριστεροί έβλεπα στο πανεπιστήμιο ήταν όλοι άνθρωποι ακραίοι, έκαναν φασαρίες, καταλήψεις, ήταν άνθρωποι που δεν ανέχονταν διαφορετική άποψη, δέρνανε αυτούς που ήταν αντίπαλοί τους πολιτικά, δηλαδή που δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοκρατία, ούτε με την πρόοδο, ούτε με τον πολιτισμό, ούτε τίποτα. Εγώ άρχισα να μελετώ πολύ για την Αριστερά, έχω διαβάσει και Μαρξ και Λένιν, λοιπόν, ένα βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ιδεολογίας είναι ο λεγόμενος δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Εκεί μπαίνει μέσα ο Στάλιν. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τι είναι; Είναι ένας εύσχημος τρόπος που είχαν βρει στη Σοβιετική Ένωση για να πουν ότι είναι δικτατορία χωρίς να το λένε. Τι θα πει αυτό; Ότι δεν μας ενδιαφέρει τι λέει ο λαός», είπε.

«Μας ενδιαφέρει τι λέει το κόμμα. Αυτό είναι δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Δηλαδή οι δομές. Οι δομές επιβάλουν στον λαό τη θέλησή τους, δεν ακολουθούν τη θέληση του λαού όπως είναι στα δημοκρατικά καθεστώτα. Είναι το ανάποδο. Δηλαδή στην αντίληψη του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού της Αριστεράς ο λαός δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το κόμμα. Λοιπόν, σε αυτή την ιδεολογία γαλουχήθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όλοι ήταν στα νιάτα τους στην ΚΝΕ, άπαντες κομμουνιστές ήταν, άλλο αν μετά έγιναν στην ανανεωτική Αριστερά και έγιναν ΣΥΡΙΖΑ. Άρα έχουν γαλουχηθεί σε αυτή την ιδεολογία που λέγεται δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Τι λένε τώρα στην περίπτωση Κασσελάκη; Έχει ενδιαφέρον αυτό. Βγήκε ο κ. Κασσελάκης στο STAR και είπε κάτι πάρα πολύ λογικό για οποιονδήποτε δημοκράτη. Είπε, ας υποθέσουμε ότι όσα λένε είναι αλήθεια και εγώ είμαι ένας πολύ κακός πρόεδρος. Τι πιο απλό να με αφήσουν να κατέβω, να με καταψηφίσει το εκλογικό σώμα αφού ήμουν τόσο κακός πρόεδρος, να πάω και εγώ σπίτι μου, να έχουν και αυτοί το κόμμα τους», πρόσθεσε.

«Υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί στα σοβαρά σε αυτό που είπε; Να είναι η απάντηση. Αυτοί που πιστεύουν στο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Δηλαδή που δεν πιστεύουν σε πραγματική δημοκρατία. Οι οποίοι τι λένε; Δεν μας νοιάζει η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς θα βγάλει Κασσελάκη, γιατί αν πίστευε ότι θα χάσει θα τον κατεβάζανε. Μας νοιάζει μόνο τι λέει το κόμμα, δηλαδή η Κεντρική Επιτροπή. Αυτός είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Δηλαδή ο φασισμός, δηλαδή ο ολοκληρωτισμός. Δηλαδή, καταπάτηση της δημοκρατίας, αυτό είναι», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς τέλος για τα «γαλάζια πυρά» κατά της κ. Λατινοπούλου, ο κ. Γεωργιάδης αντέτεινε «η κυρία Λατινοπούλου δεν είναι πολιτικός αντίπαλος; (…) Δηλαδή θα μπορεί να μας σχολιάζει εμάς η κυρία Λατινοπούλου και δεν μπορούμε εμείς; Εγώ θέλω να απευθύνω ένα πολιτικό ερώτημα στην κυρία Λατινοπούλου, πραγματικό. Αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα στην Ευρώπη με τον Βίκτορ Όρμπαν. Ο Βίκτορ Όρμπαν τους τελευταίους δύο μήνες έχει κάνει τις εξής δηλώσεις. Έχει μιλήσει υπέρ της Τουρκίας, της ένταξής της στην Ευρώπη και υπέρ των δυνάμεων κατοχής της Τουρκίας στην Κύπρο. Έχει μιλήσει υπέρ του να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Μακεδονία και έχει ζητήσει να κλείσουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών στους λαθρομετανάστες και να σταλούν σε όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή μεταξύ αυτών στην Ελλάδα. Δηλαδή ο κ. Όρμπαν έχει εκφράσει σε δύο μήνες τρεις κορυφαία ανθελληνικές θέσεις ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα».

«Ερώτηση τώρα πολιτική. Η κυρία Λατινοπούλου σκοπεύει να κάνει κάτι στην ευρωπαϊκή της ομάδα για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ελλάδος ή θα δίνει μόνο γλυκερές συνεντεύξεις στην Ελλάδα; Και αν δεν τα καταφέρει θα φύγει από αυτή την ομάδα; (…) Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα πόσο πατριώτης είσαι στην Ελλάδα και ο άλλος να λέει μέσα στα μούτρα σου ότι είναι Μακεδονία τα Σκόπια και καλά κάνουν οι Τούρκοι και μπήκαν στην Κύπρο και να κάθεσαι να τον βλέπεις. Αυτά είναι τα πολιτικά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν. Πατριωτισμό εύκολα πουλάς, δεν είναι τίποτα. Είσαι αντιπολίτευση, πουλάς πατριωτισμό, παίρνεις μερικά like στο twitter. Το θέμα είναι, τη δύναμη που σου έδωσε ο λαός ως ευρωβουλευτής την αξιοποιείς υπέρ του ελληνικού έθνους, του ελληνικού λαού; Αυτό είναι το ερώτημα», κατέληξε.