Με διαδικαστικές ενστάσεις ξεκίνησε η επεξεργασία επί της Αρχής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για «την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης απέρριψε τις ενστάσεις επί διαδικαστικών θεμάτων από κόμματα της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο αυτό τέθηκε στην δημόσια σφαίρα συζήτησης και ενημέρωσης από τα τέλη Ιουλίου. Το νομοσχέδιο αυτό είχε 15 ημέρες στην δημόσια διαβούλευση, η οποία πήρε και παράταση και έφτασε τις 19 ημέρες. Όταν, νομοτεχνικά υπάρχει η δυνατότητα η διαβούλευση να είναι 8 ημέρες. Συνεπώς, δεν είναι σοβαρό επιχείρημα ότι δεν υπήρξε επαρκής διαβούλευση».
Στο επιχείρημα ότι η χώρα είναι σε έκτακτη ανάγκη, ο υπουργός απάντησε ότι «το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν σταματάει λόγω έκτακτων αναγκών. Το κράτος δεν σταματάει να κινείται αλλά το αντίθετο, οι έκτακτες ανάγκες κάνουν πιο πιεστικές τις λύσεις των προβλημάτων. Ποτέ το Κοινοβούλιο δεν έχει σταματήσει τις εργασίες του». Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «δεν είναι μόνο τέσσερα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την Οδηγία αλλά είναι 18 τα άρθρα αυτά». Ο υπουργός πρόσθεσε πως «δεν διανοούμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα κόμματα που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δεν θα ψηφίσει τουλάχιστον τα άρθρα της Οδηγίας, καθώς είναι υποχρεωτικής υιοθέτησης από τα κράτη- μέλη, αντιθέτως θα παραπεμφθούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Και πρόσθεσε πως «ήδη υπήρξε προειδοποιητική επιστολή παραπομπής, αλλά ο λόγος που δεν παραπεμφθήκαμε είναι γιατί δεσμευτήκαμε ότι θα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Αύγουστο και θα έχει ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο και έτσι σταμάτησε η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Για όλους αυτούς τους λόγους, το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου είναι λάθος».
Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις που αφορούν την ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι ένα πολύ μικρό του τμήμα και όλες οι υπόλοιπες είναι νέα εργατική νομοθέτηση που τέθηκαν πολύ λίγες ημέρες στην διαβούλευση. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως Πολιτεία προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας και από τα λίγα σχόλια της διαβούλευσης φαίνεται ότι δεν υπήρχε ο χρόνος προκειμένου οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν». Ο κ. Γαβρήλος τόνισε πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλάζουν προς το χειρότερο το εργασιακό τοπίο της χώρας, θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση με την κοινωνία. Γι' αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης από την δική του πλευρά, ανέφερε ότι το κόμμα του ζητά «όχι μόνο την απόσυρσή του αλλά να μην ξανάρθει».
Η Επιτροπή αποφάσισε η δεύτερη συνεδρίαση με την ακρόαση των φορέων να διεξαχθεί στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας και στην συνέχεια, το απόγευμα, η συνεδρίαση επί των άρθρων. Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την επόμενη ημέρα, στις 10 το πρωί της Τρίτης.
Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Μιχάλης Χουρδάκης ζήτησε να υπάρξει ένα περιθώριο μεταξύ της τρίτης συνεδρίασης και της δεύτερης ανάγνωσης προκειμένου να επεξεργαστούν οι προτάσεις που θα γίνουν, για όσα τουλάχιστον από τα θέματα μπορούν να βελτιωθούν. Ο κ. Χουρδάκης παρατήρησε ότι δεν μπορεί η Βουλή να νομοθετεί με διαδικασίες εξπρές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλης Οικονόμου, ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η δυνατότητα και ο προγραμματισμός αυτός που γίνεται είναι στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε και η Διάσκεψη των Προέδρων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας να εισαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (εάν χρειαστεί) για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων.