Αδ. Γεωργιάδης σε ΠΑΣΟΚ: Η στάση σας, σας οδηγεί ξανά στο πολιτικό περιθώριο
Eurokinissi
Eurokinissi

Αδ. Γεωργιάδης σε ΠΑΣΟΚ: Η στάση σας, σας οδηγεί ξανά στο πολιτικό περιθώριο

Τα πυρά του προς το ΠΑΣΟΚ έστρεψε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τις επιφυλάξεις που εκφράζει στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικό κόμμα και δεν μπορεί να έρχεται εδώ και να φέρεται σαν Ελληνική Λύση, σα Σπαρτιάτες» υποστήριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν αδικείτε ούτε τη ΝΔ, ούτε τον Μητσοτάκη. Τον εαυτό σας αδικείτε. Η στάση αυτή σας οδηγεί στο πολιτικό περιθώριο εκ νέου. Όταν λέτε μόνοι σας σε όλα «όχι», στερείτε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα της επιλογής», είπε εγκαλώντας την «πράσινη» παράταξη για τη στάση της στην ψηφοφορία για την αλλαγή επικεφαλής στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο άρτια δομημένο.

«Γιατί δεν το ψηφίζετε; Γιατί βγήκε ο Ανδρουλάκης και θέλει να δείξει ότι είναι αντίθετος στον Μητσοτάκης. Σε 3 χρόνια όμως είναι οι εκλογές» είπε ο κ. Γεωργιάδης, με τον Ανδρέα Πουλά από το ΠΑΣΟΚ να του θυμίζει ότι το 2010 η ΝΔ δεν ψήφισε τον οικογενειακό γιατρό. «Μας το κρατάτε γινάτι λοιπόν» συμπέρανε ο υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, όπως είπε, μπορεί και η «γαλάζια» παράταξη να μην έχει κρατήσει τη σωστή στάση απέναντι σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης στο γιατί μπαίνουν οι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα, υπογράμμισε ότι «λείπουν από το σύστημα 20.000 γιατροί και λύσεις, πατάς ένα κουμπί και βγαίνει ο καλικάτζαρος», δεν υπάρχουν. «Έχουμε έλλειμμα γιατρών, αλλά και μια δεξαμενή γιατρών που θέλουν να μπουν στο σύστημα. Έ, δεν τα βρίσκουμε κάπου; κριτική στο γιατί μπαίνουν οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορεί να εγερθεί, γιατί και εμείς τους χρειαζόμαστε και αυτοί θέλουν», συμπλήρωσε.

Για τις δηλώσεις περί συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ: «Περί σαρδάμ επρόκειτο»

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Άδωνις Γεωργιάδης θέλησε να δώσει διευκρινίσεις για όσα είχε πει για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

«Περί σαρδάμ επρόκειτο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και επέμεινε στη θέση που κατά καιρούς έχει διατυπώσει ότι δεν πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. «Δεν έχω καμία πρόθεση να συγκυβερνήσουμε, θεωρώ ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι πιο πρακτικές», είπε στη Βουλή.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο υπουργός Υγείας,  είπε πως «το ν/σ αντιμετωπίζει το ζήτημα της έλλειψης γενικών γιατρών/παθολόγων προκειμένου να έχουν τον ρόλο προσωπικού γιατρού. Σήμερα, με τον προσωπικό γιατρό καλύπτονται 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Η δέσμευσή μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μπορέσουμε να πάρουμε και τα χρήματα του ΤΑΑ και να πληρωθεί αυτή η πολύ ακριβή μεταρρύθμιση, είναι να αυξηθούν οι πολίτες που θα έχουν προσωπικό γιατρό, να φτάσουν περίπου τα 8 εκατομμύρια, και συνεπώς πρέπει να βρούμε επιπλέον γιατρούς».

Απαντώντας στην κριτική για την ένταξη των αγροτικών γιατρών και των ειδικευομένων στη δεξαμενή των προσωπικών γιατρών, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι, παρά την κριτική, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίθηκαν στην προτροπή που τους απηύθυνε, να προτείνουν και άλλες ειδικότητες γιατρών που θα μπορούσαν να υπαχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού. «Οι γενικοί γιατροί που έχουμε και οι παθολόγοι, δεν φτάνουν για την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης. Είναι λιγότεροι. Αν προσθέσετε σε αυτό και τις μεγάλες ανάγκες σε παθολόγους στα νοσοκομεία, θα καταλάβετε ότι έχουμε ούτως ή άλλως ανάγκη για παθολόγους. Ε, δεν μπορεί να μην το βλέπετε αυτό και να κάνετε κριτική και να λέτε στην Αγαπηδάκη αυτά που λέτε. Τι να κάνει η Αγαπηδάκη; Να γεννήσει παθολόγους;», είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Πραγματικό επιχείρημα εδραζόμενο επί της λογικής για να καταψηφίσει κάποιος αυτό το νομοσχέδιο δεν υπάρχει, για κάποιον που πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ο θεσμός του αγροτικού γιατρού».

Εμφατικά αναφέρθηκε και στην προοπτική ενημέρωσης του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς από τον προσωπικό γιατρό. «Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα, τα επόμενα χρόνια, η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μπορεί να σχεδιάζει πολιτικές, έχοντας στα χέρια της πραγματικά δεδομένα. Αυτό είναι φοβερό, για την πρόληψη νοσημάτων, για την φαρμακευτική δαπάνη, για την άσκηση πολιτικών δημόσιας υγείας. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο. Προσθέτει στο οπλοστάσιο του εκάστοτε υπουργού Υγείας ένα όπλο συγκλονιστικό, αν καταφέρουν να το κάνουν σωστά», είπε ο υπουργός Υγείας.