Τους στόχους του υπουργείου εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων περίγραψε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Manifesto ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε οι εκκρεμείς συντάξεις του περασμένου μηνός, δηλαδή οι συντάξεις που έχουν καθυστερήσει πέραν των 90 ημερών, όχι οι τρέχουσες, ήταν στο σύνολο 32 χιλιάδες.
Ωστόσο μέσα σε αυτές είναι αρκετές συντάξεις που αφορούν τους ανθρώπους που έχουν χρέη πάνω από τα όρια που μπορεί να βγει μία σύνταξη ή συντάξεις όπου ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ακόμα προσκομίσει όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα, στην πραγματικότητα οι εκκρεμείς συντάξεις είναι περίπου στις 20 χιλιάδες, ανέφερε ο υπουργός.
«Σκοπός μας είναι αυτός ο αριθμός να πέσει ακόμα παρακάτω. Έχω βάλει ως στόχο στο τέλος του χρόνου το 32 χιλιάδες να γίνει 25 χιλιάδες ή και ακόμα λιγότερο και με αυτό το ρυθμό να συνεχίσουμε ώστε σε ένα διάνυσμα χρόνου να είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές.
Έχουμε και περίπου 60 χιλιάδες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, όπου και εκεί όμως έχουμε αυξήσει αρκετά το ρυθμό που τις εκδίδουμε και πιστεύουμε ότι σε λίγους μήνες θα έχουν τείνει προς το μηδέν. Σε γενικές γραμμές πάντως υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος», επεσήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τους στόχους της πολιτικής ηγεσίας.
Σε ερώτηση αν είναι ποτέ εφικτό να δούμε τις συντάξεις να βγαίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω μιας απλής και σύντομης διαδικασίας, ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφής:
«Ναι, όλος ο στόχος του e-ΕΦΚΑ και η πολιτική κατεύθυνση που έχω δώσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα υπουργός Εργασίας είναι να επιταχυνθούν τα προγράμματα ψηφιοποίησης, που θα επιτρέψουν κάποια στιγμή στο μέλλον την αυτόματη έκδοση των συντάξεων με το πάτημα ενός κουμπιού ακόμα και από το κινητό μας τηλέφωνο.
Αυτό θεωρητικά μπορεί να γίνει, πρακτικά όμως είναι πιο δύσκολο, καθόσον ο Άτλας έχει την ασφαλιστική μας ιστορία από το 2013 και μετά. 'Αρα, ότι είναι πριν από το 2013 είναι ακόμα έγχαρτο και αυτό πρέπει να ψηφιοποιηθεί. Μόνο όταν θα έχουμε ψηφιοποιήσει όλες τις έγχαρτες αποδείξεις της ασφαλιστικής ιστορίας εκάστου θα μπορούμε να φτάσουμε στο μέλλον στην ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως παραδείγματος χάρη γίνεται σήμερα για κάποιες κατηγορίες όπως οι αγρότες».
Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές και τι διαφορετικό γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε τα εξής:
Κατ' αρχάς να εκφράσω την οδύνη μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων χειριστών του Canadair που συνετρίβη ενώ συνέδραμαν σε επιχείρηση κατάσβεσης στην Κάρυστο. Ήταν ένα τραγικό γεγονός που μας βύθισε όλους στο πένθος και μας θύμισε ότι οι πυροσβέστες και οι πιλότοι είναι οι αληθινοί ήρωες της εποχής μας.
Πάσα σύγκριση όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ατυχής, για τους γνωστούς λόγους. Η πολιτική κατεύθυνση της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ απλή: πρώτα μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν μου αρέσει να λαϊκίζω, αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η επιλογή του 112 και των προληπτικών εκκενώσεων δεν είναι μία πολυτέλεια, ούτε μία πολιτική υπεκφυγή. Είναι μία πραγματική πολιτική απόφαση, που έχει ως κεντρικό σύνθημα «πρώτα η ανθρώπινη ζωή». Όλα τα υλικά αγαθά ξαναφτιάχνονται, η ζωή δεν ξαναγυρίζει.
Στη Ρόδο, παραδείγματος χάρη και εκφράζω την αλληλεγγύη μου στο όμορφο αυτό νησί για την τραγωδία που εξακολουθεί να περνάει, γιατί η φωτιά δυστυχώς εκεί από ότι φαίνεται θα σβήσει πολύ δύσκολα, η επιχείρηση εκκένωσης 19 χιλιάδων ανθρώπων ήταν πρωτοφανούς μεγέθους για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και για τα ευρωπαϊκά. Τα δεκάδες ευχαριστήρια μηνύματα στα social media από τουρίστες προς τους κατοίκους της Ρόδου είναι πολύ συγκινητικά και θα είναι, να ξέρετε, και η παρακαταθήκη της Ρόδου για το τουριστικό της προϊόν στο μέλλον.
Άρα, στο ερώτημά σας απαντώ: Όταν έχουν χαθεί δύο πιλότοι μας εν ώρα καθήκοντος και όταν καίγεται ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της επικράτειας το να πεις ότι είσαι ικανοποιημένος είναι λάθος λέξη, γιατί σκοπός σου είναι να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή και να μην καεί ούτε σπιθαμή γης.
Από την άλλη, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, την αυτοθυσία και το έργο που κάνουν οι πυροσβέστες και ο κρατικός μηχανισμός για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα που με σφοδρότητα πλήττει τη χώρα μας.