Η «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για τις μετακινήσεις και τη διευκόλυνση των τουριστών βρίσκεται προ των πυλών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλέον έχει επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό να είναι έτοιμο τον Ιούνιο.
Η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατώντας στη διαδικασία εφαρμογής του, έχει καταρτίσει και το σχέδιο με το οποίο θα καταστεί εφικτή η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του δεδομένου ότι 31 χώρες μετέχουν ήδη στο σχετικό πρόγραμμα
Το προσεχές Σάββατο χαρακτηρίζεται ημερομηνία ορόσημο για τον τουρισμό. Και μπορεί ο χαρακτηρισμός να φαντάζει… κλισέ, εν τούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι η πανδημία έχει τινάξει στον αέρα τον συγκεκριμένο κλάδο, που για χώρες όπως η Ελλάδα αποτελεί τη ναυαρχίδα της ίδιας της οικονομίας τους.
Το πλήγμα άλλωστε που υπέστη η χώρα το 2020 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό αφού άγγιξε περίπου το 80% σε σχέση με το 2019 σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται με τον χώρο.
Η διευκόλυνση των τουριστών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση με γνώμονα πάντα την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγιεινής ώστε να μην αποτελέσει τη βάση ενός νέου κύματος που θα προκαλούσε μεγέθυνση του πλήγματος στην πραγματική οικονομία και στο πλαίσιο αυτό το green pass, το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί μια βασική παράμετρο σε συνδυασμό με τους ελέγχους και τα τεστ που προβλέπονται.
Είναι χαρακτηριστικό πως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης βρίσκεται και η δυνατότητα ο έλεγχος του green pass να πραγματοποιείται ακόμη και πριν ταξιδέψει κάποιος στην Ελλάδα, μέσω ενός μηχανισμού πιστοποιήσεις ώστε να αποφεύγεται η όποια ταλαιπωρία άμα τη αφίξη του στη χώρα.
Η απόφασή της ΕΕ να επιταχύνει τις διαδικασίες, όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πιστοποιητικό απο΄τον Ιούνιο καθιστά επιτακτική την ανάγκη να δημιουργηθούν οι υποδομές που θα άρουν οποιαδήποτε δυσκολία στον έλεγχο των μετακινήσεων
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ήταν κατηγορηματική στις δηλώσεις το Σάββατο από το Πόρτο όπου τόνισε ότι «χαίρομαι που ανακοινώνω ότι οι εργασίες για να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό τον Ιούνιο, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να απολαύσουν ένα ασφαλές και χαλαρό καλοκαίρι»,
Στο πράσινο πιστοποιητικό αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκη επίσης από το Πόρτο επισημαίνοντας τη σημασία του για τις μετακινήσεις την καλοκαιρινή περίοδο ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι έθεσε και το θέμα της καραντίνας στην οποία ορισμένες χώρες θέτουν όσους επιστρέφουν από διακοπές σε άλλες χώρες. Και αυτό διότι αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για όποιον γνωρίζει πως επιστρέφοντας από ένα ταξίδι θα αναγκάζεται να παραμείνει, παρά τα τέστ ή παρά το γεγονός πως έχει εμβολιαστεί περιορισμένος στην κατοικία του.
Άλλωστε η μετακίνηση με την χρήση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού προβλέπει με σαφήνεια όρους που αφορούν στην προστασία, την ασφάλεια και την υγεία των κατόχων του. Αρκεί να σημειωθεί πως το λεγόμενο green pass μπορεί να αποκτηθεί:
- Με την προσκόμιση της βεβαίωσης του εμβολιασμού του ταξιδιώτη.
- Με την προσκόμιση βεβαίωσης ότι έχει πραγματοποιήσει τεστ PCR ή τεστ αντιγόνων.
- Με την προσκόμιση βεβαίωσης ότι έχει νοσήσει διάστημα τουλάχιστον 20 ημέρες πριν ταξιδέψει (και άρα ο ιός έχει κάνει τον κύκλο του).
Σημειώνεται ότι το θέμα του πιστοποιητικού άνοιξε τον Ιανουάριο με την επιστολή που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ ο ίδιος σε συνεντεύξεις του αναφερόταν στις εναλλακτικές των τεστ που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση των ταξιδιωτών μιλώντας από τότε για τη δημιουργία μιας «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας».
Η κυβέρνηση επιχείρησε και πέτυχε την εφαρμογή μιας διαδικασίας που αποδέχονται πλέον τριάντα χώρες. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά αυτό θα γίνει, η Κίνα και η Ρωσία αλλά και τουρίστες από άλλες χώρες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που δεν περιλαμβάνονται στα τέσσερα που η ΕΕ έχει προς το παρόν εγκρίνει.
Έτσι πέραν των τεστ θα μπορούν να έρθουν στη χώρα και τουρίστες από τρίτες χώρες με ανάλογες διευκολύνσεις στις μετακινήσεις.
Η αγωνία για τον Τουρισμό και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Με βάση τα παραπάνω η αγωνία για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου «Τουρισμός 2021» είναι έκδηλη αφού στόχος παραμένει τα έσοδα να ανέλθουν έως και το 50% αυτών του 2019 γεγονός που καθιστά εύλογες και τις αντιδράσεις στη στάση που επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Η δήλωση του Πέτρου Κόκκαλη αλλά και αυτή της Κατερίνας Νοτοπούλου (αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ) σε συνδυασμό με τη στάση και του επικεφαλής της Κουμουνδούρου που ουσιαστικά λειτουργούν υπονομευτικά στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη οδήγησαν σε πολιτική σύγκρουση όχι όμως άνευ λόγου και αιτίας.
Η κυβέρνηση συνολικά εκτιμά πως η αξιωματική αντιπολίτευσης υπονομεύει τώρα και το άνοιγμα στον τουρισμό όπως έχει κατ επανάληψη υπονομεύσει τα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, ακόμη και το τεράστιο πρόγραμμα εμβολιασμού που φέρει την ονομασία «Ελευθερία»
Στα παραπάνω έχει τώρα προστεθεί και η αναφορά της Έφης Αχτσιόγλου η οποία κάνοντας λόγο για ευκαιρία που δίδει στην αριστερά η πανδημία και συνολικά η κατάσταση στη δημόσια υγεία και κατ επέκταση στην οικονομία ταυτίστηκε εν πολλοίς και με το «ρίσκο» που δέχθηκε ότι υπάρχει στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια ο Αλέξης Τσίπρας.