Το αφήγημα του χρέους ξεδιπλώνει εκ νέου ο πρωθυπουργός προκειμένου να αφήσει σε δεύτερο πλάνο τα σκληρά μέτρα που συμφώνησε στη Μάλτα με την περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το σκεπτικό ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξει ρύθμιση για το χρέος παραδέχθηκε πάντως ότι η συμφωνία έχει μέτρα που "δεν θέλαμε και ούτε ήταν αναγκαία".
Ειδικότερα για το χρέος είπε πως, «μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η αβεβαιότητα τελείωσε και ότι οι επιθυμίες κάποιων αποτελούν παρελθόν». Πρόσθεσε δε πως, στη συνέχεια θα πάρουν σειρά τα πλεονάσματα. «θα αποφασιστεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος» ανέφερε και εξήγησε ότι είναι η επόμενη διαπραγματευτική μάχη. Χωρίς μεσοπρόθεσμα για το χρέος για να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός μπροστά σε μουδιασμένο ακροατήριο επιχείρησε να δώσει εικόνα θετικής προοπτικής, παρά τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς αλλά παραδέχθηκε ότι, "στη συμφωνία του Eurogroup υπάρχουν μέτρα που δεν είναι αναγκαία ούτε και θα τα επιλέγαμε".
Αγωνιστήκαμε, είπε, για να είναι η υλοποίηση της συμφωνίας κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε. Πρόσθεσε δε πως, θα ληφθούν μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα.
Ανέφερε ακόμη ότι, πετύχαμε την επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα, η αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης ενώ αποκρούστηκαν οι σφοδρές πιέσεις που είχαν στήριγμα και τις εργοδοτικές πιέσεις στο εσωτερικό για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Μάλτας «μας δικαίωσε στην επιμονή μας να μην αποτελέσει το τέλος της β΄ αξιολόγησης την αρχή μιας νέας κρίσης».
«Τα όσα αποφασίστηκαν εκεί για την Ελλάδα δεν δημιουργούν μόνο τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να κλείσει ένας κύκλος διαπραγμάτευσης αλλά καθίσταται ορατός ο δρόμος της εξόδου της χώρας από την οικονομική επιτροπεία» πρόσθεσε.
Απέδωσε τέλος εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που δεν έχασαν το κουράγιο και την ψυχραιμία τους την ώρα που κάποιοι άλλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση. Κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πετύχουμε. Ήθελαν να διαιωνισθεί ο φαύλος κύκλος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να πάρουν την ευλογία του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών, είπε ο κ.Τσίπρας.