Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα, με δημοψηφίσματα για ακύρωση νόμου (πλην φυσικά του …Μνημονίου) κατόπιν συλλογής υπογραφών, εκλογή ΠτΔ από το λαό, αλλά και κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προβλέπει η πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προαύλιο της Βουλής.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας προτείνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται από τον λαό αν δεν επιτυγχάνεται η μέγιστη συναίνεση των δύο τρίτων από το κοινοβούλιο, πρωθυπουργός να γίνεται μόνο κάποιος βουλευτής, προκειμένου να αποφευχθούν οι τεχνοκράτες και να θεσμοθετηθεί ότι το νερό και το ρεύμα αποτελούν κοινωνικά αγαθά και άρα το κράτος θα πρέπει να ελέγχει το 51% των εταιρειών.
«Στη πραγματικότητα απευθύνουμε σήμερα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για μια επανάσταση της δημοκρατίας. Για πρώτη φορά. Από το Λαό με το Λαό, για το Λαό να ορίσουμε το Νέο μας Σύνταγμα. Για πρώτη φορά», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα δημοψηφίσματα.
Η πρόταση του Α. Τσίπρα έχει ως εξής: «Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε: Την υποχρέωση κύρωσης με δημοψήφισμα, οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους. Τη δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα. Τη δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών, για ψηφισμένο νόμο, με εξαίρεση νόμους που αφορούν τα δημοσιονομικά. Αλλά και τη δυνατότητα διενέργειας Δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω του 1 εκατομμυρίου υπογραφών για νομοθετική πρωτοβουλία από τους ίδιους τους πολίτες».
Επίσης, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως και να θεσμοθετηθεί η θητεία για τους βουλευτές, «έτσι ώστε κανένας βουλευτής να μην μπορεί να εκλέγεται για πάνω από δύο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ή για οκτώ συνεχόμενα έτη».
Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση ενός Ειδικού γνωμοδοτικού οργάνου αποτελούμενου αποκλειστικά από δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων που σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από πρόταση του ΠτΔ ή της Κυβέρνησης ή 120 Βουλευτών θα γνωμοδοτεί επί ψηφισμένου νομοσχεδίου εντός συντομότατης προθεσμίας.
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι η αύξησή τους. Για παράδειγμα στην πρόταση περιλαμβάνεται το δικαίωμα να απευθύνεται στην Βουλή, να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών αλλά και να παραπέμπει ψηφισμένο νόμο σε ειδικό γνωμοδοτικό όργανο για να κρίνει επί της συνταγματικότητας του.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι πλέον «ώριμο το αίτημα για την ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας Θρησκείας». «Περιμένουμε λοιπόν και στο θέμα αυτό να κατατεθούν απόψεις ώστε μέσα από εξαντλητική διαβούλευση να ανοίξει ο δρόμος για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των σχετικών ρυθμίσεων χωρίς να θίγεται το θρησκευτικό αίσθημα κανενός», προσέθεσε ο ίδιος.
Τέλος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε, την Άνοιξη του 2017, η Οργανωτική Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του διαλόγου και θα παραδώσει την έκθεσή της σε όλα τα πολιτικά κόμματα, που από κει και πέρα θα πάρουν την σκυτάλη για να εκκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ακριβώς ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής.