Όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη ΕΡΤ1 για τη συμφωνία με την πΓΔΜ και το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόταση μομφής. «Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν νομίζει ότι θα έχουμε κανένα πολιτικό παράδοξο, γιατί μια πρόταση δυσπιστίας είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την αφορμή για την οποία γίνεται, αφορά την πορεία της σταθερότητας της χώρας, της οικονομίας και την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. «''Αρα όποιοι ψηφίσουν - εάν τολμήσει να κάνει πρόταση μομφής ο αρχηγός της ΝΔ-, θα ψηφίσουν με γνώμονα αυτό», σημείωσε.
Για το αν θα μετατρέψει την ενδεχομένη πρόταση μομφής σε διαδικασία παροχής ψήφους εμπιστοσύνης, είπε: «Δεν έχω κανέναν λόγο. Δεν αισθάνομαι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου».
Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, αλλά του ζητά να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία.
«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα.
Σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ που συμφωνήθηκε, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», επιβεβαιώνοντας ότι στη συμφωνία που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν υπάρχει το όνομα στη μορφή αυτή, καθώς και ότι δεν είναι αμετάφραστο.
Επισήμανε μάλιστα ότι στο χθεσινό διάγγελμά του αναφέρθηκε «στη διαδικασία των γειτόνων μας να αλλάξουν το όνομα και το ανέφερα ως Βόρεια Μακεδονία, Severna Makedonija στη δική τους γλώσσα», διευκρινίζοντας ότι το Severna Makedonija θα είναι το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων και εμείς θα μπορούμε - αν θέλουμε - να αποκαλούμε το γειτονικό κράτος με αυτή την ονομασία ή «Βόρεια Μακεδονία».
Στο σημείο αυτό ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν "Severna Makedonija", εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο "Maκedonija", ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το "Βόρεια Μακεδονία" στη γλώσσα κάθε χώρας.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το Μαξίμου είχε αναγάγει σε μείζονος σημασία νίκη για την Ελλάδα την ύπαρξη της συγκεκριμένης ονομασίας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αισθάνεται «ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ'' εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών».
Σημείωσε ακόμα ότι «προσπαθήσαμε να λύσουμε το ζήτημα με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου», τονίζοντας ότι «δεν θέλαμε να ταπεινώσουμε την πΓΔΜ, δεν θέλαμε μια "συνθήκη των Βερσαλλιών"».
Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται, είπε και τόνισε πως είναι μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. «Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», σημείωσε.
Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «επιδιώξαμε λύση με αμοιβαίο σεβασμό, πετύχαμε συμφωνία που αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό, με βάση την εθνική μας θέση. Πετύχαμε συμφωνία με σύνθετη ονομασία, erga omnes, που κατοχυρώνει την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει εάν η συμφωνία περάσει από τη γείτονα αλλά όχι από την ελληνική βουλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μονάχα όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Επισήμανε το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που απαιτούνται από την γείτονα χώρα έως ότου έρθει η ώρα για κύρωση της από την ελληνική πλευρά και να τεθεί σε ισχύ. Μόνο όταν τεθεί σε ισχύ θα υπάρχουν οι υποχρεώσεις και από τη δική μας πλευρά σε διεθνές επίπεδο, επισήμανε.
Πρόσθεσε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Συμφωνία δεν περάσει , δυστυχώς η Συμφωνία θα ακυρωθεί. «Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία.
Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.
Για τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι «σκληρός διαπραγματευτής, πάλεψε γραμμή-γραμμή για να φέρει αυτή τη συμφωνία». Υποστήριξε ότι ο ΥΠΕΞ την έδωσε αυτή τη μάχη έχοντας και οικογενειακά ζητήματα που θα απαιτούσαν να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα ο υπουργός βρισκόταν διαρκώς και απέναντι σε απειλές από τους «εμπόρους του πατριωτισμού».
«Ποτέ δεν υποσχέθηκα στον Ερντογάν ότι θα γυρίσουν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί»
Με τη συζήτηση να προχωράει στην υπόλοιπη επικαιρότητα, ο ερωτηθείς εάν ο Αλ. Τσίπρας είχε πει στον Τ. Ερντογάν για άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν κάτι παρόμοιο, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία".
"''Αρα λέει ψέματα;", ερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει: «Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ'' αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν». Πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο κ. Ερντογάν επέμενε σε αυτή τη θέση "γιατί δεν το έθεσε την επόμενη μέρα (σ.σ. στην επίσκεψη του στην Αθήνα)σ'' εμένα στην κατ'' ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;". Έθεσε επίσης το ερώτημα μήπως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για μια γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή μια έντονη επιθετική ρητορική που αποσκοπεί σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.
Στο ερώτημα αν του έχει ζητήσει ο Ερντογάν τους 8 ως αντάλλαγμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είπε «ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει». Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ