Δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στην αποκάλυψη του κ. Γ. Παπαχρήστου πως συνεργάτης του Α. Τσίπρα ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό που παρουσίασε την τελευταία δημοσκόπηση να μην την παρουσιάσει. Είναι η δημοσκόπηση που έδειχνε σχεδόν ισοπαλία μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και αποτέλεσε την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης μομφής.
Ευθύς ως παρουσιάστηκε, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν με το ψευδές επιχείρημα πως διεξήχθη μεταξύ 303 ατόμων. Όμως η εταιρεία που τη διενήργησε, ευθύς εξ αρχής διευκρίνισε, πως επρόκειτο για μια δημοσκόπηση που αφορούσε την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και οι ερωτηθέντες ήταν κάτοικοι του λεκανοπεδίου.
Η δεύτερη δημοσκόπηση που αφορούσε τη γενικότερη πολιτική κατάσταση και έδωσε το γνωστό αποτέλεσμα, διεξήχθη σε δείγμα 1.010 πολιτών.
Ακόμα και εδώ fake news.
Μέχρι στιγμής η αποκάλυψη του κ. Γ. Παπαχρήστου δεν έχει διαψευσθεί. Το ερώτημα είναι με τι θάρρος, για να μην πω θράσος, ένας συνεργάτης του Α. Τσίπρα σηκώνει το τηλέφωνο για να δώσει οδηγίες σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Προφανώς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες παρεμβάσεις τις συνηθίζουν. Τις θεωρούν αποδεκτές πολιτικές πρακτικές και επίσης προφανώς θα είχαν, κατά το παρελθόν, επιχειρήσει και πάλι να παρέμβουν.
Η κοινή λογική διερωτάται πως αν τώρα που είναι στην αντιπολίτευση και περνούν δύσκολη φάση, τολμούν και συμπεριφέρονται έτσι, τι θα πρέπει να έκαναν όταν ήταν στα πάνω τους και κυρίως όταν ήταν στην κυβέρνηση.
Η απάντηση έρχεται από τα ίδια τα γεγονότα. Από αυτά που είδε η γάτα των Ιμαλαΐων, όταν ο Α. Τσίπρας ζήτησε να ελέγξει εκδοτικό συγκρότημα. Από το πώς συνέβαλε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο κλείσιμο του MEGA. Και τέλος, από την έκθεση του περίφημου πλέον «Ινστιτούτου της Φλωρεντίας» που περιόριζε σε τέσσερις τις άδειες των καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας.
Ο συνεργάτης του Τσίπρα όταν διαπίστωσε πως η παρέμβαση του έπεσε στο κενό αντιλήφθηκε πόσο σοφό ήταν το παπικής προελεύσεως ρητό του 15ου αιώνα «Pater Sancte, sic transit gloria mundi».* Αντιλήφθηκε πως το κόμμα του δεν έχει πια καμιά δυνατότητα να επηρεάζει την ειδησεογραφία των τηλεοπτικών σταθμών, όσο φιλικές και αν είναι οι σχέσεις του με κάποιους καναλάρχες.
Στους κύκλους της οικονομικής εξουσίας μετρά η ισχύς και το τι συμφέρει και δε συμφέρει. Συνεκτιμάται το ποιος έρχεται και το ποιος φεύγει και αυτό πανικόβαλε τον Α. Τσίπρα. Διαπίστωσε πως τον θεωρούν απερχόμενο και εκτός παιχνιδιού και αποφάσισε να κινηθεί με την κατάθεση της πρότασης μομφής.
Εκτιμώ ότι δεν τον ενόχλησε τόσο το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης όσο το γεγονός ότι η παρέμβαση του στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό έπεσε στο κενό.
Έλαβε ένα μήνυμα ανησυχητικό και δυσάρεστο.
* Αυτή η φράση ακουγόταν στις παπικές τελετές στέψης, όταν ο νέος Πάπας μεταφερόταν από το Σκευοφυλάκιο του Αγίου Πέτρου με τη sedia gestatoria (κάθισμα μεταφοράς) και ο έχων το πρόσταγμα της τελετής αναφωνούσε τρις «Άγιε Πατέρα, έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου», δηλώνοντας τη ματαιότητα, το εφήμερο της κοσμικής εξουσίας και των επίγειων τιμών.