Αλίμονο σε όποιον δεν λαμβάνει υπόψη του την κριτική. Ιδιαίτερα, όπως συμβαίνει τώρα με εμένα και τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, που έγραψε προχθές για το «αυτάρεσκο δόγμα Χατζηδάκη». Αλλά και αλίμονο σε όποιον πολιτικό -για λόγους δημοσίων σχέσεων- δεν υπερασπίζεται αυτό που θεωρεί σωστό.
Ξέρω ότι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου με εκτιμά. Το γράφει άλλωστε. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να δώσω με ευθύτητα κάποιες «εξηγήσεις», τις οποίες ο ίδιος ζητά για μια μερίδα φορολογούμενων στο άρθρο του.
- Δεν υπόσχομαι «νέες προσλήψεις κρατικών υπαλλήλων». Η αναλογία προσλήψεων-συνταξιοδοτήσεων παραμένει με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών -και όχι του Υπουργείου Οικονομικών- 1 προς 1, εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν αυξάνονται λοιπόν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
- Οι κρατικές προμήθειες δεν «αυξάνονται ιλιγγιωδώς». Άλλωστε, η συνολική αύξηση δαπανών για του χρόνου, οι οποίες αφορούν κυρίως την άμυνα και τις συντάξεις θα είναι 3,7%. Ενώ μόλις την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσα ότι θα προχωρήσουν «επισκοπήσεις δαπανών» στον προϋπολογισμό, για να πιάνουν περισσότερο τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων.
- Δεν βρίσκω χρήματα «για τις έκτακτες καταστροφές, χωρίς να φροντίζω για την ασφάλιση πολιτών και κράτους έναντι παρόμοιων κινδύνων». Για τον πολύ απλό λόγο ότι με μένα Υπουργό Οικονομικών, για πρώτη φορά θεσπίστηκε η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι τέτοιων κινδύνων, και φέτος επεκτάθηκε σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλ. ευρώ. Αλλά επίσης, με εμένα Υπουργό ανακοινώθηκε, πριν λίγες μέρες, η βούληση της κυβέρνησης να μην καλύπτονται από το κράτος ζημιές κατοικιών με αντικειμενική αξία άνω των 500 χιλ. ευρώ. Ενώ, παράλληλα, θα προχωρήσει η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των αυτοκινήτων έναντι φυσικών καταστροφών.
- Δεν «εξασφαλίζω κονδύλια για την πρόωρη αποπληρωμή κρατικού χρέους αξιοποιώντας φορολογικές επιβαρύνσεις παρελθόντων ετών». Αντιθέτως, λόγω του ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα, στην οποία συντέλεσε σημαντικά και η πρόωρη μερική αποπληρωμή του δημόσιου της χώρας, μόνο με τον δανεισμό του 2024, εξοικονομήσαμε 800 εκατ. για τους φορολογούμενους σε βάθος δεκαετίας!
- Δεν διαγράφω και μάλιστα «συνεχώς» υποχρεώσεις κακοπληρωτών. Και διερωτώμαι, πραγματικά, τι εννοεί εδώ.
- Δεν «συμβιβάζομαι με την υποκρισία όσων δηλώνουν φτωχοί». Διότι με εμένα Υπουργό Οικονομικών θεσπίστηκαν τα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τα οποία ακόμα διαμαρτύρονται αρκετοί εκπρόσωποί τους. Διερωτώμαι με ποια λογική μπορεί να γίνεται κριτική από την αντίθετη πλευρά στον Υπουργό που θέσπισε αυτά τα κριτήρια. Χάρη μάλιστα σε αυτό το σύστημα, το κράτος θα έχει παραπάνω έσοδα 670 εκατ. ευρώ. Αλλά θα εξοικονομήσει και 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, από ορισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι -δηλώνοντας φτωχοί- έπαιρναν, μεταξύ άλλων, το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης! Και τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται για τη στήριξη βασικών κρατικών υπηρεσιών και υποδομών, όπως η Υγεία και η Εκπαίδευση. Ποιος έχει αντίρρηση σε αυτό;
- Δεν αρνούμαι, φυσικά, σε κανέναν «προκομμένο πολίτη το δικαίωμα να λαμβάνει με ίσους όρους την κρατική μέριμνα, για παράδειγμα στους παιδικούς σταθμούς και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες». Διότι και όταν ήμουν Υπουργός Εργασίας, αλλά και φέτος, διευρύνθηκε η κάλυψη των πολιτών που έχουν ανάγκη κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα για τα παιδιά τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πριν από λίγες μέρες, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε μία εσωτερική ανακατανομή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να κατευθύνονται σε αυτούς που τα έχουν πράγματι περισσότερο ανάγκη.
Και, φυσικά, δεν μπορώ να δεχτώ ούτε για μένα, ούτε για τους προκατόχους μου της Νέας Δημοκρατίας, τις κατηγορίες για υπερφορολόγηση. Διότι εμείς μειώσαμε το φόρο των νομικών προσώπων από το 28% στο 22%. Εμείς μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα. Εμείς μειώσαμε τον εισαγωγικό συντελεστή από το 22% στο 9%. Εμείς μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Εμείς μειώσαμε -λόγω κόβιντ και στη συνέχεια κρατήσαμε χαμηλότερα- μια σειρά από συντελεστές ΦΠΑ, κυρίως στις μεταφορές. Εμείς μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 μονάδες και πρόσφατα ανακοινώσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμα μονάδα, ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και με εμένα Υπουργό, το 2024, μειώθηκαν ή καταργήθηκαν 7 επιπλέον φόροι και το 2025 θα μειωθούν ή θα καταργηθούν, όπως πρόσφατα δεσμευτήκαμε, 12 ακόμα φόροι. Και όλα αυτά, διατηρώντας (λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που σταθερά επιτυγχάνει η χώρα, αλλά και της μείωσης της φοροδιαφυγής) πολύ ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις και βιώσιμα δημόσια οικονομικά. - Θα ήθελα, άραγε, να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων; Ναι, θα το ήθελα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έγινε ξαφνικά οικονομική υπερδύναμη της Ευρώπης; Όχι, δεν το πιστεύω. Πιστεύω, ωστόσο, ότι έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα μπροστά. Πιστεύω, επίσης, ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, η απλούστευση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος, η υιοθέτηση ενός πιο σύγχρονου εργασιακού νόμου και μία σειρά από άλλες κινήσεις που έχουν βελτιώσει σημαντικά το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει ρυθμούς ανάπτυξης που οδήγησαν στη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά οδήγησαν επίσης στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος με ρυθμό υπερδιπλάσιο από τον μέσο ευρωπαϊκό (7,7% στην Ελλάδα έναντι 3,3% στην ΕΕ).
Δεν μιλάω, νομίζω, με αυταρέσκεια. Άλλωστε, όλα όσα περιγράφω, δεν αφορούν μόνο εμένα. Αφορούν μία συνολική κυβερνητική προσπάθεια. Όσο λάθος, όμως, είναι να είναι κάποιος αυτάρεσκος, άλλο τόσο λάθος είναι, να γίνεται κάποιος υπερβολικός και άδικος στην κριτική του. «Λιβανωτούς» δεν χρειαζόμαστε. Η κριτική είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη. Αλλά, όταν ένα διεθνούς κύρους περιοδικό, όπως ο Economist, αναδεικνύει την Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023, την ίδια στιγμή, να συνεχίζεται στην πατρίδα μας και από διάφορες πλευρές ένα εθνικό μοιρολόι για την οικονομία- αυτό δεν το κατανοώ.
Όπως δεν κατανοώ, γιατί θα πρέπει να γίνονται επιθέσεις αυτού του είδους σε έναν πολιτικό που -ανεξάρτητα από το πώς τοποθετείται κανείς απέναντί του- πάντως δεν σταύρωσε τα χέρια ούτε στην Ολυμπιακή, ούτε στη ΔΕΗ, ούτε στον ΕΦΚΑ, ούτε στα εργασιακά, ούτε στη φοροδιαφυγή. Μπράβο, λοιπόν, δεν χρειάζομαι. Αλλά και η αδικία με ενοχλεί.
* Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών