Ένας έμφοβος ΣΥΡΙΖΑ, και με ξεφτισμένο το μύθευμα του ηθικού πλεονεκτήματος, προσπαθεί αγωνιωδώς να αντεπιτεθεί για να άρει αχρείες εντυπώσεις που δημιουργούν οι κυβερνητικές του παρεμβάσεις στην υπόθεση Folli Follie.
Για να αποφύγει τη βάσανο της έκθεσης, το τμήμα… αλχημείας της Κουμουνδούρου ανακάλυψε την επιχειρηματική σχέση της Μαρέβας Μητσοτάκη με την… οικογένεια Κουτσολιούτσου. Κάτι που δεν υφίσταται, αφού η σύζυγος του Πρωθυπουργού συμμετείχε σε μια εταιρία ΜΚΟ, την Endeavor, όπου στέλεχος ήταν ανιψιός, και όχι ο γιος, της περιβόητης οικογένειας.
Αλλά ακόμη και ο γιος να ήταν -ως υπόθεση εργασίας- είναι άκυρη η συσχέτιση, και το άκυρον απορρέει από διττή ερώτηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ποια η σχέση της οικογένειας του Μητσοτάκη με τους υπόδικους Κουτσολιούτσους;» και: «Με πόσα χρήματα και ποιες επιχειρήσεις των Κουτσολιούτσων χρηματοδότησε η εταιρία Endeator;».
Η πρόθεση εμφανής, να δημιουργήσει συνειρμικώς την σκέψη ότι η οικογένεια Μητσοτάκη εμπλέκεται υπόπτως στην υπόθεση, αφού η σύζυγός του είχε σχέση με τους Κουσολιούτσους (κάτι που ακυρώνεται), ενώ αφετέρου το σκάνδαλο ανεδείχθη με πρωτοβουλία Μητσοτάκη.
Εδώ να σημειώσουμε ότι παρότι είναι πιστευτή η διευκρίνηση που έκανε με ανακοίνωσή της η Endeador, ότι ουδέποτε μέλος της οικογένειας των υπόδικων έχει λάβει χρηματοδότηση από την εταιρία και ότι ουδεμία σχέση έχει αυτή με τη Folli Follie, δεν θα βασιστούμε στη διαβεβαίωση, αφού η κάθε εταιρία μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει και δεν μας δεσμεύει .
Εντοπίζουμε το στοιχειώδες, τον σοφικισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον στις επαγγελματικές σχέσεις της Μαρέβας και στο αν η Endeator χρηματοδότησε τη Folli Follie, ενώ παρακάμπτει το ουσιώδες: Εκείνο που διερευνάται δεν είναι ποιοι συμμετείχαν σε μια άσχετη ΜΚΟ ενός ανιψιού του Κουτσολιούτσου. Ακόμη δεν έχει καν σημασία αν η ΜΚΟ του ανιψιού χρηματοδότησε την σκανδαλώδη εταιρία. Στην περίπτωση που το είχε κάνει, απλώς θα έκλαιγε τα λεφτά της.
Εκείνο που διερευνάται, είναι όχι το ποιος χρηματοδότησε την εταιρία, αλλά πόσα χρήματα έφαγε από τους χρηματοδότες μέσω της Folli Follie, η περιβόητη οικογένεια. Και παράλληλα διερευνάται γιατί έτυχε της εύνοιας καθυστέρησης ελέγχου - εύνοια που παρείχε η κυβέρνηση και οι ελεγκτικές αρχές.
Τα ερωτήματα παραμένουν προς απάντηση. Είπαμε και χθες ότι προσωπικά θα ξαφνιαστούμε αν ο Μάκης Μπαλαούρας ενθυλάκωσε δι’ ίδιον όφελος χρήματα. Όμως την ώρα που κατέρρεε το σύμπαν, το να δοθούν χρήματα σε νοσοκομείο της εκλογικής του περιφέρειας, σηματοδοτεί διοχέτευση πολιτικού χρήματος, και εκκρεμεί η απάντηση γιατί εδόθη.
Ο Τσίπρας από την στιγμή που τα mail αναφέρουν ότι είχε επίγνωση της υπόθεσης, προσπαθεί αλλά δεν θα μπορέσει να ξεφύγει διά της πλαγίας, με το αίτημα που κατέθεσε για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή «για τα φαινόμενα αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής».
Είναι θεσμικό δικαίωμά του η ερώτηση και θεσμική υποχρέωση του Μητσοτάκη η απάντηση. Αλλά αυτό δεν θα καλύψει τις ευθύνες ανοχής του στις μεθοδεύσεις της εταιρίας.
Την ίδια στιγμή δημιουργεί αρνητική εντύπωση η δήλωση του φερόμενου ως εμπλεκόμενου Αλέξη Χαρίτση, ότι «Στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση επιλέγει να σύρει την πολιτική αντιπαράθεση στο βούρκο».
Μα αφενός η υπόθεση δεν ξεκίνησε από την κυβέρνηση αλλά από αμερικανικό fund που έχει μετοχές στην εταιρία και είχε έννομο συμφέρον. Τα δε στοιχεία βγήκαν από τα ψηφιακά ίχνη που ερεύνησε διεθνής εξειδικευμένη εταιρία – και πάλι δηλαδή ανεξαρτήτως της κυβέρνησης.
Αφετέρου: Επειδή έχουμε νεκρούς από μια παγκόσμια πανδημία, δεν θα πρέπει να ερευνηθεί η συμμετοχή ή η ανοχή στελεχών της κυβέρνησής τους σε ένα διεθνές ηχηρό σκάνδαλο; Βολικό αλλά καθόλου πειστικό!
Η υπόθεση δημιουργεί απορίες και ως προς την τότε κυβερνητική ζέση να στέρξει τους Κουτσολιούτσους: Αν στην υπόθεση Καλογρίτσα ήταν εμφανής η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει ένα καθεστώς μονοφωνικής ενημέρωσης, αν στην υπόθεση Novartis ήταν εμφανέστατη η πρόθεση να οδεύσει στις εκλογές με τα ισχυρότερα στελέχη της αντιπολίτευσης υπόδικα, στο σκάνδαλο Folli Follie είναι δυσδιάκριτη η στόχευση. Τι θα της προσέφερε και γιατί; Ας ελπίσουμε ότι θα απαντηθεί μέσα από τη δικαστική διαδικασία.