Το βάρος στους δύο κεντρικούς πυλώνες κράτους και κοινωνίας - την παιδεία και την υγεία - δηλώνει αποφασισμένο να ρίξει το Μέγαρο Μαξίμου, περνώντας πλέον από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στην ενίσχυση τους με προσωπικό και εκσυγχρονισμό των υποδομών. Το σχέδιο των αρμόδιων υπουργείων «επικυρώθηκε» στις δύο πρώτες συσκέψεις, που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας από τη ΔΕΘ και ανοίγοντας την «αυλαία» της νέας πολιτικής χρονιάς.
Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία χτύπησε με την κυβέρνηση να παρουσιάζει τις νέες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί. Οι μόνιμοι διορισμοί 10.000 εκπαιδευτικών φέτος, οι οποίοι προστίθενται στους περίπου 12.000 μόνιμους δασκάλους και καθηγητές, που διορίστηκαν τις δύο προηγούμενες χρονιές, καθώς και επιπλέον 20.000 αναπληρωτών, οι οποίοι συνεπικουρούν την παράλληλη στήριξη, ο τετραπλασιασμός των διορισμών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, η δημιουργία του ψηφιακού φροντιστηρίου, που εξασφαλίζει πρόσβαση όλων των μαθητών, ακόμη και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές σε ενισχυτικά μαθήματα, η ενίσχυση δυσπρόσιτων περιοχών, όπως η Γαύδος και οι Αρκιοί, με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών αλλά και με αυτόνομες τάξεις, η εισαγωγή του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στο λύκειο, η τοποθέτηση διαδραστικών πινάκων στις τάξεις - έχουν εγκατασταθεί ήδη 28.504 από τους 36.264 - η λειτουργία της εφαρμογής e-parents για την ενημέρωση των γονέων, αποτελούν κατά την κυβέρνηση ένα μεγάλο βήμα στον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων. Όπως έχει αποφασιστεί, μέσα στον επόμενο μήνα θα καταρτισθεί αναλυτική βάση δεδομένων και θα καταγραφούν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα στοιχεία που απαιτούνται για την έναρξη των έργων, ώστε οι εργασίες να αρχίσουν στις αρχές του 2025.
Μετά από ένα μπαράζ βίαιων περιστατικών, με «πρωταγωνιστές» ανήλικους, το υπουργείο παιδείας επιχειρεί, φέτος, να παρέμβει και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, σε επίπεδο αποδεκτής συμπεριφοράς των μαθητών. Η πλατφόρμα Stop-bullying ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό, έκανε πρεμιέρα στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, με 1.243 γονείς/κηδεμόνες και 185 μαθητές, να έχουν ήδη δημιουργήσει προφίλ χρήστη, υποβάλλοντας περισσότερες από 300 αναφορές. Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή ενός νέου κανονισμού λειτουργίας των σχολείων, επανέρχεται το μέτρο της αποβολής, ενώ η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές η Γαλλία και η Φινλανδία, ενώ κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος και η Σουηδία.
Στις θεσμικές παρεμβάσεις και η απόφαση να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα που εναρμονίζει το πρόγραμμα σπουδών της με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να εκπαιδευτούν στο ευ ζην, στη φροντίδα του περιβάλλοντος, στην κοινωνική ευθύνη και τη δημιουργική σκέψη.
Η χορήγηση πιστοποιητικού πληροφορικής από το σχολείο, στο πλαίσιο του αναμορφωμένου μαθήματος πληροφορικής, όπως και η αντικατάσταση αποσπασματικών κειμένων με την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων στο σύνολό τους, στο μάθημα της Λογοτεχνίας, αποτελούν δύο ακόμη παρεμβάσεις στη μαθησιακή διαδικασία.
Η κυβέρνηση σε πρώτο πλάνο φέρνει και τον χώρο της Υγείας. Η υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν, αποτελεί την αιχμή των παρεμβάσεων, που συζητούνται και εκτιμάται ότι θα έχουν άμεσα αποτελέσματα, αποφορτίζοντας τις λίστες αναμονής και οδηγώντας σε αλλαγή λειτουργίας, αλλά και εικόνας, το ΕΣΥ.
Κρίσιμα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ουσιαστική αναβάθμισή τους, θεωρούνται και τα έργα αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων, ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, καθώς και η ψηφιοποίηση περισσότερων υπηρεσιών.
Η κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι», με το κυβερνητικό επιτελείο να αναμένει πλέον τον αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των ιατρών, όπως η αύξηση των αποδοχών έως 7.200 ευρώ ετησίως στις άγονες περιοχές και η αυτοτελής φορολόγηση 22% των εφημεριών των ιατρών που οδηγεί σε αύξηση 130 ευρώ τον μήνα στις αποδοχές τους, για την προσέλκυση επιστημόνων, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται ακόμη η ενίσχυση των προγραμμάτων προληπτικών εξετάσεων, ενώ προωθείται νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, δίνοντας ακόμα περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς να συμμετάσχουν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κατάσταση στα σχολεία και τα νοσοκομεία της χώρας και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αποτελούν τους πιο «δυνατούς» δείκτες για το επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών, κυρίως όταν παγίως στη χώρα, οι ιδιωτικές δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, «εκτοξεύονται» λόγω χρόνιων παθογενειών της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος, καθιστώντας «ζωτικής σημασίας» το να κερδηθεί το στοίχημα που έχει τεθεί.