Μεθοδεύσεις σε αντισυνταγματικά όρια σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, καθώς ανοίγει τη Βουλή, εν μέσω ουσιαστικά προεκλογικής περιόδου προκειμένου να περάσει νομοσχέδια και τροπολογίες. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να ψηφίσει μέχρι την Παρασκευή τέσσερα νομοσχέδια.
Πιο συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη στις 14:00 θα συζητηθεί η κύρωση συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Αζερμπαϊτζάν και η κύρωση του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τους γενετικούς πόρους. Η εν λόγω κύρωση έχει εισαχθεί εδώ και αρκετό διάστημα στη Βουλή και επί της ουσίας θεωρείται νομοσχέδιο- όχημα για την κατάθεση τροπολογιών.
Επίσης, την Πέμπτη στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η συζήτηση των Κωδίκων της Δικαιοσύνης ενώ την Παρασκευή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αποδοχή δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι η ΝΔ ήδη έχει διαμηνύσει προς την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει. «Δεν μπορώ να συναινέσω. Δεν θα συμμετέχουμε στη Βουλή καθόλου αυτήν την εβδομάδα. Θα καταγγείλουμε τη διαδικασία και θα αποχωρήσουμε. Δεν θα μπούμε στο κάδρο μίας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να ανοίξει και ανοίγει μόνο για διευθετήσεις. Να τις κάνουν χωρίς εμάς», είπε εξάλλου χθες σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ο Κώστας Τσιάρας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, δήλωσε ότι λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. «Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της έβδομης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία Θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει», ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου προανήγγειλε την αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ από τη διαδικασία, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την τροπή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και την τελευταία στιγμή εις βάρος των Θεσμών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΚΚΕ αφού πει τη γνώμη του περιληπτικά, στη συνέχεια θα αποχωρήσει.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς σημείωσε πως το Ποτάμι θα παίξει το θεσμικό του ρόλο όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια στη Βουλή και αν χρειαστεί να αποχωρήσει θα το κάνει, δηλαδή αν τα τελευταία νομοσχέδια μετατραπούν σε ξενιστές τροπολογιών.