Με αφορμή τις παλαιστινιακές σημαίες που υψώθηκαν στην καρδιά της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Δήμου Αθηναίων για την υποδοχή του 2024 στην Πλατεία Συντάγματος, ο ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας συμβούλων Synergon Partners, Μίνος Μωυσής έστειλε επιστολή προς το νέο Δήμαρχο Αθηναίων, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του.
«Καταλήξαμε πολύ γρήγορα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί παρά να ήταν καλά οργανωμένο από πριν. Μόνον αυτές οι σημαίες, καμία άλλη ούτε καν μια Ελληνική ή μια Ουκρανική ας πούμε, στις πρώτες γραμμές ακριβώς κάτω από τη σκηνή, με προφανή το στόχο να δώσουν βροντερό το παρών, να ξεχωρίσουν από όλους, να περάσουν μήνυμα!», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Χάρη Δούκα, ο ιδρυτικός εταίρος της εταιρείας συμβούλων Synergon Partners, Μίνος Μωυσής.
Η επιστολή προς το νέο Δήμαρχο Αθηναίων
«Αγαπητέ κε. Δήμαρχε,
Στις δώδεκα παραπέντε, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε σπίτι φίλων, ανοίξαμε την τηλεόραση στην ΕΡΤ για να συντονιστούμε με την ακριβή ώρα της αλλαγής του χρόνου. Μιλούσατε εσείς εκείνη την ώρα, με φανερή την αγωνία να προλάβετε να πείτε όσα θέλατε την πρώτη φορά που σας δόθηκε δημόσιο βήμα μπροστά σε τόσο κόσμο. Προς το τέλος, φάνηκε να βιάζεστε ίσως γιατί καταλάβατε ότι λίγοι νοιάζονταν εκείνα τα τελευταία δευτερόλεπτα του 2023 για όσα λέγατε. Και αμέσως μετά συμμετείχατε μαζί με τον κόσμο, στην αντίστροφη μέτρηση 10,9,8... Καλή Χρονιά. Το τηλεοπτικό πλάνο άνοιξε για να συμπεριλάβει τα πυροτεχνήματα και το μεγάλο πλήθος. Και τότε πέσαμε μπροστά στις κάμποσες Παλαιστινιακές σημαίες που ανέμιζαν ρυθμικά στους ήχους της μουσικής. Μπροστά – μπροστά μάλιστα, οπότε και μοιραία συνόδευσαν από πρωταγωνιστική θέση οπτικά το υπόλοιπο της βραδιάς μας.
Η αλήθεια είναι ότι στην παρέα μας απορήσαμε. Παραμονή της πρωτοχρονιάς, σε ένα κλίμα χαράς, αισιοδοξίας για τον καινούργιο χρόνο, στο κεντρικό σημείο της πόλης μας, που όλοι συρρέουν για να είναι μαζί, να γίνουν ένα, χωρίς να νοιάζονται για το ποιος και τι είναι ο διπλανός τους, σε ποιο Θεό πιστεύει, από που κρατάει η σκούφια του. Γιατί οι Παλαιστινιακές σημαίες;
Καταλήξαμε πολύ γρήγορα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί παρά να ήταν καλά οργανωμένο από πριν. Μόνον αυτές οι σημαίες, καμία άλλη ούτε καν μια Ελληνική ή μια Ουκρανική ας πούμε, στις πρώτες γραμμές ακριβώς κάτω από τη σκηνή, με προφανή το στόχο να δώσουν βροντερό το παρών, να ξεχωρίσουν από όλους, να περάσουν μήνυμα!
«Ας γίνουμε αλληλέγγυοι» είπατε. Και δώσατε το πράσινο φως για να γίνουν το επίκεντρο αυτής της παραδοσιακά όμορφης εκδήλωσης στην αρχή κάθε χρόνου στην πόλη μας. Όλοι οι άλλοι, τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς, πέσαμε σε δεύτερη μοίρα, η Αθήνα γιόρτασε το νέο χρόνο και εσείς ο νέος Δήμαρχος την έναρξη της θητείας σας, όχι πολύχρωμα, όχι συμπεριληπτικά για όλους, μεροληπτικά. Και ασφαλώς άκομψα.
Η πρώτη εντύπωση είναι πάντα η πιο σημαντική γιατί δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για αυτή, έτσι λέμε συνήθως. Και ως νέος Δήμαρχος, αυτή την πρώτη σας ευκαιρία να δώσετε το στίγμα σας, την αφήσατε να πάει χαμένη. Ένας Δήμαρχος «όλων των Αθηναίων» όπως μας είπατε στην ορκωμοσία σας, δεν επιτρέπει ένα τέτοιο καπέλωμα, δεν επιτρέπει να αισθάνονται αφιλόξενα και σε ήσσονα θέση οι πολλοί στη μεγάλη πλατεία και στις οθόνες της τηλεόρασης.
«Αθηναίοι» είναι μια ευρεία έννοια κατά πολύ ευρύτερη των ψηφοφόρων σας κε. Δήμαρχε, είναι όσοι ζουν, όσοι εργάζονται, όσοι επισκέπτονται, όσοι επενδύουν, όσοι βρίσκονται στην πόλη μας ανά πάσα στιγμή. Και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Και όλοι αυτοί έχουμε ένα μερίδιο στη ζωή της πόλης, χωρίς να δεχόμαστε ότι έχετε εσείς το δικαίωμα, κάποιους να μας κάνετε να νοιώσουμε άβολα μέσα στην ίδια την πόλη μας.
Και μια και είστε πολύ φρέσκος Δήμαρχος, ίσως καλό θα ήταν να μάθετε ότι πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου όταν συνέβη το πιο ειδεχθές και δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος του Ισραήλ, οι δρόμοι του κέντρου της πόλης μας το Σαββατοκύριακο όλο το χρόνο είχαν δεύτερη γλώσσα τα Εβραϊκά των επισκεπτών από το Ισραήλ, που λατρεύουν την Αθήνα. Ή να μάθετε ότι με διαφορά το Ισραήλ στέλνει τους αναλογικά περισσότερους τουρίστες στην Αθήνα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Ή ακόμα να μάθετε ότι είναι οι πιο σημαντικοί επενδυτές σε ακίνητα, και όχι μόνο, στην πόλη. Ή ότι πολλοί μένουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Αθήνα. Ρωτήστε για όλα αυτά τους εμπόρους της πόλης, τους ξενοδόχους που είχαν συνηθίσει τον χειμώνα σε υψηλές πληρότητες κυρίως από Ισραηλινούς, τους μεσίτες ακινήτων και τους τραπεζίτες. Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή τους το βράδυ της Πρωτοχρονιάς; Φαντάζεστε τα συναισθήματα όσων θρήνησαν δικούς τους ανθρώπους θύματα της τρομοκρατίας στις 7 Οκτωβρίου από ορκισμένους δολοφόνους που κράταγαν και αυτοί τις ίδιες σημαίες; Φαντάζεστε τέλος πόσο άδικα τους φέρθηκε η πόλη που αγαπούν; Και τις συνέπειες από αυτό για την ίδια την πόλη μας;
Και κάτι ακόμα κε Δήμαρχε, στην Αθήνα ζούμε και αρκετοί Έλληνες Εβραίοι. Δεν σας πέρασε από το μυαλό να φανταστώ αυτό. Ούτε βέβαια ότι ένας προκάτοχός σας το 2016 -ο κ. Καμίνης- υπέγραψε για λογαριασμό της Αθήνας τη διακήρυξη «Δήμαρχοι εναντίον του αντισημιτισμού», ή ότι ο αμέσως προκάτοχός σας το 2022 -ο κ. Μπακογιάννης- φιλοξένησε στην Αθήνα το διεθνές συνέδριο της «Κίνησης κατά του αντισημιτισμού». Ούτε έχετε μάθει να υποθέσω, ότι παντού στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες, παρατηρείται μια τεράστια έξαρση αντισημιτικών φαινομένων συνήθως τροφοδοτούμενων από μια παρόμοια με τη δική σας μεροληπτική αντίληψη της συμπερίληψης και της πραγματικότητας.
Προσωπικά κε Δήμαρχε, δεν ένοιωσα καλά την Πρωτοχρονιά, σα να με παραμέρισε η πόλη μου ένοιωσα. Σας χρεώνω με επιείκεια ένα λάθος, λόγω απειρίας, και σας πιστώνω με τις προθέσεις του «Δήμαρχος όλων των Αθηναίων» προσδοκώντας να το δω στην πράξη.
Καλή σας χρονιά κε Δήμαρχε.
Μίνος Μωυσής ζώ στην Αθήνα».