Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο που έχουν στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Τη στιγμή που η Ελλάδα έδειχνε να βγαίνει από την πανδημία του κορονοϊού, έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να επενδύσει στην αναπτυξιακή πορεία που είχε χαράξει, η ρωσική εισβολή τα άλλαξε όλα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός εδώ και περίπου δέκα μέρες έχει δώσει σαφή οδηγία στο οικονομικό επιτελείο να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν καλά ότι η ακρίβεια αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της κυβέρνησης, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται ήδη και στις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν».
Σε καθημερινή βάση πλέον η κρίση που έχει ως αφετηρία την Ουκρανία εξαπλώνεται σε περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν αν όχι να το σταματήσουν τουλάχιστον να το περιορίσουν. Σε αντίθεση περίπτωση οι συνέπειες τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο θα είναι σημαντικές. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή ένα μέτρο, το οποίο θα επιδράσει καταλυτικά στους προϋπολογισμούς όλων των νοικοκυριών.
Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα βρίσκεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν το παραδέχεται δημοσίως. Αναμφίβολα θα πρόκειται για μία κίνηση με κόστος στα δημόσια οικονομικά, μια και το κράτος θα έχει σημαντικές απώλειες, όμως καθημερινά η σκέψη αυτή ολοένα και ενισχύεται στο μυαλό των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών. Μέχρι πάντως αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ούτε ποια τρόφιμα θα αφορά, ούτε το πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται, ούτε ασφαλώς και την περίοδο ισχύος.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά ενέργειας.
Παράλληλα, εξετάζει συνεχώς σχέδια για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν δύο έκτακτες συσκέψεις. Η πρώτη, υπό τον πρωθυπουργό, αφορούσε ενδεχόμενα προβλήματα στην προμήθεια συγκεκριμένων αγαθών, κυρίως σε ό,τι αφορά στα τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τέτοιο κίνδυνο, επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή λειτουργία της αγοράς και των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και η απόλυτη επάρκεια αγαθών. Αποφασίστηκε, παράλληλα, η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών ενόψει και της πασχαλινής αγοράς.
Η δεύτερη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφορούσε την αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση που η Ρωσία προκαλέσει θέματα τροφοδοσίας.
Δεδομένων των νεότερων δηλώσεων του Προέδρου της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια από τη 1η Απριλίου, η Ελλάδα είναι σε πλήρη συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για την αντίδραση που θα υπάρξει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η προμήθεια αερίου γίνεται με βάσει εταιρικές συμφωνίες, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν με ένα διάταγμα. Έχουν συναφθεί επίσης μακροχρόνια συμβόλαια με συγκεκριμένες ρήτρες.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.