Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Αντάρτικο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου ότι δε θα γίνει καμιά βουλευτική τροπολογία δεκτή. Απόφαση που ελήφθη υπό το βάρος των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τους βουλευτές να δηλώνουν ότι αφού η Βουλή είναι ανοιχτή έχουν δικαίωμα να καταθέτουν προτάσεις.
Το κλίμα στην Βουλή έγινε «εκρηκτικό» και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την Κυβέρνηση για την απόφασή αυτή ενώ δεν έλειψαν και φωνές που ανέφεραν ότι έχουν δικαίωμα να καταθέτουν τροπολογίες αφού αυτοί νομοθετούν.
Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση που γίνεται μόνον με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή του Ποταμιού όταν ο κ. Φάμμελος ανακοίνωσε ότι δε θα γίνουν δέκτες αυτές οι βουλευτικές τροπολογίες ισχυριζόμενος ότι η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο την ώρα που οι βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν καταθέσει σωρηδόν ευνοϊκές για ημέτερους ρυθμίσεις και τροπολογίες που αφορουν στις περιφέρειές του.
Οι βουλευτές αντέδρασαν δηλώνοντας οι περισσότεροι εξ αυτών άγνοια για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας τόνισε πως δεν έχει κοινοποιηθεί κάτι σχετικό στους βουλευτές, καλώντας την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της! Μάλιστα, ακόμα και ο Υπουργός, Γ. Δημαράς ζήτησε να γίνει μια εξαίρεση για μια βουλευτική τροπολογία της Π. Κοζομπόλη! Λίγο αργότερα, δε, τις ενστάσεις της εξέφρασε και η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου!
«Γιατί να τρομοκρατηθούμε», αναρωτήθηκε ο κ. Μπαλαούρας αναφερόμενος ουσιαστικά στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ζήτησε, δε, από τον κ. Φάμελο να γίνει μια επιλογή, διότι -όπως είπε- μερικές λύνουν κοινωνικά προβλήματα. «Δεν έχουμε γραμμή a priori και δεν μπήκε τέτοιο θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων», συμπλήρωσε ο ίδιος παρατηρώντας ότι δεν καταλαβαίνει αυτή την πρακτική. Να σημειωθεί ότι και ο ίδιος έχει καταθέσει δύο τροπολογίες.
Από την πλευρά της η κυρία Θεοπεφτάτου σχολίασε ότι όσο λειτουργεί το Κοινοβούλιο οι βουλευτές έχουν δικαίωμα αν όχι υποχρέωση να καταθέτουν τροπολογίες. «Δεν μπορούμε συλλήβδην να λέμε δεν θα γίνουν δεκτές οι βουλευτικές τροπολογίες παρά μόνον των Υπουργών», προσέθεσε. «Θεωρώ ότι οι βουλευτές, αφού είναι ανοικτή η Βουλή έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν προτάσεις και τροπολογίες. Και νομίζω ότι πρέπει να είναι αποδεκτό από πλευράς της κυβέρνησης», συμπλήρωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Βαγιωνάκη. Ο, δε, Χρήστος Σιμορέλης παίρνοντας τον λόγο τόνισε -με παράπονο- ότι από χθες γνώριζε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα γίνονται δεκτές. Με λίγα λόγια, κάλεσε την κυβέρνηση να μην τις κάνει δεκτές…
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι υπήρξαν βουλευτές που δεν κατέθεσαν τροπολογίες γνωρίζοντας τη γενικότερη στάση και εκφράζουν δυσαρέσκεια βλέποντας ότι πιθανότατα ορισμένες εξ αυτών θα κατατεθούν ως υπουργικές.
Νωρίτερα, πάντως, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του κόμματός του, με βαρύτατες καταγγελίες. Μίλησε για ανοίκεια κοινοβουλευτικά πρακτική, που προσβάλει το κοινοβουλευτικό ήθος της χώρας ενώ έκανε λόγο για «βομβαρδισμό» βουλευτικών τροπολογιών. «Κάνετε αυτή τη μεθόδευση ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε για εκλογές. Κρατάτε ανοικτή τη Βουλή φέρνετε τροπολογίες και όσο καλές ρυθμίσεις και να είναι, αυτός ο τρόπος είναι ανοίκειος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τη σκυτάλη πήρε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη η οποία ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος της υπογράμμισε ότι χθες κοιμήθηκε με εφτά τροπολογίες και λίγο πριν μπει στην αίθουσα έγιναν 15! Επιπλέον, αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή.
Φωτογραφία intime news