Αντιδράσεις στο σχέδιο για κλειστές δομές και αποσυμφόρηση
Μεταναστευτικό

Αντιδράσεις στο σχέδιο για κλειστές δομές και αποσυμφόρηση

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό με την οποία επιτάσσει περιοχές σε νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.

Την ώρα που επιχειρείται η εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου που ξεκινά από την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αποσυμφόρηση των νησιών και τη δημιουργία κλειστών δομών για τους μετανάστες προκειμένου να αποτρέπονται φαινόμενα παραβατικότητας με την επιβολή συγκεκριμένων ποινών, οι τοπικοί φορές εμφανίζονται να αντιδρούν.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό πως οι αντιδράσεις έγκεινται στο γεγονός πως δεν είχαν ενημερωθεί για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις σε περιοχές για την γρήγορη κατασκευή των κλειστών δομών και θέτουν μέχρι και θέμα συμμετοχής στη σύσκεψη που έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης χαρακτηρίζει «έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα», τη σημερινή ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης για πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης για τη δημιουργία κλειστών δομών παραμονής αιτούντων άσυλο. Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σύσκεψης για τις νέες δομές στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης.

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει:

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δήλωσε στο Ράδιο Αλήθεια ότι «δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά», τονίζοντας ότι «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης».

Κατά τον ίδιο, οι κυβερνώντες αδιαφορούν παντελώς για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και την ώρα που μιλούν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, επιτάσσουν εκτάσεις, όπως το «17» στο Αίπος για την κατασκευή κέντρου στη Χίο»