Λένε πως στην πολιτική όλα επιτρέπονται. Στην περίπτωση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως το θέμα έχει περάσει σε άλλη διάσταση ξεπερνώντας και τα... μη όρια, θυμίζοντας θάλασσα που δεν έχει «σύνορα». Η περίπτωση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα που ανάγκασε τον εγνωσμένου κύρους καθηγητή να παρέμβει και η εργαλειοποίηση που επιχειρήθηκε, χαρακτηριστική. Όπως και οι αναφορές Τσίπρα περί παραίτησης του πρωθυπουργού, οι αναρτήσεις Πολάκη, κυρίως όμως οι ακραίες δηλώσεις Κουρουμπλή περί «δολοφόνων» που ανάγκασαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τον διαγράψει
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την παρουσία του ως παρατηρητής στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό να θέσει θέμα παραίτησής του όπως και Δημοκρατίας (για πολλοστή φορά) με αφορμή τη μελέτη, τμήμα της οποίας επιχειρεί να αξιοποιήσει στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης της ηγεσίας της Κουμουνδούρου να επενδύσει στους νεκρούς της πανδημίας και τις επιπτώσεις της.
Και αυτό, την ώρα που σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες του πλανήτη η αντιπολίτευση δρα επικουρικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αποφεύγοντας να βάλει τις επιπτώσεις της στο πεδίο της αντιπαράθεσης, με εξαίρεση κόμματα της άκρας δεξιάς που αναζητούν τις κρίσεις προκειμένου να επανέλθουν στο προσκήνιο, όπως συνέβη και την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Η περίπτωση της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ΜΕΘ, θάνατοι από την πανδημία και επιπτώσεις δημιουργούν ένα κοκτέιλ για την Κουμουνδούρου, όπως έχει περιγράψει πρόσφατα και η Έφη Αχτσιόγλου, αποτελούν ευκαιρία στην προσπάθεια πρόκλησης φθοράς της κυβέρνησης την ώρα που ο ιός και οι μεταλλάξεις του συνεχίζουν να επελαύνουν ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.
Η εργαλειοποίηση που ξεκίνησε την Τετάρτη κορυφώνεται με τις δηλώσεις το Αλέξη Τσίπρα που συνδυάζει και τα περί Δημοκρατίας στο πλαίσιο του αφηγήματός του για αντιδεξιό μέτωπο. Μια τακτική που έρχεται να εμπλέξει «τα πάντα όλα» για να καταλήξει στην έκκληση που θα απευθύνει υπό τη μορφή προσκλητηρίου στα «δημοκρατικά» κόμματα, όπως τα αποκαλεί, στο εξής ένα το ΚΙΝΑΛ και τον νέο του πρόεδρο.
Μπροστά σε αυτή τη μικροκομματικού περιεχομένου τακτική, η πανδημία αποτελεί το εφαλτήριο του σκληρού ροκ που θα συνεχιστεί και θα κινηθεί και στο πλαίσιο μιας αντικυβερνητικής πλειοδοσίας για τον χώρο του κέντρου, το οποίο έχει απολέσει, χάνοντας όμως και αυτόν της κεντροαριστεράς.
Πολάκης - Κουρουμπλής
Οι αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη επίσης δείγμα της λογικής που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου με αήθεις επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών. Όμως χθες την εικόνα έδωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος με μια ακραία ρητορική από το Βήμα της Βουλής προχώρησε σε ανεπίτρεπτες αναφορές κατηγορώντας τους βουλευτές της Ν.Δ. ως «δολοφόνους».
O Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να ανακαλέσει και εν συνεχεία προχώρησε στη διαγραφή του κάτω από τις αντιδράσεις στελεχών του κόμματος που ήδη ζητούν να σταματήσει η εργαλειοποίηση της πανδημίας στέλνοντας μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος.
Το γεγονός ότι καταδικάστηκαν οι ακραίες δηλώσεις και από το ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο δεδομένου ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου αναζητεί διακαώς πεδίο σύμπραξης με το τρίτο κόμμα της Βουλής, το οποίο μάλιστα, λόγω και της... κεκτημένης ταχύτητας των πρόσφατων εκλογών για ανάδειξη νέου αρχηγού, σημειώνει σημάδια ανάκαμψης (θα δείξει κατά πόσο αυτή είναι προσωρινή ή πατά σε κάποια βάση).
Σημειώνεται πως και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αναφερθεί στους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, όταν ερωτηθείς σχετικά είχε υποστηρίξει ότι «ο κόσμος συμμετέχει διότι έχει απογοητευτεί από τον σημερινό δικομματισμό, αφενός από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που με την ατολμία της έχει φέρει τον ελληνικό λαό σε τραγική κατάσταση με την πανδημία και αφετέρου από μία αντιπολίτευση που δεν αντιπροτείνει τίποτα ρεαλιστικό, με κορυφαία στάση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος ψάρευε σε θολά νερά σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο».
Η παρέμβασή Τσιόδρα
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διατεθειμένοι να διατηρήσουν στο προσκήνιο το επικοινωνιακό «θαύμα» με τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα, τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό το Σάββατο. Και αυτό παρά την παρέμβαση του καθηγητή, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει η εργαλειοποίηση της μελέτης.
Μάλιστα μια αποστροφή του δείχνει ουσιαστικά αυτό που πραγματικά αντικατοπτρίζει η εν λόγω μελέτη, στην οποία σημειωτέον δεν υπάρχουν αναφορές περί λύσεων αλλά η καταγραφή στοιχείων μιας συγκεκριμένης περιόδου από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021.
«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης» ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο».
Διευκρινίζει δε ότι «εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».
Και η μελέτη πράγματι αφορά μια περίοδο όπου το εμβόλιο, το κύριο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βρισκόταν στις αρχές της εφαρμογή του ως πρόγραμμα στην Ελλάδα.
Αρκεί να σημειωθεί για παράδειγμα ότι ήταν η περίοδος που εμβολιάζονταν ευπαθείς ομάδες, μετά τα τέλη Μαρτίου και ενήλικες ανά κατηγορίες που είχαν φτάσει τον Απρίλιο την κατηγορία άνω των 60. Μόλις τον Μάιο δε, άνοιγε η πλατφόρμα για τους άνω των 50.
Με λίγα λόγια η μελέτη αφορούσε την περίοδο προ εμβολίου και μια περίοδο που τα εμβόλια έκαναν την εμφάνισή του στην προσπάθεια να χτιστεί τείχος ανοσίας και κατ επέκταση να αποφεύγονται δυσμενείς επιπτώσεις από όσους νοσούσαν.
Σε κάθε περίπτωση περιγράφει την ανάγκη να μη χρειάζεται να φτάνουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ. Για το λόγο αυτό καταλήγει και ο κ. Τσίοδρας στην επισήμανση της ανάγκης του εμβολιασμού.
Σημειώνεται πάντως πως η αξιωματική αντιπολίτευση, πέραν της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού, δεν αναφέρει λέξη για τον εμβολιασμό ενώ και η καμπάνια που είχε προαναγγείλει αναλώθηκε σε ένα σποτάκι μέσω διαδικτύου, το οποίο πλέον έχει δώσει τη θέση του σε σποτάκια για την ακρίβεια στα οποία προστέθηκε και ένα, με αφορμή τη μελέτη των δύο καθηγητών με τίτλο «ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε».
.