Αυξήσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, θα φέρει ο νέος ασφαλιστικός νόμος από την 1η Ιανουαρίου του 2020 ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «τo εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω της μείωσης της φορολογίας» Επίσης γνωστοποίησε ότι θα επέλθει και αύξηση των εισοδημάτων σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Σχετικά με τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι αυτές θα προέλθουν από την αύξηση των συντελεστών ανταπόδοσης που θα ισχύει μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ. «Από τη στιγμή που βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν είναι κάποιος στον πληθυσμό των συνταξιούχων που λόγω ανταποδοτικότητας ο νόμος Κατρούγκαλος περιόρισε τη σύνταξή του θα υπάρξει αύξηση αλλά θα δοθεί και αυτή αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου και μετά εφόσον όμως ψηφιστεί ο ασφαλιστικός νόμος».
«Από 4/10/19, ημέρα έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε τα χρήματα στους συνταξιούχους, δεν θα δοθούν άμεσα, αλλά τα λεφτά δε χάνονται. Από την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού θα είναι η πρώτη καταβολή, η τρέχουσα, και θα υπάρξει και αναδρομική καταβολή. Τα λεφτά θα επιστρέψουν προς όλους και όλες στο ακέραιο χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση δικηγόρου» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.
«Οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτυπώνουν τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου Κατρούγκαλου. Θα διορθώσουμε τις αντισυνταγματικές περιοχές του νόμου» τόνισε και ξεκαθάρισε πως «το νέο ασφαλιστικό θα το κτίσουμε πάνω στις ραγές των αποφάσεων της δικαιοσύνης για να μην ενέχονται στοιχεία αμφισβήτησης και να μην μπαίνουν σε αγωνία οι συνταξιούχοι».
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «τo εισόδημα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω της μείωσης της φορολογίας. Ο φορολογικός συντελεστής 22% μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9%, αυτό δίνει αύξηση του διαθέσιμου φορολογικού εισοδήματος των συνταξιούχων από 1ης Ιανουαρίου και αφορά και τους μισθωτούς και τους ελευθέρους επαγγελματίες έχει μπει στον προϋπολογισμό».
Για τις επικουρικές ανέφερε ότι υπήρχε παρέμβαση από τα 1.300 ευρώ και πάνω, 465.512 συνταξιούχοι είναι πάνω από αυτά τα όρια των 1.300 ευρώ, και θα δουν πραγματικά αύξηση.
«Δεν θα ξαναδούμε μείωση συντάξεων στο ασφαλιστικό η περίοδος των επώδυνων δημοσιονομικών προσαρμογών ανήκει στο παρελθόν» κατέληξε.
Μειώσεις των εισφορών για τους μισθωτούς
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υπάρξει μείωση εισφορών των μισθών κατά 5 μονάδες και μείωση των εισφορών για 1,44 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Οι εισφορές των 1,44 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών αποδεσμεύονται από τον κατώτατο μισθό.
Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως οι εξοντωτικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου ουσιαστικά ισοπέδωσαν και υπονόμευσαν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα, οδηγώντας στην όξυνση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
«Το ΣτΕ επιβεβαίωσε όλα αυτά» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να αποσυνδεθεί το ασφαλιστικό από το φορολογικό, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών. «Δεν πρέπει να υπάρχουν αυτές οι εξοντωτικές εισφορές. Η φορολογική παρέμβαση της κυβέρνησης, συνδυαστικά με την προσέγγισή μας στο ασφαλιστικό, θα έχουν ως αποτέλεσμα να βγουν ωφελημένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες» εκτίμησε ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να απεγκλωβιστούν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από τον κατώτατο μισθό.
«Άμεσα η αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ»
Ο κ. Βρούτσης τόνισε ακόμη ότι έρχεται έλεγχος σε όλες τις κατηγορίες των επιδομάτων ώστε να αποδίδονται με δικαιοσύνη, και σύντομα θα εφαρμοστεί το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα του εργαζομένου σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ενώ θα ενεργοποιηθεί η ΕΡΓΑΝΗ 2 για τη διασταύρωση όλων των οικονομικών στοιχείων, ενώ στις αρχές του 2020 το σύστημα Εργάνη θα αναβαθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί .
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας αναφορικά με το ψηφιακό ωράριο, πρόκειται για μία δομική αλλαγή στο σύστημα, εξηγώντας πως, με αυτόν τον τρόπο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα έχει μία αναλυτική καταγραφή για το πώς δουλεύουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούν να αποτυπώνουν με περισσότερη ευκολία και με λιγότερη γραφειοκρατία το εργατικό δυναμικό τους και τις ώρες εργασίας τους.