B. Cazeneuve: Το Εurogroup καθόρισε ένα πολιτικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

B. Cazeneuve: Το Εurogroup καθόρισε ένα πολιτικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στο μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας "Εθνος", με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Cazeneuve εκφράζει την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και υπογραμμίζει ότι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έθεσε το πλαίσιο που επιτρέπει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός κατέβαλαν πολλές προσπάθειες και θυσίες. Οι προσπάθειες αυτές ήταν απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, να επιτύχει τον ισοσκελισμό των δημόσιων οικονομικών της και να αποκτήσει και πάλι την πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία της έναντι των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου καθόρισε ένα πολιτικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η Ελλάδα πρέπει να εξακολουθήσει να απολαύει του τρίτου προγράμματος βοήθειας, ιδίως ενόψει των σημαντικών χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής του χρέους που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης, τονίζοντας ότι πρέπει «να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά της στους πολίτες και να διαφυλάξουμε την ενότητά της. Κατά συνέπεια, μιλάμε για κάτι πολύ πέραν της ταχύτητας με την οποία επιθυμεί ο καθένας να προχωρήσει. Η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης θα μας βοηθήσει να διευκρινίσουμε όλα αυτά με συγκεκριμένες προτάσεις».

Σχετικά με την Ευρωζώνη εκτίμησε ότι έχουν ήδη γίνει πολλά, «ειδικότερα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της στις κρίσεις» και αναφέρεται «στη δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης, που επιτρέπει τον έλεγχο των οικονομικών, στους μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που επέτρεψε τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, αλλά και στο πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 για την Ελλάδα» για να προσθέσει: «Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Γαλλία ανέκαθεν επεδίωκε μία έξυπνη ερμηνεία των κανόνων λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας. Χρειάζονται κανόνες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μία τυφλή προσήλωση σε αυτούς. Η Επιτροπή Yuncker το έχει πλήρως κατανοήσει και για τον λόγο αυτό αξίζει να επαινεθεί ιδιαιτέρως».

Στην ερώτηση για τη διόγκωση του αντισυστημικού, αντιευρωπαϊκού κατά κύριο λόγο, ακροδεξιού λαϊκισμού σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες - της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης - και αν υπάρχει κίνδυνος για την περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, ο κ. Cazeneuve εκτιμά ότι «η ύπαρξη της Ευρώπης δεν είναι πλέον προφανής για όλους» και αυτό φάνηκε, όπως είπε, με το «Brexit και την άνοδο των εξτρεμιστικών κινημάτων», αλλά και «σε μερικά ιδρυτικά κράτη της Ενωσης, όπως στη Γαλλία, όπου κάποιες πολιτικές δυνάμεις ζητούν την έξοδο της χώρας από την Ενωση».

«Η τάση αυτή γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μία καθοριστική εκλογική χρονιά για τις Κάτω Χώρες, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία» εκτιμά ο γάλλος πρωθυπουργός και επισημαίνει: «Αυτή η προπαγάνδα απαιτεί μία ξεκάθαρη απάντηση: η έξοδος από την Ενωση θα ήταν καταστροφή για τη Γαλλία, για την οικονομία και την ευημερία της, αλλά και για τη θέση της στον κόσμο. Η δήλωση ότι θα είμαστε πιο δυνατοί εκτός Ενωσης αποτελεί ένα χυδαίο ψέμα! Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στις ρητορικές αυτές, πρέπει να καταφέρουμε -και οι 27 μαζί- να δώσουμε και πάλι την απαιτoύμεvη ώθηση ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην Ευρώπη. Είναι το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης και των προσπαθειών που καταβάλλουμε εδώ και πολλούς μήνες για να ενισχύσουμε τη δυναμική της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Χθες υποδέχτηκα στο Παρίσι δώδεκα Ευρωπαίους υπουργούς Εργασίας, μεταξύ των οποίων και την Ελληνίδα υπουργό, προκειμένου να εργαστούμε για τον καθορισμό μιας «ευρωπαϊκής βάσης κοινωνικών δικαιωμάτων», προτείνοντας στο πλαίσιο αυτό συγκεκριμένες προτάσεις ώστε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να συνεχίσει να είναι συνώνυμη της κοινωνικής προόδου. Για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη πρέπει να πολλαπλασιάσουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες στην υπηρεσία των Ευρωπαίων πολιτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ