Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι η ευρωκάλπη της 26ης Μαΐου θα συγκέντρωνε όλα τα φώτα της δημοσιότητας, με τις περιφερειακές εκλογές να ακολουθούν. H ευρεία νίκη της ΝΔ που άγγιξε το 10%, έκανε ακόμα πιο μεγάλο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ τα αποτελέσματα στις 13 περιφέρειες της χώρας έμειναν σε δεύτερο πλάνο.
Με το δεύτερο γύρο όμως πλέον να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα. Το κυβερνών κόμμα υπέστη και στην κάλπη των περιφερειών δεινή ήττα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνει διαστάσεις συντριβής.
Μια γρήγορη ματιά σε ορισμένα στοιχεία, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά τον πρώτο γύρο, αναδεικνύει το μέγεθος του προβληματικού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ:
Είναι η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές που ένα κόμμα (ΝΔ) εκλέγει 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο).
Είναι η πρώτη φορά που κυβερνών κόμμα όχι μόνον έρχεται δεύτερο σε όλες τις περιφέρειες, αλλά στις περισσότερες αποκλείστηκε και από το δεύτερο γύρο. Στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα ο υποψήφιος περιφερειάρχης που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, ενώ υπήρξε και περίπτωση (Βόρειο Αιγαίο) που ήρθε πέμπτος.
- Στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική, η Ρένα Δούρου, υπολείπεται σχεδόν 20 μονάδες του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Πατούλη. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα μεγάλο ρεκόρ που καταγράφεται στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Είναι άλλωστε είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ έχει πολύ υψηλές πιθανότητες να κερδίσει την περιφέρεια Αττικής. Η τελευταία φορά που είχε κερδίσει το λεκανοπέδιο Αττικής σε αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το 1998 με τη νίκη του προερχόμενου από την Αριστερά Θεόδωρου Κατριβάνου για την Υπερνομαρχία. Σε όλες τις επόμενες αναμετρήσεις (2002, 2006, 2010, 2014) η ΝΔ είχε ηττηθεί, ενώ το 2014 δεν είχε περάσει καν στο δεύτερο γύρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ακόμη και με την επιλογή του να στοιχηθεί πίσω από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, καθώς με εξαίρεση δύο περιφερειών (Κρήτη και Δυτική Ελλάδα) οι υποψήφιοι που στήριξε, ηττήθηκαν από τον πρώτο γύρο από τους υποψηφίους της ΝΔ που εξελέγησαν με ποσοστά άνω του 50%.
Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένες περιφέρειες ήταν χαοτικές. Στην Κεντρική Μακεδονία ο Χρήστος Γιαννούλης έχασε με 50 % διαφορά από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Ήπειρο ο Γιώργος Ζάψας συνετρίβη με 42% από τον Αλέκο Καχριμάνη, στη Θεσσαλία ο Νίκος Τσιλιμίγκας έχασε με 30 μονάδες από τον Κώστα Αγοραστό και στη Δυτική Μακεδονία ο Θόδωρος Καρυπίδης ηττήθηκε από τον Γιώργο Κασαπίδη με 28%. Η μικρότερη διαφορά (7%) καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά, αλλά και αυτό συνέβη λόγω της υποψηφιότητας του προερχόμενου από τη ΝΔ Σπύρου Σπύρου ο οποίος όμως δήλωσε πλέον ότι θα στηρίξει και εκείνος την υποψηφιότητα της κ. Ρόδης Κράτσα.
Για πρώτη φορά σε δύο περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Βορείου Αιγαίου) αντιμέτωποι στο Β' γύρο είναι υποψήφιοι προερχόμενοι από το ίδιο κόμμα, τη ΝΔ.
Η ΝΔ διεκδικεί για πρώτη φορά με αξιώσεις τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάστρο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κρύφτηκε πίσω από την υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ Απόστολου Κατσιφάρα.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η αποδοκιμασία προς το κυβερνών κόμμα δεν περιορίστηκε μόνο στην ευρωκάλπη, αλλά εκφράστηκε και σε περιφερειακό επίπεδο, στοιχείο που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επόμενη μέρα για το ΣΥΡΙΖΑ.