Βουλή: Κατατίθεται το νέο κατηγορητήριο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Βουλή: Κατατίθεται το νέο κατηγορητήριο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Θέμα ωρών είναι η κατάθεση από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας του νέου κατηγορητηρίου εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Μάλιστα, όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος»  οι επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής αναμένεται να γίνουν με το νέο κατηγορητήριο, τα οποία προκύπτουν για πρώτη φορά κατά νομικό χαρακτηρισμό.

Ήδη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν επεξεργαστεί τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Για παράδειγμα, ένα εξ αυτών θα είναι η απόπειρα δωροληψίας αξιωματούχου που έγινε γνωστό από τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή, με την επιτροπή ουσιαστικά να έρχεται αντιμέτωπη με την αναγκαστική -όπως αποδείχτηκε- αναζήτηση στοιχείων και από άλλες υποθέσεις, όχι μόνο για αυτή της Novartis.

«Η Novartis φαίνεται πως είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα», υπογραμμίζουν στελέχη με γνώση όλων των στοιχείων, παραπέμποντας στην πρόταση που σύντομα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκεί, όπως τονίζουν, θα παρουσιαστεί με στοιχεία και όχι μόνο με ενδείξεις η πλήρης εξωθεσμική δράση του πρώην αναπληρωτή υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το αρχικό κατηγορητήριο περιλαμβάνει τέσσερα αδικήματα και σε αυτά θα έρθουν να προστεθούν τουλάχιστον άλλα τρία, στοιχείο που προφανώς θεωρείται ενδεικτικό της… πολυποίκιλης δράσης του κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Έχοντας ο ίδιος γνώση για τα άκρως επιβαρυντικά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας μέσω των καταθέσεων των μαρτύρων, σπεύδει, σε πλήρη πανικό όπως υπογραμμίζουν στελέχη της Ν.Δ., να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του: των καθυστερήσεων. Μέσω, άλλωστε, ανακοινώσεων διαμαρτυρήθηκε γιατί η προανακριτική θα έχει εργασίες μέσα στην περίοδο του κορονοϊού, ενώ πριν από λίγες μέρες ζητούσε κατ' αντιπαράσταση καταθέσεις (και με τον Αντώνη Σαμαρά), με μοναδικό στόχο να κερδίσει χρόνο. Χρόνο που, πάντως, η προανακριτική δεν προτίθεται να του τον δώσει, μια και το πλαίσιο λειτουργίας είναι πλέον ασφυκτικό.

Αυτό όμως που φαίνεται να προβληματίζει τα στελέχη της προανακριτικής είναι τα «θεσμικά» εμπόδια που δύναται να βάλουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας έχει κινηθεί στα όρια που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκ νέου τη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, για το ζήτημα λόγου χάριν των εξαιρέσεων Πολάκη - Τζανακόπουλου, δημιουργώντας ακόμη πιο ασφυκτικές συνθήκες από άποψη χρόνου.

Τα στελέχη της πλειοψηφίας έχουν ήδη προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο και έχουν συγγράψει αρκετά κομμάτια του πορίσματος, περιμένοντας μόνον τις τελευταίες πινελιές από την κατάθεση κυρίως του Δ. Παπαγγελόπουλου και της Ε. Τουλουπάκη.