Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού εγκρίθηκε (και) επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια. Συγκεκριμένα, στην σχετική ψηφοφορία καταψήφισαν το περιβόητο άρθρο 8 η ΝΔ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων και η ΧΑ, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάχθηκε για όλα τα άρθρα, αν και λίγο αργότερα η Ε. Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι πιθανότατα στην Ολομέλεια (Τρίτη και Τετάρτη) θα υπερψηφίσουν το εν λόγω άρθρο.
Την ίδια ώρα, ρήγμα εμφανίστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να τονίζει ότι θα υπερψηφίσει αλλά τον εισηγητή του κόμματος Γ. Λαζαρίδη να υποστηρίζει ότι η θέση του κόμματος είναι αρνητική!
«Δεν μπορεί να καμαρώνουμε με τη μουσική του Χατζηδάκι, τους πίνακες του Τσαρούχη , να μιλάμε για τον Ρίτσο και τον Κουν και να μην αναγνωρίζουμε σε αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα του ανθρώπου. Μιλάω ως απλός βουλευτής. Οι ασφαλιστικές δικλείδες είναι πάρα πολλές. Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει εδώ», τόνισε ο κ. Παπαχριστόπουλος. Τον οποίο λίγη ώρα αργότερα άδειασε ο κ. Λαζαρίδης.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αναδίπλωση -με αιχμές- του Δημήτρη Βέττα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε από τις (επουσιώδεις) αλλαγές που έφερε σήμερα η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου και ήρε τις επιφυλάξεις του. Φυσικά, οι αλλαγές ήταν το πρόσχημα ώστε να… μαζευτεί, ακολουθώντας την γραμμή του κόμματος.
Λίγο νωρίτερα, πάντως, εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν στηλίτευσε το γεγονός ότι «δεν είχα και δεν έχω το δικαίωμα να προβληματίζομαι».
«Χρειάζεται αγώνας για να προβληματίζεται κανείς στο χώρο της Αριστεράς», τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνοντας το πολεμικό κλίμα που αντιμετωπίζει κανείς στο κυβερνών κόμμα, αν έχει διαφορετική άποψη.
«Ποιος ο προβληματισμός μου;
Στο ότι η πολιτεία ήθελε λίγο χρόνο να προετοιμαστεί. Δεν θα δεχτώ στην πλάτη μου και δεν θα φέρω βαρέως αυτή την αντίληψη. Το δικαίωμα μου αυτό. Θα δώσω μάχη, την δίνω από παιδί», υπογράμμισε.
Μάλιστα, στην τοποθέτησή του, αφού υποστήριξε ότι με το παρών νομοσχέδιο η κοινωνία και η πολιτεία βγαίνουν κερδισμένοι, ισχυρίστηκε ότι και η Αριστερά κέρδισε επειδή άκουσε όλους τους βουλευτές.
Στο μεταξύ η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή επισκιάστηκε από τη διαφωνία Βενιζέλου- Κωνσταντινόπουλου. Ωστόσο, παρά τους υψηλούς τόνους, από την Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα πειθαρχίας. Κάτι που θα συμβεί και στη Νέα Δημοκρατία, δεδομένου ότι ήδη η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ξεκαθαρίσει ότι πιθανότατα θα υπερψηφίσει.
Φωτογραφία intime news