Η αποκρουστική εικόνα του Αουσβιτς, μας θέτει προ των ευθυνών μας να μην επιστρέψουμε σε αυτήν την σκοτεινή εποχή, δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, κατά τον εορτασμό των 60 χρόνων από τις Συνθήκες της Ρώμης και 40 χρόνων παρουσίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα σήμερα αμφισβητείται και φθίνει καθώς το υπονομεύουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού.
Η σημερινή ηγεσία της Ευρώπης, καλείται όχι απλά να αντιδράσει αλλά και να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κρατήσει ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα, να ενισχύσει τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, και να κινηθεί στην κατεύθυνση που έδειξαν οι προηγούμενες ηγεσίες της.
Αναφερόμενος στα ελλείμματα της Ευρώπης, σημείωσε ότι «υπολείπεται στην οικονομία, στις εξωτερικές σχέσεις, στην άμυνα, στην εσωτερική της ασφάλεια και στην κοινωνία».
Ειδικά στον τομέα της άμυνας, είπε, εμποδίστηκε από τα πρώτα κιόλας βήματά της να χειραφετηθεί αμυντικά, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία και να υιοθετήσει ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα.
Τέλος στο πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας είπε ότι πρέπει να εμπεδώσουμε την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας, κάτι, που δεν έχουμε ακόμα καταφέρει, γιατί το βαθύ κράτος εξακολουθεί να αντιστέκεται. Συνεχίζει να αντιμετωπίζει την εσωτερική ασφάλεια ως ένα αμιγώς εθνικό ζήτημα, ενώ όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουμε πλέον είναι διασυνοριακές, διεθνείς και παγκόσμιες.
Ωστόσο, αναφέρθηκε και σ΄ αυτά που έχουν επιτευχθεί όπως η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής, που βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Κατήγγειλε πολλά κράτη της ΕΕ που διστάζουν ακόμα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους, καλώντας τα να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, και μάλιστα εγκαίρως.
Αναφέρθηκε στη «σκιά» του Brexit αλλά και το «φως» των γαλλικών εκλογών, που έστειλαν το μήνυμα ότι οι πολίτες της χώρας αυτής επιλέγουν και στηρίζουν το ευρωπαϊκό τους μέλλον.
Επίσης, σημείωσε, η Ευρώπη μπορεί να υπάρχει μονάχα ως Ευρώπη της Κοινωνίας των Πολιτών της.
Χρειάζεται μία κοινωνική Ευρώπη. Μια Ευρώπη, που θα στηρίζει τους πολίτες στην καθημερινότητά τους και θα τους εμπνέει αίσθημα ασφαλείας.
Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με αποκατάσταση ηθικών αξιών, περισσότερη λογοδοσία, διαφάνεια, κοινωνική ευαισθησία.
Ο Επίτροπος δεν έκρυψε την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων, όπου η παρατηρούμενη έξαρση λαϊκισμού και εθνικισμού και σε αντίθεση με την προσδοκία των λαών αυτών να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οδηγούν σε «επαναβαλκανοποίηση» της ευαίσθητης αυτής γωνιάς της ευρωπαϊκής ηπείρου. Και κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες της περιοχής να αναλογισθούν τις μεγάλες ευθύνες που έχουν απέναντι στους λαούς τους.
Ο κ. Αβραμόπουλος θύμισε ότι η Ελλάδα του πρόσφατου χθες δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του σήμερα και απέδωσε ευθύνες στις εσωτερικές δυνάμεις της χώρας γιατί η κατεξοχήν αυτή ευρωπαϊκή χώρα, βρίσκεται σε κρίση.
Ωστόσο, «ο δρόμος προς την έξοδο δεν μπορεί παρά να είναι μόνον ο δρόμος της Ευρώπης, η οποία μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».
Αναφερόμενος στο μέλλον της Ελλάδας, είπε ότι «καλείται να κάνει καλύτερη χρήση των προνομίων της, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κάνει σωστή χρήση της ιστορικής και γεωπολιτικής θέσης», και να διαδραματίσει «έναν υπεύθυνο ρόλο, ως σταθερός και σταθεροποιητικός γεωπολιτικός παράγοντας».
Δεν πρέπει να αφεθούμε προειδοποίησε, να διολισθήσουμε και πάλι προς το παρελθόν, «στην εποχή της διαίρεσης, του εθνικιστικού ανταγωνισμού, των κλειστών συνόρων και των πολέμων».
Είναι και παραμένει η μεγάλη μας ευθύνη, όχι μόνο να κρατήσουμε την Ευρώπη όρθια αλλά και να συνυπάρχουμε με τους άλλους λαούς, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης, πορευόμενοι τον κοινό ευρωπαϊκό μας δρόμο. Τον μόνο που μπορεί να συνεχίσει να μας οδηγεί στην εποχή της ασφάλειας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ