Τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας και Frontex, μετά το ναυάγιο της Πύλου, σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα/
Συγκεκριμένα. ο κ. Καιρίδης διαβεβαίωσε: «Εμείς θέλουμε τη συνεργασία της Frontex, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Θα ήταν κατά τη γνώμη μου αδιανόητο να τεθεί σε αμφισβήτηση η παρουσία της εδώ στην Ελλάδα».
Επίσης, τόνισε πως «υπάρχουν διαρροές αυτή τη στιγμή και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τη Frontex, το οποίο και εγώ θα το θέσω. Διότι η Frontex δεν είναι ΜΚΟ, είναι επιχειρησιακή. Το να διαρρέουν, διότι αυτά τα διαβάζω και εγώ στη NYT και στις υπόλοιπες διεθνείς εφημερίδες, όπως ο καθένας, είναι ένα ζήτημα.
Διότι εδώ, έχουμε δεχθεί όλοι μια πίεση από τα δημοσιεύματα, από τα μίντια, δημιουργείται ένα κλίμα, υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα χτίσουν αφηγήματα πάνω σε όλα αυτά και υπάρχει προσπάθεια από κάποιους να πετάξουν αλλού το μπαλάκι».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός, επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Οργανισμό και τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσκεψη στη χώρα μας του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex, για διαβουλεύσεις, ενώ θα μεταβεί και ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης στη Βαρσοβία με τους συναρμόδιους υπουργούς, τους κ. Μηταράκη και κ. Βαρβιτσιώτη.
«Δουλειά μας είναι με σεβασμό στον ανθρωπισμό και το διεθνές δίκαιο να χαράξουμε μία αποτελεσματική γραμμή»
Στη συνέχεια, ο κ. Καιρίδης πρόσθεσε: «Άρα, υπάρχει η συζήτηση αυτή. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει με διαρροές. Δεν μπορεί να γίνει με επιλεκτικά δημοσιεύματα. Η Frontex έχει μία επιτυχία στα χέρια της διότι βασική της αποστολή είναι η φύλαξη συνόρων και αν μια χώρα τα κατάφερε και έφερε το πρόβλημα σε μια σειρά είναι η Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν προβλήματα και νομίζω ότι δεν μπορεί να φύγει από αυτή τη βασική της αποστολή ούτε να γίνει κλωτσοσκούφι μέσα στην πολύ έντονη πολιτική αντιπαράθεση».
Ενόψει των Ευρωεκλογών, η Ευρώπη διχάζεται από το μεταναστευτικό, σημείωσε ο υπουργός και παρέπεμψε στα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία. «Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν όλα αυτά να τα πολιτικοποιήσουν και να τα κάνουν τροφή για τα μίντια. Δικιά μας δουλειά είναι με σοβαρότητα, με ψυχραιμία, με σεβασμό στον ανθρωπισμό και στο διεθνές δίκαιο να χαράξουμε τη γραμμή, την αποτελεσματική και τη λογική που θέλει και η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.
«Το μείζον είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του»
Το μείζον, τόνισε είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. «Αναφέρομαι στη Λιβύη, να προχωρήσουμε σε συμφωνίες όπως με την Τυνησία και με την Αίγυπτο, στη συνεργασία δηλαδή των χωρών απέναντι, από όπου τα δίκτυα αυτά οργανώνονται και εκκινούν και όλα αυτά μπορούν να γίνουν πολύ πιο καλά και αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι μια κουβέντα που θα έχω και εγώ με την αρμόδια επίτροπο, την Σουηδή, την κυρία Γιόχανσον, η Frontex είναι πιο επιχειρησιακή, δεν είναι πολιτική, είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας ο οποίος λαμβάνει εντολές και τις εκτελεί, αλλά και σε επίπεδο ανώτατο πολιτικό με την Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο και φυσικά με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μας απασχολούν όλα, είναι έντυπα μεγάλου κύρους με μεγάλη διεθνή απήχηση και εμένα με προβληματίζει και θέλω να δουλέψω, διότι τα επιχειρήματα, το πιστεύω ακράδαντα αυτό, με το χέρι στην καρδιά, είναι με το μέρος μας, να υπάρξει η ανταπάντηση σε όλο αυτό» είπε ο υπουργός.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο ναυάγιο της Πύλου και όσα ακολούθησαν στο διεθνή Τύπο, ανέφερε πως «σε κάθε περίπτωση υπήρξε μια δυσλειτουργία που έχει να κάνει και με την υπηρεσιακή, διότι βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο και αφέθηκε το διεθνές χωρίς απάντηση και φούντωσε ένα αφήγημα. Υπάρχει και η προκατάληψη. Υπάρχει και ένα ευρύτερο πρόβλημα του πώς προβάλλουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό, το οποίο πρέπει τώρα με σοβαρότητα, με επιχειρήματα να αντιμετωπίσουμε και αυτό είναι μέρος της δουλειάς μας».
«Δυστυχώς τέτοια πλοία έτοιμα να βυθιστούν, έχουμε δεκάδες κάθε μέρα και αυτή την ώρα που μιλάμε και άρα θα πρέπει να εστιάσουμε στην πρωταρχική πηγή του προβλήματος που είναι τι γίνεται στη Λιβύη. Όποιος αυτό δεν το καταλαβαίνει και θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο τελείωσε το ζήτημα, νομίζω ότι αιθεροβατεί.
Έχουμε πρόβλημα και αντί να εστιάζουμε στην πρωταρχική πηγή που είναι τι θα κάνουμε και πώς θα εμποδίσουμε τους λαθρέμπορους και τους εγκληματίες λαθροδιακινητές σε αυτό το εμπόριο ψυχών που γίνεται και που διακινδυνεύει εκατοντάδες, χιλιάδες ζωές στη θάλασσα καθημερινά, νομίζω πηγαίνει στο επιφαινόμενο και όχι στη βάση του προβλήματος» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, ενώ υπογράμμισε το γεγονός που οι ελληνικές λιμενικές αρχές έχουν διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες από την αρχή της πολύ μεγάλης κρίσης, μετά το 2015.
«Το τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία στιγμή είναι προς διερεύνηση» σημείωσε ο υπουργός, λέγοντας πως «το να προκαταλαμβάνεις την έρευνα και να βγάζεις πόρισμα γιατί είναι κάτι το οποίο πουλάει, γιατί υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη και δικαιολογημένη συγκίνηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης με το δυστύχημα, δεν είναι σωστό».
«Το ναυάγιο της Πύλου είναι επιρρεπές σε λαϊκίστικα στερεότυπα και τσιτάτα»
«Το ζήτημα είναι πολύ περίπλοκο, δυστυχώς είναι επιρρεπές σε λαϊκίστικα στερεότυπα και τσιτάτα. Δουλειά δικιά μας, του ευρωπαϊκού πολιτικού κέντρου, όπως κατεξοχήν το εκπροσωπεί η νικηφόρα Νέα Δημοκρατία, η οποία σήμερα έχει τη μεγάλη ευθύνη να οδηγήσει την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, διότι είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με το 41% που πετύχαμε στις τελευταίες εκλογές, δικιά μας ευθύνη είναι να μην αφήσουμε την Ευρώπη να ζήσει αυτά που ζει σήμερα η Γαλλία, όπου Μελανσόν και Λεπέν παίζουν, τον μέσο Γάλλο μπαλάκι.
Ο ένας, να έρθουν όλοι και για όλα φταίει η Γαλλία. Και από την άλλη, η Λεπέν, η οποία κερδίζει από όλη αυτή την αναστάτωση, η οποία λέει σιδερόφρακτη, καθολική, λευκή Γαλλία, να φύγουν οι πάντες. Λοιπόν, ούτε η μισαλλοδοξία ούτε η αφέλεια, διότι το ένα τρέφει το άλλο, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα και χρειάζεται ακριβώς η σωστή λογική στη βάση του δικαίου γραμμή.
Και αυτή είναι μια κουβέντα την οποία έχουμε και συμφέρον αλλά και η ιστορία και η θέση μας, μας έχει τάξει να πρωτοπορήσουμε σε αυτή την κουβέντα σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε καταλήγοντας ο υπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Δ. Καιρίδης: Μία αποχώρηση της FRONTEX θα ήταν «αυτοκτονική»