Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφ. «Ελευθερία» και αναφορικά με «το φως στο τούνελ» που βλέπει η κυβέρνηση είπε «ό,τι βλέπουν οι κυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ότι θέλει να δει το κεφάλαιο στη χώρα μας. Ανάκαμψη των κερδών του με νέα προνόμια, εργασιακή ζούγκλα, φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα για τις επενδύσεις του. Όσο για την εργατική τάξη, το λαό έχουν ήδη προνομοθετηθεί μέτρα για μετά το '18, και ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το '60».
Χαρακτηρίζοντας πρόκληση το να μιλά κανείς για έξοδο από τα μνημόνια μετά από όλα αυτά, πρόσθεσε ότι «οι κυβερνώντες γίνονται ακόμα πιο προκλητικοί όταν όχι μόνο διατηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα που παρέλαβαν από την ΝΔ αλλά και τον ενισχύουν με τη γενίκευση της "ευελιξίας" και των "δουλεμπορικών", το τερατούργημα του ασφαλιστικού, την απελευθέρωση των απολύσεων μέχρι το χτύπημα της απεργίας και της συλλογικής δράσης που "ψήνεται" στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, με ένταση της φορολογικής ληστείας για εργαζόμενους, αγρότες, ΕΒΕ».
Σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπε ότι «πρώτα απ'' όλα ο πρωθυπουργός πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλες τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις ΗΠΑ, ενώ σχετικά με «τις περιβόητες επενδύσεις αυτές θα αφορούν επιχειρηματικούς κολοσσούς που θα κερδίσουν από την εργασιακή ζούγκλα, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της χώρας».
Ερωτηθείς ποίου τις πολιτικές θεωρεί χειρότερες μεταξύ των κκ Τσίπρα και Μητσοτάκη, είπε τι παρά τις επιμέρους διαφορές οι πολιτικές τους «είναι η εξής μία: πολιτική εντός των τειχών του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός την εφαρμόζει γίνεται όλο και χειρότερη για τα λαϊκά στρώματα, γιατί χειρότερος γίνεται ο ίδιος ο καπιταλισμός».
Σχετικά με τα αναπτυξιακά συνέδρια που οργανώνει η κυβέρνηση είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το πραγματικό δίλημμα όμως είναι: οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο το κέρδος των ομίλων ή τις λαϊκές ανάγκες;»
Ερωτηθείς για την υπόθεση του Αχελώου αφού επισήμανε απαντώντας στην σχετική δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν άλλαξε ρότα. Ήταν πάντα πολέμιος του έργου, συνεπής υποστηρικτής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της ΚΑΠ» πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ παραμένει υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής, που σε συνδυασμό με έργα στήριξης θα δώσουν λύση στο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής».
Στο ερώτημα αν υπάρχει μέλλον στην ύπαιθρο και από ποιο δρόμο, απάντησε «η λύση που συμφέρει τους πολλούς αγροτοκτηνοτρόφους, προϋποθέτει άλλο δρόμο ανάπτυξης με λαϊκή οικονομία και εξουσία. Με ένταξη των κρατικών υποδομών, του εμπορίου σε κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης. Έτσι θα αξιοποιούνται όλες οι παραγωγικές δυνατότητες, θα ικανοποιούνται οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες».
Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, είπε τι ο ελληνικός λαός στηριγμένος στα διδάγματα από την ιστορία, μπορεί να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να αποχτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη. Να βαδίσει στο δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας, για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους, το σοσιαλισμό.
Ερωτηθείς αν το Γράμμα Ζαχαριάδη συνεισέφερε στην εθνική ενότητα του Αλβανικού Έπους, είπε «καμία εθνική ενότητα δεν υπήρξε. Αυτό ήταν αντικειμενικό, όπως είναι αντικειμενικό και σήμερα. Η κυβέρνηση Μεταξά δολοφόνησε κομμουνιστές, κρατούσε στις φυλακές και τις εξορίες χιλιάδες και πολλούς περισσότερους βασάνιζε, ενώ αρνήθηκε να στείλει τους κρατούμενους κομμουνιστές στο μέτωπο, όταν το ζήτησαν. Επιπλέον, τους παρέδωσε στους κατακτητές. Αυτά και πολλά ακόμα ο Ν. Ζαχαριάδης τα στηλίτευσε. Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας μπορεί να κάνει ενωμένη μόνο η εργατική τάξη, ο λαός. Η αστική τάξη μπορεί να είπε ένα ΌΧΙ για την τιμή των όπλων και μετά την "κοπάνησε" για το εξωτερικό, αφήνοντας πίσω το λαό και από τις πολιτικές δυνάμεις, βασικά το ΚΚΕ, να χύσουν το αίμα τους. Και σας θυμίζω ότι ο Ν. Ζαχαριάδης έγραψε τρία γράμματα και όχι ένα. Τα άλλα δύο συνήθως αποσιωπούνται ή συκοφαντούνται. Η κοινωνία χωρίζεται σε τάξεις με αντίθετα συμφέροντα. Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της αγροτιάς και των άλλων αυτοαπασχολούμενων. Τα άλλα κόμματα υπηρετούν την αστική τάξη, ανεξάρτητα από τις μικροδιαφορές τους. Και στον πόλεμο η στρατηγική κάθε κόμματος δεν αλλάζει, γιατί ο πόλεμος είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, αλλά με τα όπλα».