Με τα ζητήματα της ακρίβειας, και την πεποίθηση ότι παρότι οι τιμές είναι ακόμα υψηλές, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ξεκίνησε την πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός. O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το καλάθι του νοικοκυριού πρόσφερε διαφάνεια σε βασικά προϊόντα και αποκλιμάκωση τιμών, ενώ αναμένεται να συμβάλει περισσότερο στη βελτίωση της κατάστασης, και το market pass. Επανέλαβε ότι την 1η Απριλίου θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ προανήγγειλε μία ακόμη αύξηση, την οποία, ωστόσο, δεν προσδιόρισε.
Επίσης, αναφέρθηκε και στην πολιτική μείωσης των φόρων, με κυρίαρχα τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, και τη μείωση των εισφορών. «Όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας έχει αφανίσει τη μεσαία τάξη, και ότι θα της επιστρέψουμε αυτά που της πήραν το εννοούσα, και το κάναμε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ακρίβεια και αισχροκέρδεια
«Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση απάντησε με σειρά μέτρων που στήριξαν το διαθέσιμο εισόδημα, «μέτρα που μας επέτρεψαν να απενεργοποιήσουμε πληθωριστικές βόμβες».
Τόνισε ότι «είδαμε τιμές φυσικού αερίου που ήταν ακόμη και δεκαπλάσιες από αυτές που βλέπαμε πριν από δύο χρόνια. Κατά συνέπεια η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που απαίτησε μέτρα σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Αυξήθηκαν τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και βέβαια όλες οι χώρες κατέφυγαν σε όποιες δυνατότητες τους έδιναν οι κρατικοί τους προϋπολογισμοί προκειμένου να στηρίξουν πρωτίστως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη έκρηξη πληθωρισμού που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε ότι «οι τιμές είναι ακόμα υψηλές αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού».
Το καλάθι του νοικοκυριού ήταν τόσο επιτυχημένη πολιτική, ώστε χώρες όπως η Γαλλία προγραμματίζουν τη λήψη ενός αντίστοιχου μέτρου, σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας ότι τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στα προϊόντα τα έχουμε δει.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ξεκινά το Market Pass τον Φεβρουάριο με το οποίο θα διατεθούν 600 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά από τα υπερκέρδη των δυο διυλιστηρίων.
Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια είπε ότι ο έλεγχος της αγοράς δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά σήμερα υπάρχουν εργαλεία για να γίνονται έλεγχοι. Θύμισε τη διάταξη για την αισχροκέρδεια που εφαρμόζεται. Τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.
«Δεν είμαι αφελής, ξέρω ότι πάντα θα υπάρχουν επιχειρήσεις που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση», σημείωσε.
Μείωση φόρων
Σε ερώτηση για τις μειώσεις φόρων και το αν θα υπάρξουν μειώσεις στους έμμεσους φόρους αν εξασφαλίσει δεύτερη κυβερνητική θητεία απάντησε: «Κατ' αρχάς χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τη μείωση των φόρων».
Επεσήμανε ότι μειώθηκαν όλοι οι φόροι για τους οποίους υπήρχε προεκλογική δέσμευση, προστέθηκαν οι μειώσεις σε κάποιους φόρους για τους οποίους δεν είχε γίνει αναφορά προεκλογικά (κατάργηση φορολογίας για γονικές παροχές για περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ) και συνολικά μειώθηκε η φορολογία στο κεφάλαιο, στα μερίσματα για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση στις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και άλλες παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες.
«Αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας είμαστε απολύτως συνεπείς στην προεκλογική μας δέσμευση.
Από κει και πέρα η αποκλιμάκωση των έμμεσων φόρων για την επόμενη τετραετία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός θα μπορεί να συζητηθεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού βάσει του σχεδίου που θα έχουμε για την επόμενη τετραετία».
Υπογράμμισε ότι όλες οι μειώσεις φόρων που έγιναν σεβάστηκαν την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία.
Η προσωρινή μείωση έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια «δεν με βρίσκει σύμφωνο», είπε ο πρωθυπουργός. «Χάνει το κράτος έσοδα αλλά αυτό δεν φτάνει στον καταναλωτή. Όποια μείωση κάνουμε σε έμμεσους φόρους θα είναι μόνιμη», τόνισε.
Μισθοί και συλλογικές διαπραγματεύσεις
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου δεν φωτογραφίζει τον χρόνο των εκλογών. Η αύξηση που θα γίνει, πιστεύω ότι θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα, πρόθεσε.
«Η 1η Απριλίου είναι εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δεδομένου ότι ξεκινά και η τουριστική περίοδος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τετραετία είναι εναρμονισμένες με τις ιδιαιτερότητας της ελληνικής κοινωνίας και απευθύνονται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, σημείωσε ο ίδιος.
Τόνισε επίσης πως «δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά στους νέους οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε κατά προτίμηση οι δουλειές αυτές να είναι σταθερές και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς γι αυτό και έχουμε νομοθετήσει μια σειρά από κίνητρα».
Για τον κατώτατο μισθό επεσήμανε ότι η αύξηση που έχει νομοθετηθεί είναι μία σημαντική αύξηση.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες, όπου «δεν καταγράφεται αποκλιμάκωση» ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με βάση τα σχετικά στοιχεία δεν υποστηρίζεται μια τέτοια άποψη.
«Μείωση της ανεργίας των γυναικών στην ΕΕ, μέσος όρος 10,3% για την τριετία 2019-2022 και μείωση στην Ελλάδα 29,8%. Ξεκινάμε από χαμηλή βάση αλλά η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη όσον αφορά την ανεργία των γυναικών από οποιαδήποτε άλλη χώρα» τόνισε. «Και στους νέους, η μείωση της ανεργίας 15-29 ετών ήταν 7,5% στην ΕΕ ενώ στην Ελλάδα ήταν 17,5%. Πάλι να τονίσω ότι ξεκινάμε από μια πιο υψηλή βάση. Όμως η μείωση ήταν σημαντική και στις δύο αυτές δημογραφικές ομάδες και όχι ευκαταφρόνητη».
Όσον αφορά την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης είπε δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο. Είπε ως εκ τούτου πως αυτή είναι μια συζήτηση πρόωρη και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Επενδυτική βαθμίδα
Ερωτηθείς σχετικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο, ούτε κινδύνεψαν να βγουν από την Ευρωζώνη ενώ τόνισε ακόμα ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πλέον πολύ θετική υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. Είμαστε πολύ ψηλά στη λίστα των μεγάλων επιχειρήσεων που εξετάζουν επενδύσεις εκτός της δικής τους επικράτειας, σημείωσε και υπογράμμισε ότι «η επενδυτική βαθμίδα τεχνικά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας».
«Ο κοινός τόπος όσον αφορά όσους μελετούν την ελληνική οικονομία είναι ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «καμία χώρα δεν έχει περάσει τόσο μεγάλο δημοσιονομικό σοκ όσο η πατρίδα μας. Χάσαμε στην ουσία μία δεκαετία».
«Βεβαίως και περιμένουν οι επενδυτικοί οίκοι και οι αγορές να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Εμείς μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησής μας θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν μπορούν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να πούνε το ίδιο. Αν όμως υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια μετά τις εκλογές – που δεν το θεωρώ πιθανό – ή κυβέρνηση που ακολουθήσει άλλο πρόγραμμα, τότε επενδυτική βαθμίδα δεν θα δούμε ούτε με το κιάλι», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Προϋπολογισμός και έλλειμμα
Βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου δεν έχουμε κλείσει τον πρώτο μήνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού άρα δεν είμαστε σε θέση να έχουμε καλή εικόνα πριν τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούμε πόσα χρήματα έπεσαν για τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και πόσα θα πέσουν ακόμα, όπως με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, έρχεται η αύξηση των συντάξεων
άρα πριν σπεύσουμε να μιλήσουμε για το επόμενο μέτρο της κυβέρνησης να πατήσουμε λίγο το pause και να δούμε αυτά που έχει δρομολογήσει και δρομολογεί η κυβέρνηση».
Απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις μεγάλες εισαγωγές ενέργειας. Η πράσινη μετάβαση θα βελτιώσει μακροπρόθεσμα αυτή την εικόνα καθώς θα υποκαταστήσει εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, τόνισε.
Περάσαμε πρωτοφανή κρίση. Επισημαίνω ότι την δεκαετία 2015-2019, επί ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία αναπτυσσόταν με το ¼ της μέση ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την απόκλιση καλύπτουμε τώρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα παραδώσει «μαξιλάρι ρευστότητας» όπως η προηγούμενη κυβέρνηση απάντησε ότι «μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι».
«Σήμερα τα ρευστά διαθέσιμα είναι 39 δισ. ευρώ. Το μαξιλάρι που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καταναγκαστικό γιατί δεν το επέβαλαν οι δανειστές και προήλθε από την αφαίμαξη της μεσαίας τάξης» υπογράμμισε.
Για τις τράπεζες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. «Πολλές εταιρείες επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους. Το ίδιο πρέπει να σκέφτονται να κάνουν και οι τράπεζες με κάποιο τρόπο. Τους συνεπείς δανειολήπτες δεν πρέπει να τους ξεχνάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες τόνισε ότι, υπάρχει έρευνα εν εξελίξει εκτιμούμε πως μέσα στο 2023 θα μπορούμε να έχουμε μια πάρα πολύ καλά εικόνα εάν αυτή η έρευνα μας κάνει αισιόδοξους ότι υπάρχουν φυσικά κοιτάσματα προς αξιοποίηση νοτιοδυτικά Πελοποννήσου και Κρήτης. Ακόμα ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες έρευνες που γίνονται στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο.
Μεταρρυθμίσεις για επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης
Μεταρρυθμίσεις για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για τη δεύτερη τετραετία, σε ερώτηση του Liberal.gr και του Νικόλα Ταμπακόπουλου, για τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό για τις διεθνείς επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «το 2023 έχοντας σπάσει το ένα ρεκόρ επενδύσεων το ένα μετά το άλλο, θα σας έλεγα ότι οι επενδυτές βλέπουν κάτι στην Ελλάδα».
Διευκρίνισε ότι οι επενδυτές στην ουσία «βλέπουν δυνατότητα δημιουργίας προστιθέμενης αξίας, μία σταθερή κυβέρνηση με καλές πιθανότητες επανεκλογής, μείωση της φορολογίας, βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, μια χώρα με πολλά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, μια χώρα πυλώνα σταθερότητας που καλύπτει μια ολόκληρη περιοχή, μια χώρα μέλος της ΕΕ».
Ενιαίο μισθολόγιο δημοσιών υπαλλήλων το 2024
Ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων το 2024, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024».
«Ναι θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Ηδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Θυμίζω το 10% για τους γιατρούς αλλά και την λογική των πριμ παραγωγικότητας. Αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την αξιολόγηση. Ηδη περνάμε στο μπόνους παραγωγικότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμα:
Πρεμιέρα προεκλογικής περιόδου: Στις 12:30 συνέντευξη Τύπου του Κυρ. Μητσοτάκη
Χρ. Σταϊκούρας: Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις
Λιγότεροι φόροι ή περισσότερα επιδόματα;