Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μάλλον δυσοίωνα είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτές τις μέρες και τις επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος σε αυτές. Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Τσίπρας έχει επενδύσει σε ένα παρατεταμένο κρεσέντο παροχολογίας με στόχο το κλείσιμο της ψαλίδας με την ΝΔ.
Η μη περικοπή των συντάξεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το κοινωνικό μέρισμα, οι ρυθμίσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία είναι μερικά από τα “όπλα” του Μεγάρου Μαξίμου που μέχρι στιγμής πάντως δε δείχνουν ικανά να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος.
Η δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε όχι μόνο την παγιωμένη διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατέγραψε και την αύξηση της ψαλίδας, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση μοχθεί για το αντίθετο. Ένα στοιχείο που ασφαλώς έχει τη δική του αξία κυρίως στη δεδομένη χρονική συγκυρία.
Στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από τις 16-18 Δεκεμβρίου, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή ανέβηκε στις 10,5% μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας την απόσταση κατά μία μονάδα από την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας στις 18-20 Νοεμβρίου. Το ενδιαφέρον στο ίδιο ερώτημα είναι πως η έρευνα δίνει πεντακομματική βουλή, με το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Ελληνική Λύση να συγκεντρώνουν ποσοστά γύρω στο 2%. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία η ΝΔ βρίσκεται στην περιοχή της αυτοδυναμίας.
Η ίδια εικόνα και στο ερώτημα για την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Παρά τις συνεχείς θετικές ειδήσεις που παράγει το τελευταίο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα παραμένει σταθερή στις 11 μονάδες, με τον πρωθυπουργό να ανεβάζει τα ποσοστά του κατά μία μονάδα, όπως όμως κάνει και ο πρόεδρος της ΝΔ. Είναι προφανές λοιπόν ότι εφόσον οι τάσεις που παρουσιάζονται στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση επιβεβαιωθούν και από τη διενέργεια και άλλων ερευνών τότε ασφαλώς τα συμπεράσματα για την κυβέρνηση δε θα είναι πολύ ελπιδοφόρα.
Λίγες μέρες πριν μπει ο καινούργιος χρόνος, ο οποίος θα φέρει μαζί του κάλπες, στο Μαξίμου περιμένουν ότι η αντεπίθεση, την οποία πραγματοποιούν την τρέχουσα περίοδο, θα αποφέρει αποτελέσματα. Απώτερος στόχος, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός να αποφασίσει το τί τελικώς θα πράξει. Το ενδεχόμενο πάντως επίσπευσης της εκλογικής αναμέτρησης δεν μπορεί να αποκλειστεί ειδικά μετά και την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή με θέμα την αγορά εκλογικού υλικού με απευθείας ανάθεση.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει δημοσίως να διαβεβαιώνει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, τα μηνύματα όμως περί του αντιθέτου δε λένε να κοπάσουν. Ακόμα και ο πρόεδρος της Βουλής σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εκλογών τον Μάιο, αποφεύγοντας να μιλήσει για εξάντληση της θητείας. Στο πλαίσιο αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση οι εκλογικές προετοιμασίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στο επίκεντρο βρίσκεται η κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους εργαζόμενους της ΝΔ προανήγγειλε αλλαγές στις αρχές του 2019 στις γραμματείες του κόμματος ενόψει της έναρξης των ανακοινώσεων για τους νέους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την ψήφο στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι πέντε γραμματείς θα είναι υποψήφιοι στις τρεις νέες περιφέρειες της Β Αθηνών. Πρόκειται για τους: Βασίλη Σπανάκη, Ζωή Ράπτη, Τάσο Γαϊτάνη, Νίκο Κωστόπουλο και Βασίλη Ξυπολυτά.
Στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει έναν δεύτερο γύρο ανακοινώσεων όταν και θα δημοσιοποιήσει δεκάδες ονόματα υποψήφιων βουλευτών. Πρόκειται για στελέχη που θα κατέβουν για πρώτη φορά στον πολιτικό στίβο και ως κύρια αναφορά θα έχουν το μητρώο στελεχών της ΝΔ.