Ο Προκόπης Παυλόπουλος επέστρεψε ανυπόγραφα τα Προεδρικά Διατάγματα της Κυβέρνησης Τσίπρα που αφορούσαν στην επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται ότι από την στιγμή που δεν έχουν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχουν νομική ισχύ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δέσμευση για την νέα κυβέρνηση ως προς το θέμα της επιλογής των προσώπων.
Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό η νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα στην κυβέρνηση τα δύο σχέδια Προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή του προέδρου και του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για τα Διατάγματα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέστειλε προς υπογραφή στον Προκόπη Παυλόπουλο πριν τις εκλογές προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και στον νομικό κόσμο της χώρας με συνταγματολόγους να επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να τα επικυρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι την τελευταία στιγμή πάντως, λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, επέμενε πως η κυβέρνηση του λειτούργησε με βάσει το Σύνταγμα και άφηνε να εννοηθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τα υπογράψει.
Σε κάθε περίπτωση από την στιγμή που δεν υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ και επομένως δεσμευτικό χαρακτήρα για την νέα κυβέρνηση.
Τι προηγήθηκε
Στις 31 Μαίου, την εβδομάδα μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, το υπουργικό συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει και αποφασίζει την αποστολή των Προεδρικών Διαταγμάτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τα υπογράψει και να εγκρίνει την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας (Πρόεδρο και Εισαγγελέα) του Αρείου Πάγου.
Οι αντιδράσεις έντονες, ενώ και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξαν αντιθέσεις. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, αλλά και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τη διαδικασία.
Η απόφαση τελικά ήταν ομόφωνη παρά τις αντιδράσεις των Συνταγματολόγων και του νομικού κόσμου. Η κυβέρνηση επιχείρησε να εγκλωβίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που όμως τελικά δεν υπέγραψε τα Προεδρικά Διατάγματα. Μάλιστα υπήρξε και διαρροή από την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου τονιζόταν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε πως με τη λήξη της θητείας της προηγούμενης ηγεσίας του Αρείου Πάγου, στις 30 Ιουνίου δηλαδή, η προεδρία της Δημοκρατίας θα προχωρούσε στην υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων κάτι που τελικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα σήμερα να επιστραφούν ανυπόγραφα και ουσιαστικά να μην έχουν νομική ισχύ.
Φωτογραφία intime news