«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε αγαστή συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας, αρχής γενομένης από την αδελφή μας χώρα, την Κύπρο. Θα το πράξουμε, όμως, με πυξίδα τον σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. γιατί αυτό επιτάσσουν οι δικές μας αρχές», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω βιντεοκλήσης στο 18ο Συνέδριο του Economist, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.
Επισήμανε δε ότι αυτή ακριβώς είναι η πρακτική που εφαρμόζουν οι πολιτισμένες χώρες: «Όπως το πράξαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Αυτές οι συμφωνίες, όπως και η πρόσφατη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι άλλες χώρες της περιοχής» σημείωσε.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό Μνημόνιο μια συμφωνία, η οποία στηρίχθηκε σε ένα νομικό τερατούργημα, που συνομολογήθηκε πριν από τρία χρόνια, ενώ ανέφερε ότι «η Τουρκία, πέρα από την απαράδεκτη, καταδικαστέα και συνεχή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, προχωρεί και σε πράξεις που κινδυνεύουν να ανατρέψουν την εύθραυστη ισορροπία στην Μεσόγειο».
Έκανε λόγο για δυνάμεις του αναθεωρητισμού και επιστροφή σε πρακτικές του 19ου αιώνα που επιστρέφουν με νέα ορμή και δύναμη και στην άμεση γειτονιά μας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο, την Κύπρο και σε άλλες περιοχές, παραβιάζοντας θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου- κανόνες τους οποίους η ίδια η Τουρκία επικαλείται σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, αν όχι παραλογισμού. Δεν θα διολισθήσουμε σε αυτό το δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τον Πόλεμο στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι η ελληνική θέση παραμένει σταθερή: «Τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών. Καταδικάσαμε την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από την Ρωσία. Οποιαδήποτε ανοχή από την διεθνή κοινότητα θα μπορούσε να προκαλέσει ολέθριο προηγούμενο. Στην Ουκρανία διαβιεί ακόμη ελληνική κοινότητα, στην οποία λόγω των εχθροπραξιών έχουμε μόνο μερική πρόσβαση. Βασικό μας μέλημα παραμένει η προστασία της καθώς και η απονομή δικαιοσύνης για τη διάπραξη τυχόν εγκλημάτων πολέμου».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ