Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δηλώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους και πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν Άννα Διαμαντοπούλου.
Μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα και ερωτηθείς για το εάν θα βάλει υποψήφια για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «θα σας πω ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ η όλη διαδικασία, γιατί πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή», χωρίς να απαντήσει αρνητικά σε μια πιθανότητα να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.
Η ίδια δεν άνοιξε τα χαρτιά της, καθώς, όπως είπε, «η διαδικασία της μέχρι τις 3 και 16 τη βλέπω μια φυσιολογική και θα οργανωθεί πολιτικά όπως έχει μεγάλη εμπειρία το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις διαδικασίες. Το καλοκαίρι θα είναι νεκρός χρόνος, μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Θα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα Σεπτέμβρη και Οκτώβρη».
Στο μεταξύ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Γαλλία η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησε πως «εάν επικρατήσει η Λεπέν θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», ενώ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να οχυρώσει και τη δική της οικονομία έτσι ώστε να αντιμετωπίσει και τους κραδασμούς από μια τέτοια εξέλιξη (σ.σ. άνοδο της ακροδεξιάς).
Κατακερματίζεται το πολιτικό σκηνικό και στην Ελλάδα
Η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ανέφερε ότι «για τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όμως, ότι αφορά εμάς αυτό που χρειάζεται είναι να οχυρώσουμε όσο γίνεται τη χώρα μας, κυρίως οικονομικά, γιατί η κρίση θα πιάσει τις πιο φτωχές χώρες πρώτα».
Αναφορικά με το πως βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και στην περίπτωση που βάζαμε σε μια ζυγαριά από τη μία την έννοια της ανασύνθεσης και από την άλλη την έννοια του κατακερματισμού, η ζυγαριά που θα πήγαινε, επισήμανε «πηγαίνει προς τον κατακερματισμό. Νομίζω ότι όλοι πια κατανοούν μετά από τις ευρωεκλογές που οι πολίτες τις θεωρούσαν πολύ δευτερεύον θέμα. Οι ευρωεκλογές έφεραν μηνύματα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε μας έφεραν ένα μήνυμα».
Τόνισε πως «η ακροδεξιά είναι και αυτή κατακερματισμένη, αλλά έχει μια ισχυρή δύναμη την οποία δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε. Στο κέντρο και στην Αριστερά τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα έχουν πολύ διαφορετική κουλτούρα, έρχονται από αλλού και θέλουν να πάνε αλλού. Και τα κόμματα της ακροαριστεράς είναι τα κόμματα αυτά που δεν έχω την αίσθηση ότι μπορούν να συνεργαστούν με κανέναν», επισήμανε.
Η επικράτηση Λεπέν θα οδηγήσει σε εμφύλιες συγκρούσεις
Όπως δήλωσε, σχετικά με το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος σε κοινωνικό επίπεδο εφόσον επικρατήσει η Λεπέν, «είναι από τα βασικά ζητήματα που θέτει. Και ξέρετε, είναι και αυτό που είναι ανατριχιαστικό σε σχέση με τις αρχές της Ευρώπης. Το να πάρεις ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σου, πρέπει να είναι αυτοί που έχουν διπλή υπηκοότητα - δεν έχω ακριβή νούμερα, αλλά πρέπει να είναι ένα 10% και να τους κάνεις πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και πώς θα το κάνει αυτό; Θα κάνει και τους Ιταλούς μετανάστες ή θα κάνει μόνο τους Μαροκινούς; Θα δημιουργήσει διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, με βάση το χρώμα, με βάση την καταγωγή; Η γαλλική κοινωνία νομίζω θα μπει σε πάρα πολύ μεγάλη μεγάλες εσωτερικές εμφύλιες συγκρούσεις».
«Γίνεται μια εθνοκεντρική Γαλλία και η Ευρώπη περπατάει σε τεντωμένο σχοινί»
Εν συνεχεία, η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε «Και βέβαια όσον αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, μια κυβέρνηση Λεπέν, όσο και αν έχει εξημερωθεί τώρα, δεν θα είναι η Γαλλία που ξέρουμε, ούτε θα είναι η Γαλλία που θα πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, ούτε θα είναι η Γαλλία που θα έχει πολύ καθαρές θέσεις για τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας και της εμβάθυνσης των θεσμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα είναι μια Γαλλία που θα γυρίσει προς τα πίσω. Θα είναι εθνοκεντρική. Και επειδή η Ευρώπη για πάρα πολλά χρόνια από την ίδρυσή της έχει ως ατμομηχανή τη συνεργασία της Γαλλίας με τη Γερμανία, η Γερμανία ήταν η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη αλλά και η Γαλλία είναι μεγάλη δύναμη, αλλά είναι και η μεγαλύτερη πυρηνική, ίσως η μόνη πυρηνική δύναμη πλέον της Ευρώπης.
Όταν λοιπόν, αυτός ο ένας από αυτούς τους δύο πόλους γυρίζει πια προς τα μέσα και κοιτάει μόνο το εσωτερικό και μιλάει για τη Γαλλία και η Ευρώπη είναι ένα δευτερεύον θέμα, όταν βγαίνει η συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας και θαυμάζει τη Λεπέν και λέει ότι και εμείς κατά εκεί θα πάμε και γενικότερα μέσα στο κόμμα της Λεπέν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εκφράσει ανατριχιαστικές θέσεις και για τους αντισημίτες και αντίστροφα και ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς σε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτό λοιπόν τώρα, οι δύο μεγάλες χώρες της Ευρώπης, η ατμομηχανή της Ευρώπης, να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και η Ιταλία που είναι μια χώρα που δεν έπαιζε πολιτικό μεγάλο ρόλο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν παύει να είναι μια μεγάλη βιομηχανική χώρα, έχει και αυτή στραφεί προς το εσωτερικό της.
Καταλαβαίνουμε ότι η Ευρώπη περπατάει πάνω σε ένα σχοινί τεταμένο με δεδομένη την πιθανή εκλογή του Τραμπ και μετά αυτά που βλέπουμε και στη Ρωσία, τον καλπασμό της Ρωσίας τις τελευταίες μέρες. Άρα, οι εκλογές στη Γαλλία χτυπάνε καμπάνες σε όλες τις χώρες».