Δύο εβδομάδες «φωτιά» έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο των τουρκικών προκλήσεων. Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του με μεθοδικότητα και δεν πέφτει στην παγίδα της τουρκικής διγλωσσίας, όπου από τη μία χαμηλώνει δήθεν τους τόνους και από την άλλη επιτίθεται ξανά, αυτή τη φορά στο κομμάτι της μετανάστευσης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αποφυγή κινήσεων που έχουν ως στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και θα δώσει έμφαση στη διεθνοποίησης της τακτικής Ερντογάν.
Η αρχή της στρατηγικής εξωστρέφειας που έχει καταστρώσει η ελληνική κυβέρνηση θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο κ.Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη. Στο τετ α τετ θα τεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα, με κυρίαρχο αυτό της ενέργειας. Όπως είναι γνωστό ο Ιταλός πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της άμεσης υιοθέτησης ευρωπαϊκού πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο τρένο που τους μετέφερε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν στο Κίεβο.
Ντράγκι και Μητσοτάκης ταυτίζονται ήδη σε πολλά, με το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί δεδομένο ότι στο τραπέζι θα συζητηθεί και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Το επόμενο ραντεβού με ενδιαφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα έχει δοθεί για τις Βρυξέλλες, όταν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τακτική Σύνοδος Κορυφής των 27.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει ήδη τονίσει δημοσίως ότι όχι μόνο θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας προς συζήτηση αλλά θα ζητήσει να υπάρξει σαφής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών μέσα από το κείμενο συμπερασμάτων. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι εάν η τουρκική προκλητικότητα μπει στα επίσημα κείμενα της Συνόδου, κάτι που αποτελεί ελληνική επιδίωξη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για μία ακόμα ελληνική κίνηση που θα σπρώξει την Άγκυρα στην ευρωπαϊκή απομόνωση.
Επόμενος σταθμός θα είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, από τις 28 ως τις 30 Ιουνίου. Το παρόν αναμένεται ότι θα δώσουν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και οι Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ολαφ Σολτς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που θα συμμετάσχει στην σύνοδο του ΝΑΤΟ θα ταχθεί υπέρ της ανάγκης ηρεμίας στο εσωτερικό της συμμαχίας και θα αναδείξει τον ρόλο "ταραξία" της Τουρκίας.
Ο ευρωπαϊκός κύκλος εξωστρέφειας θα κλείσει την Τρίτη 5 Ιουλίου όταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με αφορμή την έξοδο της χώρας μας από την ενισχυμένη εποπτεία. Μια ομιλία που αναμένεται να στείλει πολλά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, μία από αυτές θα είναι σίγουρα και η Άγκυρα.