«Τα στοιχεία είναι καλά και επιβεβαιώνουν την επιτυχία της πολιτικής μας» τόνισε από την Αλεξανδρούπολη, αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον Γερμανό υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Bernd Krösser με αφορμή την παρουσία τους στο «EAST MACEDONIAN THRACE FORUM II».
«Είχαμε τα προβλήματα το περασμένο καλοκαίρι, θυμάστε τι γίνονταν τον Αύγουστο εδώ στην Εγνατία με τους διακινητές και απ΄ τα υψηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου, έχουμε μια πτώση που ξεπερνάει το 75% σε σχέση με το τότε και ιδίως στον Έβρο αλλά και στο πιο δύσκολο μέτωπο, το θαλάσσιο του ανατολικού Αιγαίου.
Γι' αυτό και έχουμε μια σημαντική αποσυμφόρηση του συστήματος υποδοχής και καταγραφής» ανέφερε ο κ. Καιρίδης προσθέτοντας ότι, «προφανώς, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε γιατί υπάρχουν πληθυσμοί που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη».
«Βλέπετε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, στην υποσαχάρια Αφρική και βεβαίως μια μικρή αλλά προβληματική σαφώς κινητικότητα στην ανατολική Λιβύη. Άρα χρειάζεται να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να επιμείνουμε στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική της αυστηρής προστασίας των συνόρων που εξασφαλίζει και αποτελεσματική διαχείριση αυτού του ζητήματος» ξεκαθάρισε ο Έλληνας υπουργός.
Μείωση πληθυσμού στον Βόρειο Εβρο
Ερωτώμενος για τη μείωση του πληθυσμού στον Βόρειο Έβρο και ειδικά στους δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου, σχολίασε ότι το γεγονός τους προβλημάτισε πολύ και τη διακομματική επιτροπή της Βουλής.
«Κι αυτό γιατί συλλήβδην για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπάρχει, κατά τη γνώμη μου - φεύγω από τα του υπουργείου - μια Θράκη μέσα στη Θράκη, δηλαδή δεν είναι όλοι οι νομοί και οι περιοχές το ίδιο και πρέπει η ελληνική πολιτεία να εστιάσει στους δυο δήμους με στοχευμένες πολιτικές» είπε ο κ. Καιρίδης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι προοπτικές μετά από χρόνια απαξίωσης, γίνονται πιο ελπιδοφόρες.
Απάντηση στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως
Παίρνοντας θέση στην άποψη που διατύπωσε σε άρθρο του ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος καλώντας τον κ. Καιρίδη, με αφορμή τη μελλούμενη υπογραφή των έξι Διακρατικών Διμερών Συμφωνιών Εργασιακής Κινητικότητος, να λάβει υπόψη του «την πολιτιστική ιδιοπροσωπεία της πλειονότητος, που πρέπει να διατηρηθεί στην Περιφέρειά μας και να μην ανατραπεί, ώστε να μην κατασταθεί ακόμα περισσότερο, υποχείριο γειτονικών αναθεωρητισμών», ο υπουργός Μετανάστευσης ξεκαθάρισε ότι σέβεται απόλυτα την Εκκλησία και θεωρεί τυχερή την Αλεξανδρούπολη που έχει τον συγκεκριμένο ιεράρχη.
«Προφανώς υπάρχουν φοβίες και ανασφάλειες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όμως η λελογισμένη μετανάστευση με όρους και κανόνες όπως εμείς την σχεδιάζουμε και υλοποιούμε , μπορεί και είναι μοχλός ανάπτυξης. Η εθνική θωράκιση, η εθνική ισχύ, η δύναμη της χώρας, περνάει μέσα από την οικονομική ανάπτυξη που ευνοεί τους πάντες άρα το ζήτημα είναι μια πολιτική έξυπνη που δίνει λύσεις και που εντέλει προχωρά όλη την Ελλάδα μπροστά».
Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, επειδή το υπουργείο και η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη ότι η περιοχή της Θράκης είναι ευαίσθητη για πολύ συγκεκριμένους λόγους, γι΄ αυτό και έχουν αποφύγει να κάνουν δομές φιλοξενίας όπως υπάρχουν αλλού με εξαίρεση, όπως είπε, μια πολύ μικρή και συγκεκριμένη δομή στο Φυλάκιο για την εξυπηρέτηση των ολιγόχρονων αναγκών που παρουσιάζονται.
Από την πλευρά του ο Γερμανός Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μπέρντ Κρόσερ ( Bernd Krösser) δήλωσε ότι και οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης, με την Ελλάδα να είναι χώρα υποδοχής στο δρόμο της μετανάστευσης προς τις χώρες της ΕΕ. «Αντιμετωπίζουμε μεγάλο αριθμό παράνομης μετανάστευσης στη Γερμανία και συζητάμε πώς να υποστηρίξουμε την Ελλάδα για ότι πρέπει να γίνει για να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς» δήλωσε.