Είναι δουλειά των εισαγγελέων η λειψυδρία;
Shutterstock
Shutterstock

Είναι δουλειά των εισαγγελέων η λειψυδρία;

Η εγκύκλιος, με την οποία η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, κάλεσε τους εισαγγελείς της χώρας, να γρηγορούν για τις εκατοντάδες παράνομες γεωτρήσεις και την υπεράντληση, από τις νόμιμες, ξαφνιάζει.

Η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση δικαιολογεί ερωτήματα του τύπου: μα καλά είναι δουλειά των εισαγγελέων η αντιμετώπιση της λειψυδρίας; δεν έχουν πιο επείγοντα θέματα να ασχοληθούν; 

Προφανώς, υπάρχουν ζητήματα στη Δικαιοσύνη, που απαιτούν την επισταμένη εποπτεία και φροντίδα του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, η ασυνήθιστη και ηχηρή παρέμβαση, είναι ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα προς την κοινωνία και την πολιτεία.

Η λειψυδρία, η ανορθολογική χρήση του νερού, οι παρανομίες στη διαχείρισή του, δημιουργούν κινδύνους τους οποίους, δεν αντιλαμβάνονται στην αληθινή διάστασή τους οι πολίτες και δεν θα τους κατανοήσουν αν η Πολιτεία συνολικά δεν μπει σε μια διεξοδική συζήτηση για την υλοποίηση δύσκολων αποφάσεων και επιβολής των αναγκαίων λύσεων. 

Τη στιγμή κατά την οποία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δημοσιοποιούσε τη σχετική εγκύκλιο, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωνε τη σύμβαση για τη δημιουργία ενός νέου αγωγού μεταφοράς νερού. Ο αγωγός θα στοιχίσει 3.5 εκ. ευρώ και θα διοχετεύει νερό από τη λιμνοδεξαμενή του ποταμού Ξηριά προς τον Αλμυρό και την Ευξεινούπολη. Θα αρδεύει σχεδόν 6.400 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, «θα συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων και στη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών».

Στην ευρύτερη περιοχή, η βασική καλλιέργεια είναι βαμβάκι. Το 70% των καλλιεργειών βαμβακιού στη χώρα, αρδεύεται με τα κανονάκια που στέλνουν το νερό στο θεό, στην άσφαλτο και στο πουθενά. Οι απώλειες νερού από τα κανονάκια, υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, φτάνουν και ξεπερνούν το 60 τοις εκατό.

Οι αγρότες έχουν πρόσβαση σε φθηνό νερό και δεν έχουν σπουδαίο κίνητρο, καθοδήγηση και υποχρέωση να προχωρήσουν σε σύγχρονες μεθόδους ποτίσματος που θα εξοικονομούσαν τεράστιες ποσότητες νερού.

Οι παράνομες γεωτρήσεις, αλλά και η ανεξέλεγκτη άντληση από τις νόμιμες, αποτελούν βασικούς λόγους που οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα δεν μπαίνουν στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του ποτίσματος των καλλιεργειών τους.

«Σ’ αυτή την παρατηρούμενη αλόγιστη χρήση των υδάτων συμβάλλουν ουσιωδώς τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις, όσο και η ανέλεγκτη λήψη ύδατος από τις νόμιμες γεωτρήσεις, χωρίς την τήρηση οιουδήποτε ανωτάτου ορίου (πλαφόν) για την ποσότητα που δικαιούνται οι κατά νόμο δικαιούχοι αυτών, ενώ ο αριθμός των παράνομων γεωτρήσεων είναι πολλαπλάσιος των νομίμων» αναφέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην εγκύκλιο, που κανονικά θα έπρεπε να έχει βγει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ... «κουτόφραγκοι» παντού αλλού στο σύγχρονο κόσμο χρησιμοποιούν σε μεγάλη κλίμακα στη γεωργία την τεχνολογία.

Δεν είναι θέμα κόστους η αλλαγή του τρόπου άρδευσης, σημειώνουν οι ειδικοί, αλλά βολέματος. Η πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών βολεύεται με αυτό που ξέρει και την πρόσβαση στο φθηνό και άφθονο, έως σήμερα, νερό.

Η αναδιανομή των υδάτων και τα έργα μακράς πνοής, όπως η μεταφορά νερού από τη λίμνη του Αχελώου για τις μελλοντικές ανάγκες της πρωτεύουσας, θα επιφέρουν κόστος σε χρήμα ενώ θα πυροδοτήσουν και αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ειδικά εάν τους λείψει η εύκολη μέχρι σήμερα πρόσβαση στο νερό.

Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη επίγνωση του προβλήματος και των ενδεδειγμένων λύσεων και για το λόγο αυτό στη ΔΕΘ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα μεγάλων επενδύσεων στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που διαχειρίζονται το νερό, με βάση την πραγματική αξία που έχει, σε ένα άνυδρο μέλλον.

Δεν αρκούν όμως οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες και οι εισαγγελικές παραγγελίες. Είναι αναγκαίο κάποιος να πάρει από το χέρι και τον αγρότη παλαιάς κοπής και να τον οδηγήσει βήμα βήμα, με πλήρη τεχνική υποστήριξη και χρηματοδότηση στο ζητούμενο.

Δεν θα το κάνει ο πρωθυπουργός, δεν θα το κάνει ο κάθε εισαγγελέας που μπορεί μόνο να στείλει στο σκαμνί για παραδειγματισμό τον αγρότη με την παράνομη γεώτρηση ή που αντλεί νερό χωρίς κανένα κόφτη και χωρίς πολλές φορές να ξέρει την πραγματική ανάγκη των καλλιεργειών του.