Στην παραδοχή ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να αυξήσει κάποιους φόρους και να μειώσει κάποιους άλλους προχώρησε η Ελένη Χρονοπούλου, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και υποψήφια βουλευτής Επικρατείας.
Ερωτηθείσα μάλιστα να διευκρινίσει τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της φορολογίας έφτασε στο σημείο να πει ότι «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».
Καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Ελ. Χρονοπούλου επιχείρησε να παρουσιάσει μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς της ζήτησε να σχολιάσει ποιοι φόροι εννοεί πως θα αυξηθούν. «Ποιους θα αυξήσετε, μια και το λέτε, ποιους θα μειώσουν όλοι το λένε, ποιους θα αυξήσετε είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε», ρώτησε για να λάβει την απάντηση από την κυρία Χρονοπούλου πως... «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».
Ο διάλογος της Ελένης Χρονοπούλου με τον δημοσιογράφο Πάνο Αμυρά και τον Γιώργο Κουβαρά για την κοστολόγηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:
Χρονοπούλου: Το έχουμε κοστολογήσει επιμέρους, απλά αν ξεκινήσω να σας το αναλύω θα χάσουμε χρόνο για τους τηλεθεατές.
Αμυράς: Επειδή διάβασα το πρόγραμμά σας, έχετε ένα μέτρο που λέει «έκτακτη φορολόγηση κερδών τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων τί έσοδα προσδοκάτε από αυτό το μέτρο και ποιες νοείτε «μεγάλες επιχειρήσεις».
Χρονοπούλου: Τα κοστολογημένα μας μέτρα είναι οι συντάξεις, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση των φόρων στην εργασία μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στην υγεία,(αναλύει ΕΚΑΣ και νούμερα)
Αμυράς: Ποιες μεγάλες επιχειρήσεις θα φορολογήσετε; Είδα στο πρόγραμμά σας ότι θα καταργήσετε έκτακτη φορολόγηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν μονοπωλιακό χαρακτήρα. Τί εννοείτε;
Χρονοπούλου: Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ανακατανομή του φορολογικού συστήματος. Δηλαδή αντί να έχουμε σήμερα φόρο κατανάλωσης 60% που πληρώνουν οι μικρομεσαίοι, να μπορέσουμε να δώσουμε μία εναλλακτική ώστε ουσιαστικά ανακατανέμοντας τους φόρους να μπορεί το κράτος να μην πιέζει τους πολλούς.
Αμυράς: Άρα θα αυξήσετε κάποιους φόρους και κάποιους θα μειώσετε.