Στον εκσυγχρονισμό και την οικοδόμηση των αναγκαίων δομών για έναν μηχανισμό συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων από τις φυσικές καταστροφές στοχεύει το έργο «Υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το Συντονισμό Δράσεων Προετοιμασίας και Κινητοποίησης για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα.
Το έργο χρηματοδοτείται και συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων - DG REFORM), στο πλαίσιο του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας (TSI 2022) και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η Expertise France.
Οι δράσεις του στοχεύουν στη βελτίωση του μηχανισμού συντονισμού και διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς για πρόληψη κινδύνων, καταστροφών και την κινητοποίηση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης καθώς και στην ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πολιτική προστασία.
Ένας από τους κεντρικούς στόχους του έργου είναι η λειτουργία του νέου Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων από φυσικές καταστροφές που θα υποστηρίζεται από μια Εθνική Βάση Δεδομένων για τη Μείωση της Επικινδυνότητας των Καταστροφών, η οποία θα έχει επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση.
«Το έργο αυτό έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εμβληματικό - flagship», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης αφού ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικά την DG REFORM καθώς επίσης και τη γαλλική κυβέρνηση και την Expertise France «για την εξαιρετική βοήθεια και συνεργασία», περιέγραψε τις 3 κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το έργο.
«Το ένα σημείο αναφέρεται στην ίδια τη δομή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το δεύτερο σημείο είναι πώς θα μπορέσουμε να αναλύσουμε τη διαχείριση του κινδύνου σε σχέση με τις κρατικές υπηρεσίες, τι θα πρέπει να αλλάξουμε σε μία χώρα που είναι τόσο ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές και το τρίτο σημείο είναι στη συνεργασία και στον συντονισμό όλων όσων εμπλέκονται στη μεγάλη προσπάθεια». Κεντρικός άξονας, όπως υπογράμμισε, αυτής της νέας σύλληψης είναι η δημιουργία ενός νέου Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων που θα υποστηρίζεται από μια Εθνική Βάση Δεδομένων και η οποία θα προσφέρει επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση των επιχειρησιακών αποφάσεων.
Από τον περασμένο Ιούνιο που ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου έχουν γίνει, σύμφωνα με τον υπουργό, σημαντικά βήματα. Συγκεκριμένα:
- Ολοκληρώθηκε η ετοιμασία του οργανισμού του υπουργείου και σε λίγες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση.
- Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος στον σχεδιασμό και υλοποίηση του νέου Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος έχει ενσωματωθεί στον οργανισμό του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτού του Εθνικού Μηχανισμού θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Εθνική Βάση Δεδομένων, που θα επιχειρεί με επιστημονικό τρόπο να βοηθήσει στη Μείωση της Επικινδυνότητας των Καταστροφών. Θα υποστηρίζεται, βέβαια, από επιστημονικές ομάδες και θα συμβάλλει καθοριστικά στη λήψη των επιχειρησιακών αποφάσεων.
«Η δημιουργία αυτού του υπουργείου πριν από ένα χρόνο δεν είναι τυχαία. Ο πρωθυπουργός το δημιούργησε, διότι για την κυβέρνηση η κλιματική κρίση είναι προτεραιότητα», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι φιλοσοφία του project, είναι πώς η κλιματική κρίση είναι συνδεδεμένη με την Πολιτική Προστασία. «Μέσω του υπουργείου δημιουργείται το γνωστό τρίγωνο "πρόληψη-προετοιμασία/ετοιμότητα-ανθεκτικότητα".
Είναι μια καινοτόμα, ολιστική προσέγγιση, είναι μία γέφυρα μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας και οπωσδήποτε βασίζεται σε αυτό το γνωστό τρίπτυχο, το οποίο φάνηκε ότι και το καλοκαίρι έδωσε απτά δείγματα γραφής. Αυτό είναι και το νέο «δόγμα» του υπουργείου. Καθοδηγεί κάθε δράση και πρωτοβουλία μας και δημιουργεί με όλους τους άλλους συντελεστές τη δυνατότητα για άμεση απόκριση μέσω ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης του κινδύνου», σημείωσε.
«Προχωράμε, λοιπόν, στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Θεωρώ, προσωπικά, ότι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Είναι επιτακτική αναγκαιότητα και ελπίζω αυτό το όραμα που όλοι εμείς που συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, μοιραζόμαστε να αναμορφώσει προς το καλύτερο το όλο σύστημα διαχείρισης των φυσικών καταστροφών και να μειώσει οπωσδήποτε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης φτάνοντας σε ένα "zero" στις απώλειες ανθρώπινων ζωών και μειώνοντας κατά πολύ τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών όπως και στις υποδομές του κράτους. Δεν είναι εύκολο το έργο, για πολλούς λόγους.
Χρειάζεται μεθοδικότητα, πείσμα, αποφασιστικότητα, να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. Την ίδια στιγμή όμως χρειάζεται να έχουμε και καινοτόμες προσεγγίσεις. Είναι οι μόνες που πραγματικά θα φέρουν πρακτικό αποτέλεσμα σε αυτό το εμβληματικό έργο. Μέσα από αυτό, φιλοδοξούμε αυτό το υπουργείο να στηθεί με σωστό τρόπο, να είναι πρότυπο-μοντέλο στα ευρωπαϊκά δεδομένα για να μπορέσει ακριβώς να μεταφέρει αυτή τη δύσκολη ελληνική εμπειρία, τη μεγάλη ελληνική εμπειρία, και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Από την πλευρά του ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave έκανε λόγο για μία σημαντική μέρα καθώς οι προκλήσεις από την «κλιματική απορρύθμιση» είναι πάρα πολλές. Αφού ευχαρίστησε την χώρα μας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη που επέδειξε προς τη Γαλλία στη μάχη των φετινών δασικών πυρκαγιών με την αποστολή ελληνικών καναντέρ, τόνισε:
«Η αμοιβαία βοήθεια και συνεργασία μεταξύ των Γάλλων και Ελλήνων πυροσβεστών έχει γίνει παράδοση, με την τόσο σημαντική συμβολή της αποστολής των ελληνικών Canadairs στη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι ή την αποστολή των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα το 2021. Αυτή η συνεργασία είναι ένα από τα θεμέλια της γαλλο-ελληνικής φιλίας διότι είναι στην ανάγκη που βλέπει κανείς ποιοι είναι οι φίλοι του, αλλά είναι και ένα από τα θεμέλια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Χαίρομαι πολύ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί αυτό το έργο, φέρνοντας σε επαφή Γάλλους και Έλληνες εμπειρογνώμονες για μια καλύτερη προετοιμασία των φορέων που εμπλέκονται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει όλους, ενώ και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης γίνονται όλο και πιο συχνές. Πολλές ανθρώπινες ζωές και υλικά αγαθά μπορούν να σωθούν, αν προετοιμαστούμε από κοινού».
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, οι οποίες καθίστανται πιο δυσχερείς λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mario Nava.
«Εργαζόμαστε από κοινού με τις ελληνικές αρχές για την αποτροπή μελλοντικών φυσικών καταστροφών και τον περιορισμό των συνεπειών τους. Το Εργαλείο Τεχνικής Υποστήριξης είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να προσαρμοστεί στις διαφορετικές συνθήκες και ανάγκες των κρατών μελών στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων τους», είπε και προσέθεσε ότι φέτος το καλοκαίρι η Ελλάδα ακολουθώντας το τρίπτυχο «πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, ανθεκτικότητα», έδειξε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο, όπως είπε, δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
Τέλος, ο γενικός διευθυντής της Expertise France, Jérémie Pellet τόνισε: «Στην Expertise France είμαστε υπερήφανοι που κληθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμβάλουμε με τεχνική υποστήριξη το έργο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την ενίσχυση των μηχανισμών απόκρισης σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών, αλλά και προσαρμογής των συστημάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».