Ως προοίμιον: ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χάρη Δούκα, αποφάσισε την ανέγερση μνημείου για τους νεκρούς των Τεμπών!
Δηλαδή το φρικτό δυστύχημα έγινε στην Αθήνα; Ή ήταν μόνο Αθηναίοι πολίτες οι αδικοχαμένοι των Τεμπών, που να αιτιολογεί ανέγερση μνημείου τους στην Πρωτεύουσα; Και γιατί όχι μνημείο και για τους καμένους του Ματιού που έχει γεωγραφική εγγύτητα, ως ανήκον στην ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας; Και επίσης, γιατί όχι και για τους πνιγμένους της Μάνδρας;
Όχι, δεν είναι σοβαρές οι ερωτήσεις μου. Και δεν είναι ερωτήσεις ενός αναίσθητου. Προκλητικές είναι, σκόπιμα προβοκατόρικες, επειδή η συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύει ότι στο δυστύχημα των Τεμπών η απώλεια, η θλίψη, το σοκ, η στενοχώρια, το πένθος, του απλού λαού για το φρικαλέο αναπάντεχο, αξιοποιούνται και ευτελίζονται από τους εμπόρους του λαϊκού συναισθήματος.
Εμπόριο λαϊκού συναισθήματος υπήρξε και κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Δεν θα αναφερθούμε επί της ουσίας, καθώς δεν πρόσφερε κάτι νέο, πέραν της επένδυσης στο λαϊκό συναίσθημα, στις κομματικές αντεγκλήσεις, στη φτήνια λόγου, στη μικροπρέπεια, και στο αναμενόμενου σόου της Ζωής, που άφησε τις «καρδούλες» και βρήκε τον παλιό εαυτό της.
Δεν αναφερόμαστε καν στην πολυαναμενόμενη ομιλία του τότε υπουργού Κώστα Καραμανλή, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και έγινε συσσωρευτής μίσους. Απάντησε παραιτούμενος της βουλευτικής ασυλίας - η οποία άλλωστε προβλέπεται στο άρθρο 86 εφόσον από την ακροαματική διαδικασία υπάρξει εμπλοκή του ονόματός του.
Από την αρχή έχουμε πει από εδώ ότι θα αναμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Ευτυχώς, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Φλωρίδη, το υπουργείο προχωρά μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα, στην κατασκευή του χώρου για να διεξαχθεί η δίκη.
«Θα είναι έτοιμος μέχρι τέλος Μαΐου, θα έχει 100 θέσεις για δικηγόρους και δημοσιογράφους», και όπως είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για «να μην ζήσουμε την τραγωδία που ζήσαμε με το Μάτι, που δεν βρίσκατε αίθουσα για να ξεκινήσει η δίκη».
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε τον Ιούλιο του ‘23 στο αίτημα των ανακριτών και έφερε κατεπείγουσα διάταξη για να μπορέσουν οι ανακριτές να ακούσουν τις συνομιλίες». Ήταν μεν απομαγνητοφωνημένες, αλλά οι προβλέψεις στη νομοθεσία, δεν επέτρεπαν να ακουστούν συνομιλίες μεταξύ όλων των πιθανών εμπλεκομένων, των μηχανοδηγών και των σταθμαρχών!
Ψηφίστηκε διάταξη η οποία διεύρυνε το πεδίο έρευνας του ανακριτή, και υπενθύμισε ότι ο νόμος επέτρεπε στους ανακριτές να ακούνε συνομιλίες μεταξύ πιλότων εμπορικών αεροσκαφών και πύργων ελέγχου, αλλά όχι μηχανοδηγών και σταθμαρχών! Αυτή τη διάταξη του κράτους οπερέτα άλλαξε ο Φλωρίδης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τότε την καταψήφισε!
Κατά τα άλλα, κυνικώς μιλώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ επ’ ωφελεία του, αν και από την αρχή επένδυσε σε αυτή, αφενός για να συμψηφίσει την εκατόμβη του Ματιού, αφετέρου για να αντλήσει πολιτική υπεραξία.
Ο Κασσελάκης, ενώ το κόμμα του συνυπέγραψε την πρόταση Ανδρουλάκη, έσπευσε να της αφαιρέσει πολιτικό βάρος, χαρακτηρίζοντάς την ως «σόου και κοκορομαχία». Αλλά υπέγραψε το σόου και την κοκορομαχία!
Πιο πριν είχε καλέσει τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και να διεξαχθούν εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, με αποτέλεσμα να τον πάρει στο ψιλό ο Ανδρέας Λοβέρδος: «Ένας στρατιώτης του πυροβολικού από τη μονάδα που υπηρετεί, ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Φαντάζεστε να ήταν και στρατηγός τι θα έκανε…».
Μια ημέρα μετά ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, δήλωσε ότι θα ήταν «Ευχής έργον να ρίξει την κυβέρνηση η Ευρωπαία Εισαγγελέας». Τα είπε αυτά στέλεχος του κόμματος που κατήγγελλε ως προδότες τους «Γερούν γερά»!
Ο κ. καθηγητής δεν κατάλαβε τι είχε πει η εισαγγελέας. Πιάστηκε από τη φράση «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια». Η ίδια είχε διευκρινίσει ότι αναφερόταν στο άρθρο 86 του συντάγματος και όχι σε κυβερνητικές ενέργειες. Αλλά ο κύριος καθηγητής δεν το κατάλαβε!
Σε επισήμανση συνομιλητή ότι υπάρχει υπόμνηση του Αρείου Πάγου που λέει στην κ. Κοβέσι να ασχολείται με τα της αρμοδιότητάς της, ο Φαραντούρης απάντησε: «Ε και τι σημαίνει αυτό; Ο Άρειος Πάγος στη χούντα έλεγε η Επανάσταση επικρατεί…».
Η Ένωση Δικαστών αγανάκτησε και του την «έπεσε», κατηγορώντας τον ότι «Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές με αντιδημοκρατικούς χαρακτηρισμούς».
Παρόλα αυτά ο καθηγητής επανήλθε, ζητώντας και τα ρέστα. Κατηγόρησε «τη ΝΔ και «το πρωθυπουργικό κονκλάβιο» ότι έχουν υποστεί αλλεργικό σοκ από το ενδεχόμενο η έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών (Ευρωπαϊκών και Ελληνικών) να ρίξει φως στο έγκλημα των Τεμπών.
Δηλαδή καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και σύμβουλος Προέδρου κόμματος, δεν κατάλαβε την αρμοδιότητα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, η οποία δεν διερευνά το δυστύχημα αλλά την πορεία της σύμβασης 717, έρευνα που είναι ανεξάρτητη από το δυστύχημα, και της οποίας η μη εκτέλεση δεν σχετίζεται με το δυστύχημα, όπως είπε και ο Σπίρτζης.
Δίκιο είχε το απελπισμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε «Και επίτηδες να το έκαναν, δεν θα το έκαναν με τόση επιτυχία».