Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί η κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα μετά από την σημαντική διασπορά που καταγράφει ο ιός τα τελευταία 24ωρα. Η αύξηση των κρουσμάτων στις 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας σφίγγει τον κλοιό και κάνει πολλούς να σκέφτονται ήδη την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων. Η χρονική συγκυρία άλλωστε δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Από την μία η έναρξη της τουριστικής περιόδου με τις αφίξεις των ξένων τουριστών να συνεχίζονται και από την άλλη ο εσωτερικός τουρισμός να μην έχει ακόμα κορυφωθεί δημιουργεί ένα ασφυχτικό πλαίσιο.
Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων που μόνο ευχάριστα δεν προδιαγράφεται. Τα πρωτόκολλα είναι ήδη έτοιμα και αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική απόφαση προκειμένου να ενεργοποιηθούν. Μπορεί αυτή την στιγμή κανείς να μην προκρίνει την λήψη νέων μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει ένα εύρος κινήσεων που θα πραγματοποιηθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Η λύση ενός γενικού lockdown δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο. Εφόσον όμως κριθεί απαραίτητο σε τοπικό επίπεδο δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για ένα μέτρο που προφανώς και δεν έχει οριστικοποιηθεί όμως μπορεί να αποφασιστεί στα πρότυπα ξένων χωρών. Ακόμα δεν αποκλείεται να επανέλθουν ορισμένοι περιορισμοί, πάντα σε τοπικό επίπεδο, στην λειτουργία και χωρητικότητα χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.
Την ίδια ώρα η προσοχή της κυβέρνησης εστιάζεται στην κατάθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αποσυνδέει την συμμετοχή στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από την απόλυση στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που εξετάζεται είναι να διαρκεί η άδεια άνευ αποδοχών σε όλους όσοι πουν «όχι» στο εμβόλιο όσο θα κρατάει ο υγειονομικός κίνδυνος. Μία ρύθμιση που απαιτεί προσεχτικούς χειρισμούς, καθώς “πατάει” ακόμα και σε συνταγματικά ζητήματα.