Πολλά θα γραφτούν και ακόμα περισσότερα θα ειπωθούν για τα όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Με δεδομένο τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των συζητήσεων κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το ακριβές περιεχόμενο.
Για να μπορέσει λοιπόν κάποιος να εκτιμήσει την πορεία των επαφών καλό θα ήταν να μην μείνει απλώς στην συγκεκριμένη συνάντηση αλλά να εξετάσει ολόκληρο το σκηνικό μέσα στο οποίο έγινε η επαφή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ήρθε ως επιστέγασμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και βρήκε τη χώρα μας ουσιαστικά ενισχυμένη έναντι της Τουρκίας για πολλούς και σοβαρούς λόγους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
- Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτέλεσε συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
- Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα - αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας - προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
- Στο ίδιο αυτό διάστημα η Ελλάδα πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.
- Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η χώρα μας πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.
- Η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα - όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νόμου - ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».
- Την ίδια περίοδο η κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, όπως η υπογραφή συμφωνίας για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».
Όποια λοιπόν κατάληξη και εάν έχουν οι διερευνητικές διάχυτη είναι η πεποίθηση στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι η Ελλάδα του 2021 που προσήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2016, όταν και πραγματοποιήθηκε ο 60ος γύρος. Διαφορά που έχει να κάνει με την τακτική που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.