Επιχείρηση «αλλαγή σελίδας»
Eurokinissi
Eurokinissi

Επιχείρηση «αλλαγή σελίδας»

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει “μονοθεματική” ατζέντα, προφανώς» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του και είναι σαφές ότι αυτή ακριβώς τη θέση θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αναπτύξει, όσο περισσότερο μπορεί, η κυβέρνηση. Η στόχευση είναι πολλαπλή και το σημείο τερματισμού για τον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι πλέον η κάλπη των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου.

Με τον σκόπελο του νόμου, πλέον, για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να έχει πλέον ξεπεραστεί, αφήνοντας, όμως, ένα σαφές αποτύπωμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι στην πολιτική σκακιέρα έκανε την κίνηση εκείνη, που θα εξασφάλιζε την περεταίρω διείσδυση του στο κεντρώο χώρο. Το επόμενο βήμα, χωρίς να είναι απαραίτητα στην αντίθετη κατεύθυνση, θα έχει, πάντως, ως στόχο η κυβέρνηση να απευθυνθεί και στο συντηρητικό της ακροατήριο. Για το λόγο αυτό, αναμένεται το επόμενο διάστημα να επικεντρωθεί στην προώθηση σειράς πολιτικών, που κατά μία έννοια, θα μπορούσαν πολιτικά να αποτελέσουν και «αντίβαρο», όπως για παράδειγμα το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό και τη στήριξη των οικογενειών, που έχει ήδη αρχίσει και θα επανέλθει στο προσκήνιο.

Στην ίδια κατεύθυνση τα θέματα ασφάλειας, που η κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ιεράρχηση, οι νέοι, αυστηρότεροι, ποινικοί κώδικες, που αναμένεται να ψηφιστούν εντός της εβδομάδας από τη Βουλή και η επαναφορά στη θετική ατζέντα, με προώθηση νομοσχεδίων, που θα επιβεβαιώνουν αυτό που χαρακτηρίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως το μεταρρυθμιστικό πρόσημο του κυβερνητικού έργου.

Η «επιχείρηση αλλαγής σελίδας» δε μπορεί, ωστόσο, να εξελιχθεί όπως το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει, όσο παραμένουν ανοιχτά μέτωπα. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις κορυφώνονται με την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Τρίτη και την εικόνα των τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Έως σήμερα είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει την παραμονή της καθόδου τους στην πρωτεύουσα, ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε». Από το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση ότι οι δυνατότητες στήριξης των αγροτών έχουν εξαντληθεί, ενώ γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει προοπτική νέας συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους τους, παρά μόνο με τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Ανοιχτό θέμα για την κυβέρνηση παραμένει και η κατάσταση στα πανεπιστήμια, με τις καταλήψεις των φοιτητών και τις «αρρυθμίες» στην εξεταστική περίοδο να συνεχίζονται, την ώρα, που το επίμαχο νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων παίρνει τις επόμενες ημέρες την κοινοβουλευτική οδό. Η κυβερνητική θέση είναι ξεκάθαρη, η νομοθετική ρύθμιση θα προχωρήσει και ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με την ευθύνη να βαραίνει και τις πρυτανικές αρχές. Το θέμα αναμένεται να αναζωπυρώσει και την πολιτική αντιπαράθεση, όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη βουλή, με την κυβέρνηση να θέτει το πρόσημο της προοδευτικότητας ή της ιδεοληψίας στη στάση, που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν το επόμενο κύμα των δημοσκοπήσεων, ώστε να γίνει μια αποτίμηση επί πραγματικών δεδομένων, για τις επιπτώσεις όλων των θεμάτων, που κυριάρχησαν το τελευταίο διάστημα, οπότε η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί κοινωνικές, αλλά και εσωκομματικές αντιδράσεις, για πρώτη φορά με τέτοια ένταση. Πέρα, όμως, από τη θεματολογία της επικαιρότητας, υπάρχει μια «σταθερά», που προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η ακρίβεια, που αξιολογείται εδώ και μήνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα για τους πολίτες, σε όλες τις μετρήσεις, αποτελεί τη δυσεπίλυτη εξίσωση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, καθώς έως τώρα τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών, που έχουν αναληφθεί, δεν προκαλούν ικανοποίηση στους καταναλωτές, πολλές φορές δε γίνονται καν αντιληπτά. 

Το επόμενο τρίμηνο αποτελεί μια δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση, που καλείται έως την παραμονή μιας εκλογικής αναμέτρησης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να δώσει τις λιγότερες δυνατές «αφορμές» στους πολίτες, ώστε να περιορίσει την ψήφο διαμαρτυρίας ή τη χαλαρή ψήφο στην κάλπη των ευρωεκλογών. Μια ψήφο, που μπορεί να μην παράγει έμπρακτα πολιτικά αποτελέσματα, δημιουργεί, όμως, το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο κυβέρνηση, αλλά και αντιπολίτευση, θα πορευτούν.