Επιχείρηση απεγκλωβισμού της κυβέρνησης από την υπόθεση Σαμαρά
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού της κυβέρνησης από την υπόθεση Σαμαρά

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά επήλθε και τυπικά την Τρίτη, οπότε συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του Γιάννη Τραγάκη και, χωρίς ενστάσεις, ομόφωνα, επικύρωσε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της επιτροπής, οι Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Τσιάρας, Θανάσης Μπούρας και Θεόδωρος Καράογλου, δεν συζήτησαν ιδιαιτέρως το θέμα.

Με τον θεσμικό «επίλογο», την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, το θέμα «κλείνει» και τυπικά για την κυβέρνηση, που μετρά πλέον μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 βουλευτών και παράλληλα «ανοίγει» για το Μέγαρο Μαξίμου το ουσιαστικό θέμα του απεγκλωβισμού του από την υπόθεση Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας τοποθετηθεί και ο ίδιος για το θέμα, με την φράση «ό,τι έγινε, έγινε» έδωσε τον τόνο, με κυβερνητικές πηγές να επιβεβαιώνουν το κλίμα αυτό, σημειώνοντας ότι «το θέμα έχει κλείσει».

Παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, βάσιμα, εκτιμούν ότι η διαγραφή Σαμαρά δεν θα ακολουθηθεί από περεταίρω διαρροές βουλευτών, το κομβικό είναι αν θα ακολουθηθεί από διαρροές ψηφοφόρων.

Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα δείξουν την τάση - αν και η βασική εκτίμηση είναι ότι οι όποιες διαρροές εκλογικής δύναμης προς τα δεξιά έχουν ήδη καταγραφεί - έως τότε, όμως, για το κυβερνητικό επιτελείο το μείζον είναι η επαναφορά της ατζέντας του κυβερνητικού έργου, όπως και το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας στη δημόσια συζήτηση.

Ήδη, το σκεπτικό της διαγραφής Σαμαρά περιελάμβανε το διακύβευμα αυτό, όταν σημειωνόταν ότι «κανείς δε μπορεί να παίζει» με την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Στον συγκεκριμένο σχεδιασμό, το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι καταλυτικό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, υπενθυμίζοντας όσα έχουν ήδη γίνει - χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσία του στην εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν γίνει, ενώ οι περιοδείες και οι στοχευμένες επαφές με πολίτες, όπως έγινε με τους αγρότες στο Καπανδρίτι τις προηγούμενες μέρες, θα βρεθούν στο πρόγραμμά του.

Οι επαφές με βουλευτές αναμένεται, επίσης, να πυκνώσουν, ώστε να απορροφηθούν και να προληφθούν οι όποιοι κραδασμοί στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας θα επαναλαμβάνεται, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται μακριά από εθνικές κάλπες, όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την Τρίτη (19/11), συνδέοντας το άμεσα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επενδύσεων, επισημαίνοντας κατά την τελετή θεμελίωσης του data center campus της γαλλικής εταιρείας Data4 στην Παιανία, ότι αποτελεί επιβεβαίωση της συνολικά πολύ καλής πορείας της οικονομίας, «του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πια ουσιαστικά κανέναν πραγματικό πολιτικό κίνδυνο, της σταθερότητας που εκπέμπει αυτή η κυβέρνηση και της σιγουριάς που τελικά δίνει σε σημαντικούς ξένους επενδυτές να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια - στην προκειμένη περίπτωση, στην πρώτη φάση 300 εκατομμύρια - για να δρομολογήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού μέσα στο Δεκέμβριο, αποτελεί το επόμενο κρίσιμο γεγονός στο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό ημερολόγιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση, που θα τηρήσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Έως τώρα, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός, εξακολουθεί να συντηρεί το «μυστήριο» για τις επόμενες κινήσεις του, όταν οι στενοί του συνεργάτες αφήνουν ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, αλλά και το οξύ κλίμα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, δηλώνοντας στον ΑΝΤ1 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται, ότι «όλα αυτά που είπα στην συνέντευξη μου τα έχω ξαναπεί πολλές φορές. Προφανώς, η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη».

Το κρίσιμο ορόσημο για την κυβέρνηση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συζήτηση να αναμένεται να αρχίσει επισήμως από τις αρχές του νέου έτους.

Η επιλογή του προσώπου εναπόκειται αποκλειστικά στον πρωθυπουργό και τα χαρακτηριστικά, που θα έχει θα σηματοδοτήσουν έντονες πολιτικές ζυμώσεις, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην εσωκομματική του βούληση για την επιλογή ενός υποψηφίου με κεντροδεξιό πολιτικό πρόσημο και τη συνταγματική επιταγή για αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων στο πολιτικό σκηνικό. Όλες οι πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν στο ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του.