Επιχείρηση «υπέρβαση» στη Ροδόπη/Θράκη
shutterstock
shutterstock

Επιχείρηση «υπέρβαση» στη Ροδόπη/Θράκη

Όταν μιλούμε για τη Ροδόπη/Θράκη και αναρωτιόμαστε αν μπορεί πράγματι να κάνει το μεγάλο βήμα προς τη συνολική πρόοδο, πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς και να παραδεχτούμε μια μεγάλη αλήθεια, που αποτελεί τη ρίζα της υστέρησης στην περιοχή, για πολλές δεκαετίες στον τόπο μας επέδρασαν πολύ ιδιαίτεροι ιστορικοί, γεωπολιτικοί, έξω-παραθεσμικοί, πολιτισμικοί / κοινωνιο-λογικοί και ψυχολογικοί παράγοντες με τέτοιον τρόπο, που, αντί της προόδου, συντηρούσαν έναν μόνιμο προβληματισμό για τη Θράκη, ο οποίος ενίοτε έπαιρνε τη μορφή ενός σοβαρού Ελλείμματος Εμπιστοσύνης και προοπτικής.

Το έλλειμμα αυτό περιόριζε διαχρονικά την τοπική συνεννόηση και συνεργασία και καθυστερούσε την εφαρμογή ενός βιώσιμου Σχεδίου πολύπλευρης Ανάπτυξης. Έτσι προέκυψε η υστέρηση στην οικονομική παραγωγή, αλλά και η υστέρηση στην ένταξη του Μουσουλμανικού πληθυσμού στην ελλαδική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, γεγονός που παγίωνε το στερεότυπο ότι η Μειονότητα είναι ένα απροσπέλαστο τείχος κόντρα στην προσέγγιση της ελληνικής πλευράς. Σε αυτή τη βάση δυστυχώς αναπτύχθηκαν και τοπικά κοντόφθαλμα «πολιτικά αντανακλαστικά» που τρέφονταν από το έλλειμμα Εμπιστοσύνης, επιτείνοντας την κατάσταση και δυσχεραίνοντας την αναγκαία Υπέρβαση.

Προς αυτό τον σκοπό και με αφορμή το σημερινό έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον για projects, έργα και προγράμματα στη Θράκη, έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να υλοποιήσουμε μια ολιστική συνταγή Ευημερίας. Δηλαδή μαζί με την οικονομική μεγέθυνση μπορούμε να πετύχουμε ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας και αυτοπεποίθησης.

Δε μένει παρά να εστιάσουμε στις πιο σημαντικές προτεραιότητες και σε ένα Μηχανισμό Συντονισμού, που συνολικά θα παράγουν ανάπτυξη, θα χτίζουν Εμπιστοσύνη και θα φροντίζουν για την ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων της Μειονότητας σε όλα τα πλεονεκτήματα της ελλαδικής και ευρωπαϊκής ζωής.

Με κυριότερες προτεραιότητες τη θωράκιση και ανθεκτικότητα σύγχρονων υποδομών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ταχύρρυθμη εκπαίδευση/κατάρτιση (από Πανεπιστήμιο και Επιμελητήρια) των πολλών χιλιάδων ανθρώπων που - ιδίως στη Ροδόπη και Ξάνθη - έχουν έτοιμη αλλά αναξιοποίητη πρακτική εμπειρία σε χρήσιμα επαγγελματικά πεδία της περιοχής, τη δημιουργία Βιομηχανικής Αλυσίδας και σύγχρονων Logistics σε κάθε ΒΙΠΕ και βασικά Λιμάνια της περιοχής, τη διασυνδεδεμένη Τουριστική ανάπτυξη, την Ενίσχυση της εκπαιδευτικής Εξωστρέφειας και Ελληνομάθειας των Μουσουλμανοπαίδων σε ολοήμερα Σχολεία, την  ταχύρρυθμη «αυτοδιοικητική εκπαίδευση» με ειδικά σεμινάρια για τους φρεσκοεκλεγμένους στις τοπικές εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους, τη δημιουργία δημόσιων «Κέντρων Ψηφιακής Γνώσης & Πολιτισμού», μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή κατηγορίας στην υπόθεση της Ευημερίας στη Ροδόπη/Θράκη.

Βέβαια, για την επιτυχή εφαρμογή του παραπάνω ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ καταλυτική θα είναι και η δημιουργία ενός ολιγομελούς ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ο οποίος προτείνεται να υπάγεται κατευθείαν στον Πρωθυπουργό και να συνεργάζεται με όλα τα Υπουργεία και τους αρμόδιους κεντρικούς και τοπικούς Φορείς σχετικούς με τον τόπο μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν, μέσα από σωστά εργαλεία, ενισχύεται η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ όλων μεταξύ τους, και φυσικά των Μουσουλμάνων συντοπιτών μας προς τους ελληνικούς Θεσμούς. Και φυσικά, όταν τονίζουμε ότι «στηρίζουμε το αυτονόητο προσωπικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου χωριστά να νοιώθει ό,τι θέλει πολιτισμικά / εθνοτικά, τη στιγμή όμως που έχουμε μία ΚΥΡΙΑ, ΚΟΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝΤΑ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΗ».


* Ο Φάνης Κωφίδης είναι πολιτευτής της ΝΔ στη Ροδόπη και πρόεδρος του think club ΕΑΝΟΣ