Σε κατάσταση εμφυλιοπολεμικής σύρραξης δείχνει να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ αφού με κάθε ευκαιρία δημιουργείται ένα συγκρουσιακό σκηνικό. Τελευταίο επεισόδιο η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την εορτή της Παναγίας η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις των αριστερών τάσεων του κόμματος. Η σχέση του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τη θρησκεία και ειδικά την ορθοδοξία τείνει να μετατραπεί σε νέο πεδίο διαμάχης.
Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτή που επιχειρεί να εμφανίσει η ηγεσία της. Τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί και το καθυστερημένο συνέδριο, αν και όποτε γίνει, ίσως και να μη δώσει λύσεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αναμένεται από όλες τις πλευρές προκειμένου να υπάρξει το οριστικό ξεκαθάρισμα.
«Έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι μια απόφαση ειλημμένη, δεν αφορά πρόσωπα, αφορά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μου, παλιούς και καινούργιους. Όμως, εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά», δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας από το Φόρουμ των Δελφών, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό του.
Έκτοτε υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις στο εσωτερικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να απαιτεί σύμπνοια είτε υποστηρίζοντας πως οι… αντίπαλοι επιδιώκουν την προσωπική του εξόντωση (υπόθεση Νίκου Παππά), είτε αφήνοντας να εννοηθεί πως σύντομα θα γίνουν εκλογές. Καρότο και μαστίγιο δηλαδή.
Ομως όσα συμβαίνουν δείχνουν πως δύσκολα δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ακόμη και οι 53+ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που αποτέλεσαν το αριστερό άλλοθι του Αλέξη Τσίπρα επί σειρά ετών, δείχνουν τις προθέσεις του αναγκάζοντας και τον άτυπο επικεφαλής τους να θέσει το πολιτικό μανιφέστο της τάσης υπόψιν του προέδρου μέσω συνέντευξης που παραχώρησε πρόσφατα στην εφημερίδα Εποχή.
Σε αυτήν έσπευσε να απαντήσει ο Αλέξη Τσίπρας με άρθρο του σητν Εφημερίδα των Συντακτών, όπου επανέλαβε τις θέσεις του και τις προθέσεις του για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επανέφερε δηλαδή τα περί κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας παρά το σκληρό ροκ και την λαικιστική αντιπολιτευση που έχει επιλέξει ως τακτική αυτό το διάστημα.
Μια αντιπολίτευση που ακόμη και για τα εθνικά θέματα δείχνει να στηρίζεται στον καταγγελτικό λόγο και τις επιθέσεις κατά τις κυβέρνησης και κυρίως κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Εν μέσω της κρίσης με την Τουρκία ουσιαστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να αναδείξει ως ανίκανη την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ακόμη και τη συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Θέση που υιοθέτησε πλήρως και η Τουρκία.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ακόμη και αυτές τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας αδειάζοντας τον πρόεδρο του κόμματος και δείχνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση εισέρχεται στο δρόμο προς το συνέδριο διαιρεμένη και σίγουρα έτοιμη για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ στελεχών που βρίσκονται στο πλευρό του προέδρου και αυτών που αναπολούν την… αριστερή ιδεολογία, την οποία ξέχασαν όσο ήταν κυβέρνηση.
Η θρησκεία, ο Αλέξης και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η αριστερά ομνύει τον αθεϊσμό και ως εκ τούτου η γενικότερη στάση του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί αναταραχές στον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να εμφανίζεται ως εκφραστής της.
Από τις δηλώσεις του πριν τις εκλογές του 2015 ότι είναι άθεος και δεν μπαίνει σε εκκλησία που συνοδεύτηκαν όμως με την παρουσία του στο Άγιον Όρος και το αίτημα του να μείνει μόνος με την εικόνα της Παναγίας, μέχρι τις σχέσεις με τον Ιερώνυμο, το άδειασμα του Νίκου Φίλη και την παρουσία σε λιτανείες και ακολουθίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός.
Το μήνυμα του ανήμερα της εορτής της Παναγίας ξένισε τους αριστερούς του κόμματος, αφού ήταν ένα "κλικ" παραπάνω από μια δήλωση ενός ανθρώπου που μπορεί να δηλώσει ότι σέβεται τα πιστεύω όλων. Και οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο το επιβεβαίωσαν αυτό.
Βέβαια υπήρξαν και αυτοί που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Καρανίκας ο οποίος επέλεξε την ευθεία επίθεση κατά όλων όσοι επέκριναν τη στάση του πρώτου και μάλιστα σε υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για φράξιες και αριστεριστές.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας διαθέτει την ανάλογη ευελιξία που πλέον είναι απαραίτητη αφού στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενταχθεί και στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ που αν μη τι άλλο ουδέποτε εκδήλωσαν τάσεις κατά τις θρησκείας ή ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.
Ο ίδιος πάντως έχει δείξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα, φροντίζοντας να στείλει το μήνυμα από τις πρώτες ημέρες της πρωθυπουργικής του θητείας. Όταν στη Βουλή κρατούσε το βιβλίο «Θρησκευτικός Λόγος: Το χαλινάρι της ελευθεροφροσύνης» το οποίο όπως αναφέρει και η περίληψή του, θέτει μια σειρά από ερωτήματα, όπως αυτά :
"Υπάρχει στον άνθρωπο έμφυτο θρησκευτικό συναίσθημα ή όχι; Πότε και με βάση ποια στοιχεία δημιουργήθηκε η θρησκεία; Ποιοι ήταν οι πρώτοι θεοί; Ποια είναι η σχέση μεταξύ πιστών και θρησκείας; Γιατί η θρησκεία στηρίζεται στο συναίσθημα και όχι στη λογική; Γιατί το ιερατείο εξαπατά τους πιστούς; Ποιους εξυπηρετεί η άμορφη μάζα του άβουλου ποιμνίου; Τι σχέση έχει η πολιτική εξουσία με τη θρησκεία; Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ πολιτικού και θρησκευτικού λόγου; Η θρησκευτική με την πολιτική εξουσία αποτελούν έννοιες αλληλένδετες, όπου η μία βοηθά την άλλη, ώστε να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τα μέλη της κοινωνίας που εξουσιάζει. Ακόμα κι αν η πολιτική εξουσία είναι τυραννική, η θρησκευτική έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα να τη θεωρεί από τον Θεό ευλογημένη. Αρκεί μόνο να μην θίγονται τα συμφέροντά της".
Διαβάστε ακόμη:
- «Εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάρτηση Τσίπρα για τον Δεκαπενταύγουστο - Η απάντηση Καρανίκα