Σίγουρα η προσεχής Σύνοδος Κορυφής δε θα είναι μια εύκολη υπόθεση για τα ελληνικά συμφέροντα. Μπορεί το κλίμα να έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα σαφέστατα υπέρ των ελληνικών θέσεων σε σχέση με την Τουρκία και τις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όμως κανείς εντός των 27 δεν προβλέπει ένα “ομαλό” διήμερο, ούτε θεωρείται βέβαιη η επιβολή κυρώσεων.
Όπως μεταφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο liberal.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά τις ισορροπίες εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Γνωρίζει ότι χώρες που παραδοσιακά έχουν στενές οικονομικές και άλλες σχέσεις με την Άγκυρα δύσκολα θα μετακινηθούν προς την ελληνική πλευρά. Γι' αυτό το λόγο έχει εντείνει τις επαφές του στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με το βλέμμα στην 10η Δεκεμβρίου. Άγνωστος άλλωστε παράγοντας στην όλη εξίσωση παραμένει η στάση που θα κρατήσει εκείνο το διήμερο η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δε δείχνει και μεγάλη προθυμία ως προς την επιβολή κυρώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Η ουσία όμως πολλές φορές στην πολιτική δεν κρύβεται τόσο στο περιεχόμενο όσο στην συγκυρία των επιλογών. Είναι σαφές ότι η δημοσιοποίηση αυτής της συνομιλίας μόνο τυχαία δεν είναι. Την ώρα που ο κ. Ερντογάν έβαζε για μία ακόμα φορά στο στόχαστρο του την Γαλλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός έπαιρνε στο τηλέφωνο τον κ. Μακρόν, με τον οποίο υπάρχει πλήρης ταύτιση απέναντι στην Άγκυρα.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο ηγέτες επέλεξαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην γειτονική χώρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Ένα μήνυμα αποφασιστικότητας σε σχέση με το τέλος των προκλήσεων. Η Γαλλία άλλωστε δεν “έχει μασήσει τα λόγια της” όλο αυτόν τον καιρό απέναντι στους τσαμπουκάδες του Ερντογάν.
Δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε επίσης το γεγονός ότι η επικοινωνία Μητσοτάκη Μακρόν πραγματοποιήθηκε ελάχιστες ώρες μετά από την σκληρή κόντρα Πομπέο Τσαβούσογλου στην σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Και αυτό το στοιχείο έχει τη δική του αξία, μέσα σε ολόκληρο το σύνθετο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί.
Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να φανεί και όταν οι ηγέτες κάτσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι.
Η αίσθηση που έχουν αποκομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι περισσότερες χώρες εντός της ΕΕ έχουν πεισθεί για το προφανές : Η Τουρκία, όλο το τελευταίο διάστημα, ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων. Τα ίδια άλλωστε έκανε και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Παρόλαυτα δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει το αν θα υπάρξει ομοφωνία των χωρών προς την κατεύθυνση της σκλήρυνσης της ευρωπαϊκής στάσης.
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως τονίζουν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες έτοιμος για να κλιμακώσει την πίεση. Ετοιμος να φτάσει τα πράγματα στα άκρα εφόσον χρειαστεί , σταθμίζοντας πάντα τα δεδομένα της στιγμής.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους ομολόγους του ότι στην Τουρκία δόθηκε η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιό δρόμο θα ακολουθήσει, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. “Είναι έτοιμος να πιέσει πρόσωπα και καταστάσεις το διήμερο στις Βρυξέλλες” επισημαίνει η ίδια πηγή που εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα αφήσει την Τουρκία να συνεχίσει το ίδιο “παιχνίδι”. Μεγάλο ερωτηματικό, η στάση της Γερμανίας, η οποία πάντως θα δυσκολευτεί αυτή τη φορά να προστατεύσει με απόλυτο τρόπο την Τουρκία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει με την στάση του ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του να το ξανασκεφτούν.