Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Στη διαδρομή ενός πολιτικού αρχηγού θα υπάρξουν στιγμές και αφορμές που θα πρέπει μέσα σε ελάχιστα λεπτά να πάρει αποφάσεις που θα κρίνουν πολλά και θα στέλνουν μηνύματα για ακόμα περισσότερα. Αδράνεια, έλλειψη πολιτικού ενστίκτου και ανοχή σε απαράδεκτες συμπεριφορές είναι στοιχεία που δε θα πρέπει να αποτελούν τμήματα της συμπεριφοράς ενός πολιτικού στελέχους που επιθυμεί να προΐσταται ενός κομματικού σχηματισμού.
Στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη η εικόνα πλέον είναι σαφής για το πώς σκοπεύει να κινηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ σε σχέση με ζητήματα συμπεριφοράς από κομματικά στελέχη. «Μαγκιές» που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, διχαστικές λογικές και ψευτοτσαμπουκάδες είναι λέξεις, οι οποίες δεν βρίσκονται στο λεξιλόγιο του κ.Μητσοτάκη και τις οποίες ασφαλώς και δεν πρόκειται να ανεχτεί.
Το περιστατικό με το γαλάζιο στέλεχος που προχώρησε στην απαράδεκτη ανάρτηση για την κ. Κούνεβα ήταν μία ακόμα αφορμή για να αποκαλυφθεί ο κώδικας ηθικής που επιθυμεί να εφαρμόσει αρχικά μέσα στην ΝΔ και στην συνέχεια στην άσκηση διακυβέρνησης της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ.Μητσοτάκης κινήθηκε άμεσα και χωρίς να χάσει χρόνο. Ενημερώθηκε για το τι έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το στέλεχος της ΝΔ, καθώς εκείνος βρισκόταν μέσα στην αίθουσα που διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες. Παρότι δεν είχε τη δυνατότητα να μιλήσει ο ίδιος, με ένα απλό μήνυμα έδωσε εντολή στον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη προκειμένου να διαγραφεί ο συντονιστής ετεροδημοτών.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ένα ζήτημα που ασφαλώς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ζήτημα με αρνητική δημοσιότητα και χροιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα εξαιτίας του χειρισμού του από τον κ.Μητσοτάκη.
Αναπόφευκτα, κάπου εδώ αρχίζουν οι συγκρίσεις και οι παραλληλισμοί. Τι άραγε έκανε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ενημερώθηκε για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου; Ποια ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού απέναντι στη χυδαιότητα του υπουργού του; Ποιο μήνυμα έστειλε με την αντίδρασή του;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Απολύτως καμία.
Αντί να αποδοκιμάσει δημόσια την συμπεριφορά του υπουργού του, αναγκάστηκε ακόμα και να τον υπερασπιστεί μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης μομφής από την ΝΔ.
Κάποιος θα αναρωτηθεί αν οι ίδιοι περιπτώσεις μπορούν να συγκριθούν. Προφανώς και δεν είναι απολύτως όμοιες.
Από την μία πλευρά έχουμε ένα χαμηλόβαθμο κομματικό στέλεχος και από την άλλη ένα προβεβλημένο μέλος της κυβέρνησης.
Προσέξτε όμως το κομβικό σημείο: Η αντίδραση απέναντι στην χυδαιότητα δεν μπορεί να γίνεται αναλόγως του ποιος την προκαλεί. Αντιθέτως πρέπει να είναι άμεση, σκληρή και συγκεκριμένη όποιος και αν βρίσκεται πίσω από αυτή. Δεν υπάρχει «χυδαιόμετρο» και δε θα πρέπει να το ανακαλύψουμε εμείς.
Είναι φανερό λοιπόν ότι ακόμα και σε αυτό το δυσάρεστο περιστατικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει και δείχνει πολλά, μία αντίδραση που θα πρέπει να επιδοκιμαστεί από όλους.