Την παραίτησή του ανακοίνωσε χθες Σάββατο (10/08) ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνας Ηλιόπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητώντας να δοθεί η έδρα του στον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη.
Ωστόσο, για να μπορέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη Βουλή δεν χρειάζεται μόνο την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου, αλλά την παραίτηση και των πέντε επιλαχόντων που μεσολαβούν από τη θέση τρία έως και τη θέση οκτώ του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με τον κ. Κασσελάκη να βρίσκεται στη θέση εννιά.
Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα που πρέπει να παραιτηθούν διαδοχικά ώστε να πάει η έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη είναι: η Πόπη Τσαπανίδου, ο Μιχάλης Καλογήρου, η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής, και η Ζωρζέτα Λάλη.
Προς το παρόν δεν έχει κάνει κάνεις τους κάποια δήλωση σχετικά με τις προθέσεις του. Η Πόπη Τσαπανίδου είναι η πρώτη που θα πρέπει να δώσει σχετική απάντηση ενώ θα κληθεί και από τη Βουλή ώστε το κάνει.
Επίσης, η κ. Τσαπανίδου ως πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθεί να αναλάβει την έδρα από την οποία παραιτήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο βουλευτής του κόμματος, Όθωνας Ηλιόπουλος, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο ΑΠΕ, συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.
Συγκεκριμένα, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, σχετικά με την υποβληθείσα σήμερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όθωνα Ηλιόπουλου και τα επόμενα βήματα για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας.
Συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα διευκρίνισαν τα εξής:
α. Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. 'Απαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.
β. Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Τσαπανίδου.
Όσον αφορά την Ζωρζέτα Λάλη, η οποία είναι στην τελευταία θέση στο Επικρατείας, τον Μάρτιο που είχε ανοίξει πάλι η συζήτηση σχετικά με την πιθανή είσοδο του κ. Κασσελάκη στη Βουλή, η ίδια είχε δείξει πρόθυμη να παραιτηθεί σε περίπτωση που μετά από διαδοχικές παραιτήσεις έφθαναν σε εκείνη. Η κ. Λάλη έχει παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Νοέμβριο και φέρεται να πρόσκειται στη Νέα Αριστερά. Μένει να ξεκαθαρίσουν και τώρα οι προθέσεις της.
Οι τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά με το θέμα, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε: «Σύμφωνα με την δήλωσή του (σ.σ. του Οθωνα Ηλιόπουλου) παραχωρεί την έδρα του στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου, όχι μόνο να ενδυναμωθεί η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δια της συμμετοχής του εκλεγμένου της προέδρου στο Κοινοβούλιο, αλλά και για να μην αλλοιωθεί ένα από τα ουσιώδη σημαινόμενα της εκλογής του, δηλαδή η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Επίσης, η Νίνα Κασσιμάτη, δήλωσε: ««Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανήκει πρωταρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ψηφοφόρους του, που έχουν ήδη εκλέξει Πρώτο μεταξύ ίσων τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!».
Ο Ιωάννης Σαρακιώτης, με ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: «Η ενέργεια του Όθωνα Ηλιόπουλου να παραιτηθεί της έδρας του, ως βουλευτής Επικρατείας, υπέρ του έτερου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, δηλαδή του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, όχι μόνο αντανακλά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του κόμματος μας, όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, αλλά συνιστά κορυφαία πράξη πολιτικού θάρρους και ενσυναίσθησης, της επιθυμίας της βάσης μας.
Αποτελεί επίσης και πράξη με “διδακτικό” χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιήθηκε έχοντας ως γνώμονα την προτεραιότητα της “αυθεντικής” – δια του εκλεγμένου Προέδρου μας – εκπροσώπησης του κόμματος μας στο πεδίο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης.
Εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο μίας κοινωνίας που δοκιμάζεται από τις πράξεις μίας κοινωνικά ανάλγητης Κυβέρνησης.
Εκεί όπου πρέπει να δοθούν οι μάχες για να ανακοπεί η αντικοινωνική πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία καταλύει προκλητικά σειρά θεσμικών κεκτημένων και ναρκοθετεί ανερυθρίαστα τη συλλογική θετική προοπτική.
Η στάση και η συμπεριφορά του συντρόφου Όθωνα Ηλιόπουλου, συνιστά συνάμα και αξιακή πυξίδα, η οποία και οφείλει να διαπνέει τη συλλογική δράση μας.
Διότι εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας για την πατρίδα μας, όλοι ζητούν από το χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας πάντοτε, τα μείζονα και ουσιαστικά. Με υπερβατική σκέψη και νοοτροπία και τη δέουσα στρατηγική ενόραση για το αύριο μίας κοινωνίας με αξιοπρέπεια και ευημερία».
Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου
«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Στις εκλογές του 2023, ο Αλέξης Τσίπρας μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως εκπρόσωπο του Αποδήμου Ελληνισμού.
Από αυτή την τιμητική θέση είχα την ευθύνη να υπερασπιστώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το όραμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα.
Συμμετείχα ενεργά στις συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον οποίον οι απόδημοι Έλληνες θα πρέπει να έχουν το άμεσο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την πλήρωση συγκεκριμένου αριθμού θέσεων εκπροσώπων τους. Η άποψη μας, ήταν και είναι, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν πρέπει απλά να “δανείζουν” τις ψήφους τους στα κόμματα της Ελλάδας, όπως συμβαίνει με το σημερινό νόμο.
Συμμετείχα επίσης ενεργά, με παρεμβάσεις μου στη Βουλή αλλά και με άρθρα μου, στη συζήτηση για τις αλλαγές στο χώρο της Παιδείας στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι μόνο η ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με χρήματα, σχέδιο για την έρευνα με την κατανομή των ερευνητικών κονδυλίων με τακτικό, προβλεπόμενο και διαφανή τρόπο (όπως έγινε μέσα από το ΕΛΙΔΕΚ που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ), με συνεχή εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων και πρόσληψη νέων επιστημόνων μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να δημιουργήσει μια επιχειρηματικότητα προστιθέμενης αξίας.
Με λύπη και πόνο παρακολούθησα και παρακολουθώ την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αρθρογράφησα κατ´ επανάληψη προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, ολιστικό πρόγραμμα καθολικής δημόσιας υγείας που εκπονήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ με δουλειά στον Τομέα Υγείας και στο Think Tank Υγείας που συντόνισα επί δύο χρόνια.
Προς αυτές τις κατευθύνσεις κατέθεσα από το γραφείο μου και συνυπέγραψα δεκάδες ερωτήσεις, συμμετείχα στο δημόσιο διάλογο και μέσω των Επιτροπών της Βουλής αλλά και από την τηλεόραση και αρθρογραφώντας στον τύπο. Τέλος, ως Τομεάρχης Αποδήμου Ελληνισμού επεξεργαστήκαμε μαζί με τα μέλη της Γραμματείας Απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρωμένες θέσεις του κόμματός μας που αντικατοπτρίζουν την αγωνία των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τη διάδοση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης σε μεικτά σχολεία του εξωτερικού και μια καλύτερη, ζωντανή και διαρκή σύνδεση των ίδιων και των παιδιών τους με τη χώρα μας.
Προσπάθησα όλο αυτό το διάστημα με ενθουσιασμό και προσήλωση να εκπληρώσω τα καθήκοντα μου ως βουλευτής και συνάμα να συνεχίσω την ερευνητική μου δουλειά στο εξωτερικό.
Προΐσταμαι μίας κλινικής υψηλής εξειδίκευσης στα γενετικά νοσήματα που προκαλούν καρκίνο και διοικώ ένα εργαστήριο που επιχορηγείται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και έχει αποστολή την ανακάλυψη νέων στοχευμένων θεραπειών και φαρμάκων για τον καρκίνο. Υπήρξα τυχερός στην επαγγελματική μου πορεία μέχρι σήμερα και οι προσπάθειες μας τα τελευταία χρόνια γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Φέραμε στην καθημερινή κλινική πρακτική καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Κατά συνέπεια ο όγκος τόσο της κλινικής όσο και της ερευνητικής μας δουλειάς πολλαπλασιάστηκε με φερέλπιδα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας.
Παράλληλα ωστόσο, το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό στη χώρα και η υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών απαιτεί πλέον μια καθημερινή παρουσία και ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα παραμονής μου στην Ελλάδα.
Αντιμέτωπος με αυτές τις φυγόκεντρες δυνάμεις και με αίσθηση ευθύνης για τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει, υποβάλω την άμεση παραίτηση μου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στις εκλογές του 2023 κόσμησαν εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού και κοινωνικού χώρου. Όλες και όλοι οι συνυποψήφιοί μου, εντός και εκτός Βουλής, έδιναν και θα δίνουν αγώνες για μια σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα. Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δε θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Θεωρώ ότι η σκέψη μου αυτή αντανακλά και τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό που θα ήθελαν η «φωνή» τους στην ελληνική Βουλή να είναι ένας από αυτούς.
Παραμένω πάντα μαχόμενο στέλεχος και περήφανο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία».